:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SATANIS - THE DEVIL'S MASS
SATANIS - THE DEVIL'S MASS
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-09-20

FILM
Satanis: The Devil's Mass is een serieus bedoelde, doch exploitatieve documentaire over de controversiële Satanskerk, een satanistische sekte met hoofdkwartier in New York. Ze werd op 1 mei 1966 opgericht door Anton Szandor LaVey, die door debuterend filmmaker Ray Laurent overgehaald werd om enkele interviews te doen voor deze documentaire. Jammer genoeg is Lavey een weinig boeiend iermand en spreekt hij erg monotoon, waardoor het niet altijd even makkelijk is om geboeid te blijven kijken naar Satanis: The Devil's Mass.

De documentaire is drie jaar naar de oprichting van de Satanskerk gemaakt en zal destijds best wel controversieel geweest zijn. Vandaag de dag zijn we wel wat meer gewoon, dus u begrijpt dat we niet echt van onze sokken geblazen werden door een man die billenkoek krijgt, oude lelijke vrouwen en eindeloze zwarte missen.

De getuigenissen hebben soms nog wat amusementswaarde omdat ze over meer decadente en excentrieke elementen gaan dan we in de documentaire te zien krijgen! Satanis: The Devil's Mass is ondertussen natuurlijk pijnlijk achterhaald en gedateerd. Enkel voer voor de hardnekkige completisten, die kost wat kost hun "American Grindhouse"-collectie willen vervolledigen!


BEELD EN GELUID
Het originele 1.33:1-beeld is niet om over naar huis te schrijven. De beschadigingen en vuiltjes blijven wel binnen de perken, maar het beeld heeft weinig resolutie, de scherpte valt wat tegen en dan hebben we het nog niet over de beeldflikkeringen. De Engelse Dolby Digital Mono-track is eveneens weinig indrukwekkend en laat over het algemeen een erg gedateerde indruk na. Gelukkig zijn de dialogen prima te verstaan en blijft de ruis binnen de grenzen van het toelaatbare. 

EXTRA'S
In British Black Mass (6 min.) krijg je een extra (doch duidelijk opgezette) zwarte mis te zien, terwijl Candy Barr (5 min.) een compleet misplaatst burleske striptease is. Coffin Orgies (30 min.) is dan weer een schier eindeloze reeks van satanische orgieën. Last but not least is een fijne selectie cross-promotional trailers over andere satanische producties.

CONCLUSIE
Satanis: The Devil's Mass (1970) is een gedateerde en weinig boeiende documentaire over de beruchte Satanskerk. Je krijgt de stichter aan het woord, maar behalve een resem bizarre getuigenissen en een handvol lelijke vrouwen gebeurt er niets noemenswaardigs. De dvd is ook geen hoogvlieger.
coverStudio: Filmfreaks

Regie: Ray Laurent
Met: Anton Lavey, Isaac Bonewits

Film:
4/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
5,5/10

Beeld:
5,5/10


Regio:
0

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1970

Leeftijd:
16

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717903480779


Beeldformaat:
1.33:1 NTSC

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• British Black Mass
• Candy Barr
• Coffin Orgies
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij