:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GREAT ESCAPE, THE
GREAT ESCAPE, THE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-05-04
FILM
Hoe rampzalig en vernietigend de Tweede Wereldoorlog ook mag geweest zijn, het leverde al talloze boeiende films op. The Great Escape, uit 1963, is er één van en bovendien gebaseerd op een waar gebeurd verhaal over een groot aantal krijgsgevangenen die talrijke pogingen ondernamen om een Duits oorlogskamp te ontsnappen, onder meer via een zelf uitgegraven ondergrondse tunnel. Dit verhaal wordt op een meeslepende wijze door regisseur John Sturges in beeld gebracht. We volgen de gevangenen, meestal Royal Air Force officiers, van hun aankomst in het kamp tot de aansleep na de ontsnapping. Hoofdfiguur is kapitein Virgil Hilts (Steve McQueen) die dankzij zijn onvruchtbare ontsnappingspogingen al meerdere malen in de isolatiecel is terechtgekomen. Het leverde hem de bijnaam “The Cooler King” op.


Naast McQueen, die eistte dat hij de achtervolgingscènes op de motor zelf mocht uitvoeren, duiken een heleboel andere bekende namen op zoals James Garner, James Donald, Charles Bronson, Donald Pleasence, James Coburn, Hannes Messemer, David McCallum en Richard Attenborough. In eerste instantie moesten er 250 gevangenen ontsnappen, slechts 76 van hen raakten daadwerkelijk uit de tunnel. Hitler was zo razend over deze ontsnapping dat hij het bevel gaf om hen allemaal om te brengen. Zijn agressie werd gesust, maar toch werden 50 van hen geëxecuteerd nadat ze door de Duitsers opnieuw gevangen werden genomen. Van de overlevenden bereikten er slechts een drietal het thuisfront, de overige overlevenden belandden terug in het kamp. De echte overlevenden van het kamp hebben ooit verklaard dat de feiten in de film voor 90% de waarheid benaderen. De film is het bekijken meer dan waard, de acteurs zetten hun rol met verve neer, en daarbij houdt de film de kijker tot het einde aan het scherm gekluisterd. Het enige minpunt dat wij kunnen meegeven is dat het lijkt alsof het leven in zo'n kamp een lachertje moet zijn geweest - iedereen loopt er maar vrolijk en fluitend rond - terwijl archiefbeelden en getuigenissen uit de Tweede Wereldoorlog toch wel andere werkelijkheden tonen.


BEELD EN GELUID
The Great Escape is ondertussen al bijna veertig jaar oud en dat merk je toch wel, ondanks de remastering. Het beeldformaat bedraagt 2.35:1 en is anamorfisch op deze DVD gezet. De kwaliteit is zeker vrij goed, maar de tekenen van ouderdom zijn toch af en toe zichtbaar: zo is het beeld niet geheel vrij van grain en printbeschadigingen, en ogen de kleuren soms wat mat. Deze onvolmaaktheden kunnen we enigszins door de vingers zien, de kwaliteit is zodanig genietbaar dat deze minputjes zeker niet storend overkomen. De originele mono soundtrack werd geremixed tot een volwaardige Dolby Digital 5.1 (384 kbps). Desondanks is het geluidsbeeld voornamelijk op de voorste speakers gericht, de surrounds treden slechts af en toe in werking. Rekening houdend met de beperktheid en ouderdom van het bronmateriaal is dit zeker een bevredigende audiomix.


EXTRA'S
Net zoals bij Thelma & Louise werd The Great Escape reeds enkele jaren geleden op DVD met slechts een handvol extra’s uitgebracht. Daar komt nu gelukkig verandering in met een heuse dubbeldvd. Vermeldenswaardig is de audiocommentaar door enkele cast- en crewleden. Leuk om hun bevindingen en verhalen te beluisteren. Dit is een vrij informatieve commentaartrack zonder echt filmtechnische gegevens aan te halen. Ook twee zeer uitgebreide documentaires sieren deze release: “The Great Escape: Heroes Underground” (43 min.) en “The Untold Story” (50 min.). Elk bevatten ze interessante interviews met onder meer enkele overlevende gevangenen. Tevens snijden ze verschillende topics aan en gaan dieper in op het oorlogsgeweld en hoe de men dit in de film verwerkt heeft. De laatst genoemde documentaire bevat zelfs een reconstructie van de executie van de 50 ontsnapten aan de hand van getuigenissen van Duitse soldaten en officieren. Deze documentaires worden perfect aangevuld met een aantal extra interviews. Toen de film -zoals eerder aangehaald gebaseerd op een waar gebeurd verhaal- in 1963 de bioscopen haalde, werd tevens een originele featurette ingeblikt getiteld “The Real Virgil Hilts” en handelt over Davey Jones, de persoon waarop het personage van Steve McQueen in de film gebaseerd is. Jones vertelt over zijn ervaringen en over zijn carrière nadien bij het leger. De fotogalerij wordt overzichtelijk ingedeeld in verschillende rubrieken en toont een heleboel foto’s, schetsen en ontwerpen. Een bioscooptrailer ontbreekt uiteraard niet.


CONCLUSIE
The Great Escape is zo'n typische film uit Hollywood's glorieperiode. Een groot aantal bekende namen siert de affiche, maar het is uiteraard Steve McQueen die de show steelt. De film is puur entertainment en weet je gedurende bijna drie uren te boeien. De DVD op zich voldoet technisch aan de vereisten, zeker als je rekening houdt met de ouderdom van het bronmateriaal. Wat extra's betreft, zit je met deze DVD al helemaal goed. Een aanrader!


cover
Studio: MGM

Regie: John Sturges
Met: Steve McQueen, James Garner, Richard Attenborough, James Donald, Charles Bronson, James Coburn, Donald Pleasance

Film:
8/10

Extra's:
8/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1963

Leeftijd:
12

Speelduur:
165 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626025023


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans
Extra's:
Disk 1:
• Audiocommentaar door cast/crew
Disk 2:
• Documentaire: “The Great Escape: Heroes Underground”
• Documentaire: “The Untold Story”
• Interviews
• Featurette: “The Real Virgil Hilts”
• Fotogalerij
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij