:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HOOLIGANS
HOOLIGANS (BLU-RAY)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-09-10
FILM
Matt Buckner (Elijah Wood) wordt voor drugsbezit van Harvard gestuurd. Hoewel hij valselijk beschuldigd werd, besluit Buckner het toch niet aan te vechten. In de plaats daarvan trekt hij naar Londen en gaat Matt op bezoek bij zijn zus Shannon (Claire Forlani). Zo geraakt hij al snel bevriend met Pete Dunham (Charlie Hunnam), een heethoofd uit de hooliganwereld. Hoewel Matt geen fan is van geweld, laat hij zich toch snel meeslepen in de gewelddadige wereld van hooligans. Met alle destructieve gevolgen van dien...

"Stand your ground and fight!"

Hooligans (ofte Green Street Hooligans) is een geslaagde actiefilm over onschuldige Amerikaanse student die terecht komt in een groep bikkelharde Engelse hooligans. Ondanks het feit dat hooligans uiteraard geschifte nozems zijn en de film een belachelijk laag moraalbesef heeft, slaagt regisseuse Lexi Alexander (Punisher: War Zone) er met vlag en wimpel in om een boeiende knokfilm af te leveren. Je leeft - ondanks al de verheerlijking van de gewelddadige levensstijl - mee met de hoofdpersonages.

Dit is natuurlijk ook te danken aan het prima acteerwerk. Frodo Wood lijkt op het eerste zicht niet echt een harde noot, maar de acteur uit de Lord Of The Rings-trilogie maakt een geloofwaardige metamorfose door. Bovendien heeft Wood een erg goeie chemie met keikop Charlie Hunnam (Cold Mountain, Children Of Men), die eveneens een prima vertolking aflevert. De bijrollen, die vooral bestaan uit een collectief vervaarlijk uitziende kerels, zijn stuk voor stuk goed ingevuld.

Maar deze Hooligans gaat natuurlijk niet over een vrolijk boekenclubje en dat zal je geweten hebben! Net als in het über-gewelddadige Punisher: War Zone ontpopt Alexander zich tot een meesteres van krakende botten, spattend bloed en rondvliegde vuisten. De actiechoreografie is uitstekend, zonder al te onrealistisch over te komen. Vooral naar het einde toe drijft ze de spanning ten top, waardoor we regelmatig op het puntje van onze stoel terechtkwamen. Het einde is misschien een beetje te Hollywoodiaans, maar dat neemt toch niets weg aan het feit dat we genoten hebben van Hooligans.

Wil je grimmig realisme dan verwijzen we je graag door naar Nick Love's The Football Factory, maar voor een stevige knokfilm met een vlot tempo en veel amusementswaarde ben je aan het juiste adres bij Hooligans. De film deed het degelijk in de bioscopen, maar kreeg vooral een tweede leven op video en dvd. Vier jaar later verscheen er dan ook een sequel in de vorm van Hooligans 2: Stand Your Ground.

BEELD EN GELUID
Het 2.35:1 HD-beeld is scherp, met een goed diepte en detail. Het zwartniveau is lekker strak en de overige kleuren ogen realistisch, zonder echt van het scherm te spatten. Alle beelden ogen lekker vlot, zonder dramatische oneffenheden. Af en toe duikt er wel wat filmgrain op, maar dit paste bij de sfeer van de film en wordt nergens echt storend. De Engelse DTS-HD MA 5.1-track is eveneens van een prima kwaliteit. Het is een dynamische en volle soundtrack, met een fraaie plaatsing van de geluidseffecten en een goede weergave van de filmmuziek. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker en verdrinken nergens in het audiogeweld. Ruis en storingen hebben we niet waargenomen. Een prima Blu-ray uitgave!

EXTRA'S
Buiten een drietal automatische promotionele trailers valt er jammer genoeg niets te beleven op het gebied van extra features.

CONCLUSIE
Hooligans is een prima actieprent over een groepje Engelse hooligans. Regisseuse Lexi Alexander (Punisher: War Zone) is nergens echt op zoek naar grimmig realisme, maar levert in de plaats een film af die entertainend, spannend en tragisch is. De Blu-ray van RCV is een beetje kaal op het gebied van extra's, maar beeld en geluid zijn dik in orde.


coverStudio: RCV

Regie: Lexi Alexander
Met: Elijah Wood, Charlie Hunnam, Claire Forlani, Marc Warren, Ross McCall

Film:
7,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
16

Speelduur:
109 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij