:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ROCK, THE
ROCK, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-09-03

FILM
Generaal Francis X. Hummel (Ed Harris), veteraan van zowat elke oorlog waarmee de Yankees zich hebben ingelaten, heeft een tijdje aan het hoofd gestaan van een geheime eenheid die illegaal militaire operaties uitvoert in het buitenland, maar die voor het grote publiek geheim blijft. Omdat de overheid het bestaan van de eenheid in alle toonaarden ontkent, worden ook de nabestaanden van de onvermijdelijke slachtoffers die tijdens de geheime missies vallen, niet vergoed. Generaal Hummel, die zichzelf een toonbeeld van vaderlandslievendheid acht, vindt dat uiteraard onrechtvaardig en hij doet wat elke patriottistische ijzervreter in dat geval zou doen: hij steelt van een militaire basis vijftien raketten met het dodelijk en per ongeluk ontdekte en nog experimentele zenuwgas VX. Hij verschanst zich met een handjevol geestesgestoorde marines op Alcatraz, gijzelt er 81 toeristen en dreigt ermee om van daaruit San Fransisco te ontvolken met zijn gifgasraketten als zijn eis (een substantiële som geld voor de nabestaanden) niet wordt ingewilligd. Vermits dit niet voorzien is in de begroting van het lopende boekjaar, weigert de regering uiteraard categoriek, maar ze ziet er tegelijkertijd geen graten in om een tot de tanden bewapend commando te laten uitrukken om de controle over Alcatraz terug in handen te krijgen. Daarvoor roept het FBI de hulp in van John Mason (Sean Connery), een Britse oud-spion die al dertig jaar achter de tralies zit. Omdat Mason ooit de archieven van het FBI voor de lol heeft gekopieerd - inclusief de ware toedracht achter de moord op Kennedy, de UFO van Roswell en de psychiatrische rapporten over Ronald Reagans mentale toestand -, en nooit heeft willen zeggen waar hij de bezwarende microfilms heeft verstopt, heeft de FBI zijn bestaan uit de computers gewist en hem al die jaren onder zware bewaking vastgehouden. Mason neemt namelijk elke kans te baat om te ontsnappen en hij is voor zover bekend de enige die ooit levend uit Alcatraz ontsnapte. Het FBI wil hem zijn vrijheid teruggeven in ruil voor een simpele wederdienst: het commando Alcatraz binnensluizen. Naast Mason wordt ook dr .Stanley Goodspeed (Nicholas Cage) aan het team toegevoegd. Goodspeed is de enige wetenschapper die in staat wordt geacht om de dodelijke lading van de raketten te ontmantelen. De klok van Hummels ultimatum tikt intussen onverbiddelijk voort en als backupplan heeft de regering besloten om een stel F18's uit te rusten met een experimentele en verbeterde napalmbrandbom die geacht wordt het gifgas bij direct contact te verbranden.

En hiermee is de toon voor de rest van de film gezet; beide partijen schieten fenomenale hoeveelheden munitie af (je vraagt je af waar ze hun kogels vandaan blijven halen), er worden nog wat auto's herleid tot schroot en er wordt een duchtig potje afgeknokt door de heren Cage en Connery, terwijl ze intussen nonchalant jongleren met de groene glazen bolletjes gifgas waarvan een koffielepeltje voldoende blijkt te zijn om acht huizenblokken uit te roeien, maar waarvoor een simpel tegengif blijkt te bestaan (een spuit van het model waarvan ik dacht dat die enkel gebruikt werd om runderen te ontwormen). Verwacht vooral geen logische gedachtengang in deze film. De makers schuwen geen enkel cliché uit het genre (uiteraard heeft Mason een dochter en Goodspeed een zwangere verloofde in San Francisco). Het dodelijke gif bijvoorbeeld, dat geacht wordt om mensen hun ruggenwervel te breken door de spiercontracties die het veroorzaakt, is blijkbaar toch veilig genoeg om het in lijf-aan-lijfgevechten in de strot van je tegenstander te rammen. Voorts zit bij een standaardopleiding tot doctor in de biochemie aan een Amerikaanse universiteit tegenwoordig het onderdeel "saboteren van de besturing van telegeleide raketten" in het curriculum. En zo zitten er op zijn zachtst gezegd nog wel een paar kleine details in het scenario die niet kloppen. Positief is dan weer dat Sean Connery, die zelden of nooit teleurstelt, duidelijk met plezier het beste van zichzelf geeft en Nicholas Cage is toch nog altijd beter voor een potje eerst-knokken-en-dan-vragen-stellen dan wanneer hij krampachtig probeert om zich in bochten te wringen voor 'romantische komedies' (contradictio in terminis) die stijf staan van karakters die eerder rijp zijn voor een psychiatrisch ziekenhuis. Ook Ed Harris' acteerprestatie als halfgare generaal is aanvaardbaar, behalve wanneer zijn personage last begint te krijgen van zijn geweten (het is nl.  algemeen bekend dat Amerikaanse topofficieren geen geweten hebben). Het overgrote resterende deel van de cast loopt er bij als een bewegend doelwit en acteert er ook naar.

