:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STORMRIDERS, THE
STORMRIDERS, THE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-05-15
FILM
Lord Conquer (Sonny Chiba) heeft een duel met Sword Saint (Anthony Wong) in het vooruitzicht. Lord Conquer wil weten hoe hij ervoor staat dus schakelt hij Mud Buddha (Yiu-Cheung Lai ), een nogal vreemde waarzegger, in voor het voorspellen van de toekomst. Mud Buddha vertelt Conquer dat hij tien jaar moet wachten voor hij het kan opnemen tegen Sword Saint omdat de tijd nog niet rijp is voor het duel. Mud Buddha raad Conquer aan om 2 jongens te vinden die de namen Wind (Ekin Cheng) en Cloud (Aaron Kwok) dragen. Deze jongetjes zullen ervoor zorgen dat Lord Conquer tien jaar onoverwinnelijk zal zijn! Prompt ontvoert Conquer alle jongetjes in het land om uiteindelijk Wind en Cloud ook te vinden. Hierbij dood hij de ouders van Wind en Cloud. Tien jaar later heeft Conquer bijna alles en iedereen verslagen en houd deze er een verzameling van speciale zwaarden op na als een soort trofeeën. Wind en Cloud zijn ondertussen dappere krijgers geworden en proberen beide in de gunst te vallen van Charity (Kristy Yang), de mooie dochter van Lord Conquer. Al snel ontstaat er rivaliteit tussen beide heren. Als Conquer zijn dochter Charity uithuwelijkt aan Cloud is het hek helemaal van de dam en gaat Wind kapot van woede en jaloersheid! Zover dat het tot een gevecht komt waarbij Charity het leven laat. Als Cloud op zijn beurt ontdekt dat Conquer de moordenaar was van hun ouders zullen beide toch hun handen nog in elkaar moeten slagen om wraak te nemen. Ook Sword Saint is op weg om het langverwachte duel eindelijk te beslechten…

Hong Kong heeft altijd een bloeiende filmindustrie gehad! Maar toch zijn ze altijd een beetje jaloers geweest op de grootse en bombastische Amerikaanse blockbusters! Dus toen eind jaren negentig de Hong Kong cinema wat in het slop zat door teveel van hetzelfde en Golden Harvest bijna failliet ging, besliste Raymond Chow (baas Golden Harvest) dat ze beter nog één poging konden doen om de zaak te redden met iets dat ze nog nooit gedaan hadden: computer special effects! Zo werd de superhit Stormriders geboren! Stormriders is een geslaagde swordplay/fantasyfilm die sinds Crouching Tiger Hidden Dragon erg goed in de markt liggen. Deze Stormriders was in eigen land zelfs nog succesvoller dan Crouching Tiger Hidden Dragon! Dat er weer serieus wat talent in deze film rondloopt is dan ook niet meer dan normaal: jong talent als Ekin Cheng (A Man Called Hero), Aaron Kwok (2000 A.D.) maar ook oude rotten als Anthony Wong (Full Contact) en Sonny Chiba (The Street Fighter-reeks) komen aan bod. Regisseur van dienst is Andrew Lau die vooral bekend werd met de Young and Dangerous-reeks en met Stormriders een gat in de markt lijkt gevonden te hebben voor swordplay/fantasyfilms! Want na Stormriders volgde nog met succes A Man Called Hero, The Duel en met minder succes Legend Of Tekken! Maar wees gerust Stormriders, de film waar alles mee begon, is de beste uit de reeks bigbudget Hong Kongfilms!

BEELD EN GELUID
Eerst is disc 1 aan de beurt. Het 2.35:1 non-anamorfische uitgevoerde beeld heeft voldoende contrast en mooie, levendige kleuren. De print die ze voor deze editie gebruikt hebben is bijna volledig vrij van printbeschadigingen en ander vuil. Ook hebben we geen al te erge digitale compressiefouten kunnen vaststellen. Wel is er een hoeveelheid filmgrain aanwezig maar dit is niet van een dramatisch niveau. Enige echte minpunten zijn dat het zwartniveau op sommige momenten niet echt is wat het zou moeten zijn, deze is op momenten wat te licht. Ook was hier en daar het beeld wat minder scherp als zou moeten en hebben we wat schemering kunnen opmerken. Maar al bij al kunnen we hier spreken van een acceptabele beeldtransfer. De Cantonese Dolby Digital 5.1-track is van zeer goede kwaliteit! Het is een actief en dynamisch geluidsspoor dat warm en natuurlijk klinkt. De dialogen klinken zuiver van ruis en gekraak en tijdens de actiescènes vliegen de talloze effecten met veel geweld om je heen. Een goede geluidstrack!

