:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HOKUTO NO KEN 1: HET TIJDPERK VAN RAOH
HOKUTO NO KEN 1: HET TIJDPERK VAN RAOH
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-06-17
FILM
Na de allesvernietigende atoomoorlog is de wereld een plaats van dood en verderf. Hier en daar verschuilen groepjes overlevenden zich in ruïnes, want buiten geldt de wet van de sterkste. Verschillende machtige krijgers staan op en zijn ervan overtuigd dat hun kennis van eeuwenoude vechttechnieken het verschil maakt. Souther (Akio Ôtsuka), één van hen, gebruikt zijn onmetelijke kracht echter om de gewone mensen onder de duim te houden en zo de plak te zwaaien over de pos t-apocalyptische wereld. Maar dat is buiten Kenshiro (Hiroshi Abe) gerekend, de meest machtige en heldhaftige erfgenaam van de "Hokuto Shinken" - de ultieme gevechtskunst, die gewone stervelingen met één klap tot pulp kan herleiden. Kenshiro is vastbesloten om zijn lotsbestemming te volbrengen en gaat op zoek naar Souther. Maar dan kruist zijn broer Raoh (Takashi Ukaji), die een al even op macht beluste tiran is als Souther, het pad van Kenshiro...

Eén van de meest iconische manga's is "Hokuto No Ken" van Buronson en Tetsuo Hara, dat bij ons en in de rest van de wereld bekend werd als "Fist Of The North Star". De stripreeks werd midden jaren tachtig in een televisieserie gegoten. Ze liep met enorm veel succes tussen 1984 tot 1987 en werd gevolgd door een bioscoopfilm die uitgroeide tot een klassieker in het genre en een nieuwe televisiereeks onder de titel Hokuto No Ken 2. Ofschoon de reeksen gewoon op de (Franse) televisie is uitgezonden, zijn de avonturen van de imposante en iconische vechter Kenshiro niet geschikt voor tere zieltjes! Koppen ontploffen in volle glorie, ledematen worden in detail afgerukt, etc.

Omdat de film Fist Of The North Star (1986) en de gelijknamige televisieseries tot de verbeelding bleven spreken van de vele liefhebbers, kwam er in 2003 een nieuwe - uit drie delen bestaande - originele videoanimatie. Ook deze creatief getitelde New Fist Of The North Star kon de fans bekoren, zodat er begonnen werd aan de hier besproken Hokuto No Ken 1: Het Tijdperk Van Raoh (2006). De Japanse bioscoopfilm is het eerste deel van een nieuwe reeks bioscoop- en videofilms die niet alleen een soort remake zijn van de eerste televisieserie, maar ook nieuwe verhalen vertellen uit het post-apocalyptische universum dat werd gecreëerd door Buronson en Tetsuo Hara.

Hoewel de reeks nog steeds erg gewelddadig is, valt het toch op dat het allemaal wat properder is tegenover de originele reeks en bioscoopfilm. De animaties zijn erg knap en gedetailleerd, met veel heldere kleuren. Hierdoor gaat de grauwe sfeer die de originele incarnaties zo kenmerkten wel een beetje verloren. Ook bevat de film veel filosofisch gewauwel en gaat men minder snel over tot de orde van de dag: knokken tot het bloed vrolijk in het rond spuit! Hoewel de figuur van Kenshiro hoe dan ook een icoon blijft in het genre, is zijn personage heel wat minder sterk onderbouwd en uitgewerkt dan in de eerste Hokuto No Ken reeks. We hopen dan ook dat de sequels inhoudelijk meer te vertellen hebben dan deze Hokuto No Ken 1: Het Tijdperk Van Raoh.

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch uitgevoerde 1.85:1-beeld is scherp, met een prima contrast en een meer dan behoorlijk schaduwdetail. De heldere kleuren gaan van kleurrijk naar sober, maar ze ogen verder over het algemeen natuurlijk. Behalve wat minimale filmgrain en een enkel compressiefoutje, is er op het beeld niets aan te merken. De Japanse Dolby Digital 5.1-track klinkt prima, met een bevredigende dynamiek en stereospreiding. De heldere dialogen zijn over de hele lijn goed te verstaan en komen zoals het hoort netjes uit de middelste speaker. Ruis of storingen hebben we nergens opgemerkt.

EXTRA'S
Enkel een verzameling Franstalige cross-promotionele trailers en een clipje met credits. Povertjes!

CONCLUSIE
Hokuto No Ken 1: Het tijdperk Van Raoh is de eerste prent uit de nieuwe vijfdelige filmreeks, gebaseerd op de manga's van Buronson en Tetsuo Hara. Hoewel de film de rauwe charme wat mist die de originele reeks en film zo geweldig maakten, is het een aangenaam tijdverdrijf voor de vele fans van "Fist Of The North Star". De dvd van Kaze is prima, met een meer dan behoorlijke beeld- en geluidskwaliteit. Er zijn jammer genoeg wel geen extra features aanwezig.


cover
Studio: Filmfreaks

Regie: Takahiro Imamura
Met: Hiroshi Abe, Takashi Ukaji, Kou Shibasaki, Akio Ôtsuka

Film:
6,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Manga

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Japans Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Japans Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Credits
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij