:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PEDRO ALMODÓVAR COLLECTION 2
PEDRO ALMODÓVAR COLLECTION 2
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2009-09-20
FILMS
In de Pedro Almodóvar Collection 2 heeft de Nederlandse uitgever A-Film vijf films verzameld uit de periode 1990-2004. Twee films stammen uit het begin van de jaren negentig en kunnen volgens onze recensenten nauwelijks opboksen tegen Pedro Almodóvars latere werk, wat alleen maar betekent dat de goede man niet bij de pakken is blijven zitten, maar z’n stijl en werkwijze systematisch is blijven bijvijlen. Het gevolg is dat ook deze tweede reeks op een goede puntenscore mag rekenen – identiek aan die voor de eerste serie – zij het dat de technische kwaliteit iets hoger blijkt te liggen. Opnieuw uitstekend acteerwerk met grote en inmiddels vertrouwde (internationale) namen als Victoria Abril, Miguel Bosé, Javier Bardem, Bibí Andersen, Geraldine Chaplin, Gael García Bernal, Antonio Banderas, Julieta Serrano, Francesca Neri, Liberto Rabal, Angelina Molina en Penelope Cruz.

Atame!
Ricky (Antonio Banderas) wordt na zijn therapie ontslagen uit een psychiatrische instelling waar hij klusjesman was en minnaar van de directrice. Hij wil aan het werk en een gezin stichten en tijdens een busrit bladert hij door een filmmagazine waarin hij een artikel ziet over pornoactrice Marina (Victoria Abril). Hij raakt meteen in de ban, besluit haar op te sporen en zelfs te stalken. Hij belandt op de opnameset van haar laatste film waar hij een sleutelbos uit haar kleedkamer steelt. ’s Avonds achtervolgt hij haar en dringt dankzij z’n brute kracht haar appartement binnen. Ricky windt er geen doekjes om en maakt Marina duidelijk waar het hem om te doen is: hij wil met haar trouwen en een goede vader voor hun kinderen zijn. Marina is compleet uit het lood geslagen en weet niet hoe te reageren. Ricky neemt geen risico’s en bindt haar vast. Vanaf dan ontstaat er een speciale band tussen de kidnapper en het slachtoffer. Ondertussen raakt haar zus Lola (Loles Léon) ongerust over de plotse verdwijning van Marina, maar ook Maximo, de regisseur van haar laatste film, raakt steeds meer geobsedeerd door zijn favoriete actrice en vraagt zich af waar Marina uithangt...
 
De volledige bespreking van Atame! kan u hier lezen.
 
Carne Trémula (Live Flesh)
De protagonist van de film is de jonge Víctor Plaza. Hij belt naar Elena, een jonge vrouw die hij tijdens het voorbije weekend in het toilet van een disco heeft geneukt. Voor hem was het de eerste keer, maar Elena was dronken en herinnert het zich niet. Ze wil hem niet ontmoeten. Víctor laat zich niet uit z’n lood slaan en belt een tijdje later bij haar aan. Zíj drukt op de buzzer omdat ze een dealer verwacht en kort daarna staat híj in haar huiskamer. Elena schrikt, verzoekt hem om weg te gaan en trekt een pistool. Er gaat een schot af, de politie wordt gebeld en dan tovert Almodóvar het politiepatrouilleteam David en Sancho te voorschijn, maar in plaats van beide mannen meteen naar de flat van Elena te voeren, gunt hij de kijker tijdens de korte autorit een blik op hun relatie: hun vriendschap maakt een crisis door. Sancho vertelt z’n collega dat ie ervan overtuigd is dat zijn vrouw vreemd gaat. Wat hij niét zegt, maar wel vermoedt, is dat David haar minnaar is. Vervolgens knipt Almodóvar naar de flat van Elena waar tijdens een handgemeen tussen de politiemannen en Víctor opnieuw een schot afgaat. David is voor de rest van zijn leven verlamd.
 
De volledige bespreking van Carne Trémula kan u hier lezen.
 
La Mala Educacíon
Ignacio (Fele Martínez) is filmregisseur, dertiger en homo. Hij heeft naam gemaakt met niet onverdienstelijke films, maar hij zit al een tijdje zonder inspiratie en zonder bruikbaar script. Hij heeft een zgn. writer’s block, snuffelt wat in kranten en knipt af en toe een artikel uit dat bruikbaar kan zijn. Op een middag krijgt hij bezoek van z'n oude schoolmakker Enrique (Gael García Bernal), met wie hij als jongen van tien iets heeft gehad op school bij de paters en die ondertussen acteur is geworden. Ignacio heeft moeite om de Enrique van toen te herkennen in de vreemde man van nu, maar goed, het is zo lang geleden. De oude bekende is op zoek naar werk als acteur, liefst in een film van Ignacio, die hem vertelt over zijn creatieve crisis, waarop Enrique een scenario van eigen hand op tafel legt: een verhaal van indertijd bij de paters, bij pater Manolo (Daniel Giménez Cacho), de directeur, die hun relatie ontdekte en Enrique van school stuurde.
 