Dan heb je disc 2: het 1.33:1 beeld heeft felle kleuren en een voldoende zwartniveau. De gebruikte print heeft weinig last van vuil en printbeschadiging. Ook hebben we hier en daar minimale filmgrain en soms wat edge enhancement kunnen opmerken maar dat was niet van een dramatisch niveau. Wat wel van een dramatisch niveau was zijn de vele en soms echt storende digitale compressiefouten, deze lijken over de gehele film aanwezig te zijn en vallen vooral op tijdens felle kleuren (rood) en als er veel en snelle zaken op het scherm gebeuren! Dit had verholpen kunnen worden door de film op een DVD 9 te zetten, maar ja, je hebt de film in veel betere kwaliteit op de eerste DVD. Het geluid is wat beter. Deze Engels ingesproken Dolby Digital 5.1-geluidstrack klinkt vrij warm met een voldoende spreiding. De track is tevens volledig vrij van ruis en ander gekraak. Enige minpunten zijn dat de dubbing niet echt natuurlijk klinkt en een enkele keer hebben we opgemerkt dat er enkele geluidseffecten niet tot hun recht kwamen en verdwenen in het gedruis van gevechtskreten van de stemacteurs! Door de beeldtransfer zijn we hier wat teleurgesteld maar de geluidstrack is van bevredigende kwaliteit.

EXTRA'S
Op disc 1 is niet alleen de ongeknipte versie (director’s cut) van Stormriders terug te vinden maar zijn ook bijna al de extra’s terug te vinden. De meest interessante extra’s vinden we terug in de vorm van 2 documentaires. De eerste is de occasionele Making of (23 min.) waar de acteurs en de makers aan het woord worden gelaten. Volgend op de lijst is een informatieve featurette over de veelvuldig aanwezige special effects. Ook interessant zijn de character profiles. Hier krijg je alle gegevens en eigenschappen van de belangrijkste karakters uit de film. De biografieën en filmografieën van de hoofdacteurs en de regisseur zijn vrij volledig en redelijk informatief, leuk is dat ook Ma Wing Shing bedenker van de strip waar de film op gebaseerd een biografie krijgt! Trailers zijn ook aanwezig op deze release, je krijgt hier de originele trailer in het Cantonese en in het Mandarijns voorgeschoteld en dan nog de internationale trailer. Als laatste extra heb je een kleurrijke fotogalerij met promo-art als lobbycards en een posterconcept. Op disc 2 moet je het niet alleen met de extreem verkorte internationale versie van de film stellen maar krijg je ook nog een bioscooptrailer die niet aan bod komt op de eerste DVD! Zeer droevig maar met de volledige film en de extra’s van de eerste DVD ben je al een zéér geruime tijd zoet!

CONCLUSIE
Deze Stormriders staat geboekstaafd als één van de meest succesvolle Hong Kongfilms aller tijden! De film heeft in eigen land en omstreken pakweg drie keer zoveel opgebracht als de oscarwinnende Crouching Tiger Hidden Dragon! Andrew Lau en producer Raymond Chow wilden het ijzer smeden terwijl het heet was en er volgden met A Man Called Hero (ook gebaseerd op een strip van Ma Wing Shing) een bijna even succesvolle actieknaller. Daarna volgden nog het middelmatigere maar toch nog sterke The Duel maar met de vrij tot zéér pijnlijke mislukking Legend of Tekken (niet gebaseerd op het populaire videogame Tekken daarom ook bekend als The Avenging Fist ) is misschien het einde in zicht van de groots opgezette vecht- en vliegspektakels! Daarom is het dus een mooie prestatie van M.I.A. om de eerste en nog steeds de beste echte Hong Kong-blockbuster uit te brengen op een goed gevulde en kwalitatief uitgewerkte 2 disc-set! Ok, het is nog net geen HKL-kwaliteit maar het komt dicht in de buurt. Nog een pluspunt zijn de ondertitels op de eerste DVD die uitgevoerd zijn voor 4:3 of voor 16:9 TV’s! Dit is verplichte kost voor elke zichzelf respecterende liefhebber van Aziatische films! Kortom puur entertainment vol explosieve effecten, maar dan niet uit Hollywood.


cover
Studio: M.I.A.

Regie: Andrew Lau
Met: Aaron Kwok, Ekin Cheng, Sonny Chiba, Kristy Yang, Qi Shu, Yu Rong Guang, Michael Tse, Anthony Wong, Yiu-Cheung Lai

Film:
9-7/10

Extra's:
8,5-1/10

Geluid:
8-7/10

Beeld:
6,5-5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
U.K.

Jaar:
1998

Leeftijd:
12

Speelduur:
128/89 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
502


Beeldformaat:
2.35:1 & 1.33:1 PAL

Geluid:
Disk 1:
Cantonese Dolby Digital 5.1
Disk 2:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Documentaire “Making of The Stormriders”,
• Documentaire “Special Effects”,
• Profiles personages,
• Biographies cast & crew,
• Photo gallery,
• Trailers
• Theatrical trailer

Andere recente releases van deze maatschappij