BEELD EN GELUID
We zijn voor een Blu-rayrelease van The Rock moeten uitwijken naar Frankrijk, want de release heeft bij ons al vaak op de kalender gestaan en is al even vaak zonder al te veel tromgeroffel van diezelfde kalender verdwenen. De Franse versie heeft overigens gewoon Nederlandse ondertitels en behalve de Franstalige kaft is er niets wat een eventuele Blu-rayrelease hier zou mogen tegenwerken. The Rock is niet dadelijk een film die door elk digitaal verbeteringsproces is gegaan om het laatste restje grain weg te filteren en het contrast is niet echt van die aard dat je ogen ervan uitpuilen, maar de Blu-ray verslaat wel moeiteloos de geremasterde dvd, en toont ons een mooie transfer met veel details in onder meer de huidtextuur, realistische kleuren ondanks het feit dat de hoofdpersonages het grootste deel van de film in een modderig tunneltje onder Alcatraz aan het ploeteren zijn, en voldoende diepte. Hier en daar is een klein beetje edge enhancement aanwezig. Het is wel jammer dat er geen high definition-geluidstrack op de disk staat, want de Dolby Digital 5.1-track is qua ruimtelijke ervaring wat beperkt en de impact van de geweersalvo's en de overvliegende raketten komt niet altijd even krachtig over. Voor geintjes als een Franse en Spaanse DTS-track is er nochtans altijd nog een plaatsje voorzien - begrijpen wie begrijpe kan. Gelukkig is er nog een ongecomprimeerde Engelse PCM 5.1-track, die de dynamiek van de film veel meer recht aandoet. De PCM-track is uitgesproken beter, is beter over de achterste geluidskanalen gespreid en de dialogen klinken minder hol.

EXTRA'S
De 2-disk dvd was al een port van de Amerikaanse Criterion-release en voor de Blu-ray zijn bijna alle extra's overgenomen. Bijna allemaal, want de audiocommentaartrack is hasta la vista, in tegenstelling tot de Amerikaanse Blu-ray. De bonussectie opent voor de verandering met 2 trailers en een reeks TV-spots. In The Rock world premiere (2 min.) paradeert veel schoon volk op de rode loper. Dan volgen er vier korte documentaires In Navy Seals on the range (6 min.) zien we enkele echte paracommando's hun magazijn leegschieten. In Hollywood Humphries & Teague (8 min.) mag technisch adviseur Harry Humphries een potje komen lachen met andere Hollywoodfilms waarin er compleet verkeerd met wapens wordt omgegaan. Special effects: The Dive Sequence (8 min.) neemt ons mee voor een duik onder water voor nadere toelichting bij een scène waarin de para's Alcatraz via de zee binnendringen, een scène die met schaalmodellen is gefilmd en eigenlijk niet zo spectaculair is als de titel ons wil doen geloven. Ook in Action effects: Movie Magic (8 min.) wordt er wat nutteloos doorgedramd over de speciale effecten van de film, die echter niet méér bijdragen dan de vechtscènes waarmee de film veel sterker scoort. Dan volgen er negen minuten verwijderde scènes, meestal goedkope bloopers. De interessantste documentaire op het schijfje, Secrets of Alcatraz (15 min.), schetst de geschiedenis van het gebouw van gevangenis tot toeristische attractie. D'r viel véél meer te vertellen over deze landmark. Tot slot mag Jerry Bruckheimer nog eens zichzelf uitgebreid bewieroken in een interview (16 min.)

CONCLUSIE
The Rock mag een spetterende actiefilm zijn, het blijft Michael Bay pur sang, wat betekent dat u geen metafysische beschouwingen moet verwachten over de zin van het leven, maar wel een hoop good guys die sneller bad guys neerknallen dan u met uw ogen kan knipperen. Als u echt gehecht bent aan audiocommentaartracks, zal u zich de Amerikaanse versie moeten aanschaffen.
cover
Studio: Disney

Regie: Michael Bay
Met: Sean Connery, Nicholas Cage, Ed Harris, Michael Biehn, William Forsythe

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Frankrijk

Jaar:
1996

Leeftijd:
AP

Speelduur:
136 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels PCM 5.1
Frans DTS
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans DTS
Spaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• 2 trailers en TV-spots
• Kortfilm "The Rock world premiere"
• Documentaire "Navy Seals on the range"
• Documentaire "Hollywood Humphries & Teague"
• Documentaire "Special effects: The Dive Sequence"
• Documentaire "Action effects: Movie Magic"
• Verwijderde scènes
• Documentaire "Secrets of Alcatraz"
• Interview met Jerry Bruckheimer

Andere recente releases van deze maatschappij