:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BRAVE ONE, THE
BRAVE ONE, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-01-13
FILM
My name is Erica Bain and I walk the city. Veel meer dan rondlopen in de stad en met haar warme stem 's avonds op de radio uitgebreid verslag doen over de couleur locale van New York doet Erica Bain (Jodie Foster) inderdaad niet. Althans, nóg niet. Aan haar idyllisch leventje in het land van melk en honing komt abrupt een einde wanneer ze 's avonds in Central Park een wandeling maakt met haar verloofde David (Naveen Andrews, bekend van zijn rol in Lost) en onder het foute soort bruggetje een foute soort nachtelijke ontmoeting heeft met drie foute straatschoftjes. Ze slaan haar het ziekenhuis in (dat zou eigenlijk een Oscar voor de make-upartiesten verdiend hebben!) en David komt er zelfs niet levend uit. Wanneer Erica na drie weken tussen leven en dood uit de coma ontwaakt, ziet haar leven er anders uit: haar verloofde is dood en begraven, haar droomjob is naar het achterplan verschoven en ze is bang om de straat op te gaan. Daarom wil ze een pistool kopen, maar als ze te horen krijgt dat ze 30 dagen moet wachten op een vergunning en dat slachtofferhulp bij de politie inhoudt dat je een nummertje trekt zoals bij de slager en vervolgens stompzinnig moet zitten wachten, houdt ze zich niet langer in en koopt ze op de zwarte markt een pistool.

En haar aankoop rendeert. Wanneer ze in een nachtwinkel ei zo na het slachtoffer wordt van een fatale afrekening tussen twee vechtende echtelieden, schiet ze uit noodweer drie kogels in de buik van haar belager. Terwijl geen enkele jury zou twijfelen dat dit bij uitstek een geval van zelfverdediging is, is er echter bij Erica een fatale knop omgedraaid. Mensen doden kan dus blijkbaar met één aai over de trekker. Uiteraard gaat ze uiteindelijk de confrontatie met haar belagers aan, maar ze heeft al eerder bloed geproefd. De Erica die nú door de stad dwaalt doet dat 's nachts, niet overdag, en ze veegt de straten schoon van alle tuig dat in haar ogen de stad onleefbaar maakt. Inspecteur Mercer (Terrence Howard meent dat er een burgerwacht aan het werk is en wanneer hij eindelijk op het spoor van Erica terechtkomt, is de stapel lijken al bijna niet meer te overzien.

The Brave One is een controversiële film, zoveel is duidelijk. Het moreel aftakelingsproces van Erica is tot op zekere hoogte voorspelbaar, en dat ze op wraak belust is, maakt de film niet zo veel verschillend van de gemiddelde Charles Bronson-film. Behalve dan het feit dat de hoofdrol door een vrouw wordt gespeeld, lijkt het scenario sterk op dat van Death Wish. Het grote verschil is het schijnbare gemak waarmee Erica wegkomt met haar wandaden en zelfs op langere termijn de vuile klusjes voor de politie opknapt. De aanloop naar haar wraakactie is lang en gedetailleerd en laat ons tot op zekere hoogte sympathiseren met haar radicale aanpak van de misdaad waar van ze op zulke gruwelijk wijze het slachtoffer geworden is. Maat terwijl ze de eerste keer nog handelt uit noodweer, zijn haar daaropvolgende target practices gemakkelijke prooien. De tweede keer dat Erica de trekker overhaalt is het om twee puberende schoftjes aan te pakken die eerst een jongen van zijn MP3-speler beroven, die vervolgens een vader en zijn kindje lastig vallen en, wanneer die eieren voor hun geld kiezen en uitstappen, hun aandacht op haar richten. De ene daagt haar expliciet uit door haar te vragen of ze het fijn zou vinden om "geneukt te worden door een mes", maar het is duidelijk dat Erica expres niét van de tram is gestapt toen ze de gelegenheid had. Deze neo-film noir illustreert perfect hoe weinig (nu ja...) een mens nodig heeft om te beginnen te moorden. Dat het juist de frêle en kwetsbare Erica is, maakt het allemaal moreel nog wat dubbelzinniger. Jodie Foster, die net als in Contact een rol met veel mannelijke elementen probeert te brengen vanuit het standpunt van een vrouw, weet de angst en de eenzaamheid van haar personage goed zichtbaar te maken en ze draagt de hele film gemakkelijk op haar eentje. In tegenstelling tot de menselijke kant van haar personage zijn haar slachtoffers allemaal onsympathieke thugs zonder de minste emotionele bagage, even sympathiek als een raaskallende Teletubbie, waarvan je wellicht nog kan begrijpen dat iemand ze omver wil knallen.

BEELD EN GELUID
The Brave One ziet er keurig uit, ondanks het feit dat er voor duidelijk minder heldere, gedesatureerde kleuren en soberdere verlichting wordt gekozen, wat overigens een stijl is die geheel bij de inhoud past. De kleuren neigen heel erg richting blauw, wat het geheel er koeler laat uitzien. De donkere schaduwen zien er stabiel uit en je zou meer grain verwachten bij een film waarin onder meer de scène in de nachtwinkel er voor de rest uitziet alsof die met een handheldcamera is gefilmd. Uiteraard zijn printbeschadigingen en dergelijk voor een film van recente datum als deze nergens terug te vinden. De Dolby TrueHD 5.1-track voldoet ruimschoots voor een film die het niet echt moet hebben van geluidseffecten. De soundtrack van Dario Marianelli klinkt etherisch, de stem van Jodie Foster hypnotiserend en het terugkerende thema Answer van Sarah McLachlan loepzuiver. Het beetje actie en kogelvuur op het einde van de film, wordt jammer genoeg niet ten volle uitgespeeld. Ook qua geluid is het dus allemaal wat lo-fi zonder in extremen te vervallen.
 
EXTRA'S
Twee extra's. De documentaire "I Walk The City" (22 min.) is een redelijk teleurstellende making-of-documentaire met veel prietpraat en warme lucht die niet voldoet. Daarnaast zijn er nog een handjevol verwijderde scènes (7 min.) die de film niet echt van commentaar voorzien óf for that matter fatsoenlijk gemonteerd zijn.
 
CONCLUSIE
The Brave One kan moeiteloos de aandacht scherp houden en vooral fans van Jodie Foster zien de actrice op haar best, maar het ietwat onwerkelijke einde heeft ons een beetje teleurgesteld. De technische afwerking van de Blu-ray is netjes, maar de extra's laten het afweten.cover
Studio: Warner

Regie: Neil Jordan
Met: Jodie Foster, Terrence Howard, Naveen Andrews, Kicy Katt, Mary Steenburgen

Film:
7,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
16

Speelduur:
122 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Chinees, Koreaans
Extra's:

• Documentaire "I walk the city"
• 5 verwijderde scènes


Andere recente releases van deze maatschappij