De volledige bespreking van La Mala Educacíon kan u hier lezen.
 
Tacones Lejanos (High Heels)
Zangeres Becky del Paramo (Marisa Paredes) geniet behoorlijk wat aanzien en haar carrière verloopt voorspoedig. Dochter Rebecca is evenwel niet opgezet met het feit dat haar moeder gescheiden is, dat ze optrekt met een nieuw lief en nog nauwelijks oog heeft voor haar. Haar stiefvader is eigenzinnig en behandelt haar respectloos. Hij komt om bij een tragisch ongeluk. Becky valt kortstondig voor de charmes van Manuel, een journalist, en reist naar Mexico om daar een carrière uit te bouwen. Haar dochter blijft teleurgesteld achter. 15 jaar later is Rebecca een beroemde nieuwslezer en gehuwd met Manuel, topman bij een tv-station. Becky keert na al die jaren terug naar Madrid, maar het weerzien tussen moeder en dochter verloopt stroef. Bij Rebecca is het gemis van al die verloren jaren duidelijk veel groter dan haar moeder kan vermoeden. Ook het huwelijk met Manuel is geen lang leven beschoren. Als Manuel op een dag in mysterieuze omstandigheden thuis vermoord wordt, gaan de poppen aan het dansen. Rechter Domínguez (Miguel Bosé) stelt een onderzoek in naar het motief en de mogelijke dader, maar hij kan geen aanwijzing vinden, ofschoon moeder en dochter die avond nog bij Manuel langs zijn geweest.
 
De volledige bespreking van Tacones Lejanos kan u hier lezen.
 
Hable Con Ella
Hable Con Ella werd bekroond met een Oscar voor beste originele script. De prent opent met een moderne dansvoorstelling waarin Benigno en Marco naast elkaar zitten, ze kennen elkaar niet, maar via een tragisch toeval komen ze met elkaar in contact en worden vrienden. Benigno is verpleger in een privéziekenhuis en ontfermt zich over zijn grote liefde Alicia, een jonge balletdanseres die sinds een ongeluk in coma ligt. Marco is een auteur die reisromans schrijft en die gefascineerd raakt door Lydia, een vrouwelijke torero die heel wat aanzien geniet, maar die het onderwerp is van roddels. Marco benadert haar en beiden raken gaandeweg intiem bevriend. Wanneer Lydia tijdens een stierengevecht ernstig gewond wordt, eindigt ook zij in coma. Marco maakt in het ziekenhuis pas voor het eerst kennis met Benigno die hem aanmaant om met Lydia te praten, net zoals hij doet met Alicia. De twee vrouwen bepalen het noodlot van de mannen en zijn onbewust verantwoordelijk voor hun intense vriendschap.
 
De volledige bespreking van Hable Con Ella kan u hier lezen.

EXTRA'S
Qua extra materiaal is er bij elke film een Originele Bioscooptrailer voorzien plus een aantal Andere Trailers, Teasertrailers, Fotogalerijen, af en toe een videoclip, een tv-commercial of Persinfo. Op de disks van Átame en Carne Trémula staat een kort Interview met de Regisseur en op de disk van La Mala Educacíon staan Weggelaten Scènes en een Making of-documentaire. Een bijzonder magere oogst voor een dergelijke box.

CONCLUSIE
Ook deze tweede Almodóvar-collectie mag beslist niet ontbreken op de dvd-plank van de liefhebbers van het oeuvre van de Spaanse meester. A-Film heeft opnieuw een uitstekende keuze gemaakt en biedt de kijker met Carne Trémula en La Mala Educación minstens twee meesterwerken uit de carrière van het Spaanse enfant terrible, terwijl ook de overige titels in het internationale circuit hoge ogen gooiden en Atame! zelfs de doorbraak van Pedro Almodóvars in de Verenigde staten forceerde.
 
Met dank aan Serge voor de korte inhoud van Atame!, Tacones Lejanos en Hable Con Ella.cover
Studio: A-Film

Regie: Pedro Almodóvar
Met: Victoria Abril, Miguel Bosé, Marisa Paredes, Miriam Díaz Aroca, Javier Bardem, Bibí Andersen, Javier Cámara, Darío Grandinetti, Leonor Watling, Rosario Flores, Geraldine Chaplin, Mariola Fuentes, Roberto Álvarez, Gael García Bernal, Fele Martínez, Daniel

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1990-2004

Leeftijd:
AL-16

Speelduur:
525 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 & 2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Spaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• TV commercial
Bioscooptrailers
• Cross-promotional Trailers
Weggelaten scenes uit La Mala Educacíon
• Making of La Mala Educacíon
• Fotogalerij La Mala Educacíon
Interview met Pedro Almódovar
• Foto- en affichegalerij Carne Trémula
• Filmografie van Pedro Almodóvar

Andere recente releases van deze maatschappij