:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PUNISHER, THE
PUNISHER, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2009-05-05
FILM
Frank Castle (Thomas Jane) heeft er al een flinke lading F.B.I.-missies opzitten. Tijdens zijn laatste missie legt hij een wapenhandelaar het zwijgen op, maar helaas komt de zoon van de beruchte Howard Saint (John Travolta) daarbij om het leven. Nietsvermoedend houdt Frank zijn leven als undercoveragent voor bekeken om meer tijd met zijn gezin door te kunnen brengen. Alvorens met vrouw en kind naar Londen te trekken om daar een nieuw leven op te bouwen, maakt het drietal een tussenstop in Puerto Rico voor een familiereünie. Saint ziet het als de ideale gelegenheid om de puntjes op de i te zetten en roeit zowat de hele familie Castle uit. Wraak lijkt het enige wat Frank nog rest om de zeden te verzachten en daar begint hij dan ook werk van te maken. Hij spoort Howard Saint op, neemt zijn intrek in een bouwvallig appartement in de omgeving en rust dat uit met allerhande boobytraps om ongewenste bezoekers onschadelijk te maken. De andere bewoners van het appartement, waaronder de bekoorlijke Joan (Rebecca Romijn), hebben  geen benul van wat er in hem omgaat, maar proberen hem toch op te nemen in hun groepje. Dat blijkt niet zo’n goede keuze, want al gauw duiken de handlangers van Saint op om hen en in het bijzonder Frank het leven zuur te maken. Gelukkig slaagt onze held er op vrij knullige wijze in om het gespuis uit te schakelen. Het volgende doelwit is natuurlijk Howard Saint himself.

We kunnen Hollywood niet bepaald beschuldigen van een foutloos parcours wat betreft verfilmingen van comics. De weg naar een succes zoals Spiderman ligt immers geplaveid met mislukkingen zoals Hulk en, je raadt het al, The Punisher. In 1989 (hetzelfde jaar als Batman) ondernam men al eens een poging om het verhaal van de antiheld te verfilmen met Dolph Lundgren en Jeroen Krabbé in de hoofdrollen. Het hoeft geen verdere uitleg dat die poging uitdraaide op een totale flop. Toch zagen de Hollywood-bonzen er in 2004 graten in om een nieuwe poging te ondernemen. Hulk was dan wel het jaar tevoren geflopt, maar Spiderman had toch aangetoond dat het mogelijk was een stevige cent te verdienen aan de verfilming van de comics uit de Marvel-stal. The Punisher onderscheidde zich trouwens op een bepaalde manier van andere striphelden. Hij beschikt immers niet over “buitenaardse” krachten en paradeert niet in een opvallend kostuum. Toch bleek ook deze nieuwe poging geen succes. Het budget lag wat lager dan dat van de andere films in het genre en de cast was eveneens iets minder. Dat  kan je dan ook meteen merken: zo zijn er best wat aardige actiescènes, maar om één of andere reden komen ze wat gewoontjes over. De makers deden geen beroep op computers voor overdonderende special effects. Dat hoeft wat ons betreft geen criterium te zijn voor een goede film, maar in het genre valt een film als The Punisher dan wat bleekjes uit. Qua acteertalent krijgen we ook niet veel om over naar huis te schrijven. John Travolta is zowat de meest in het oog springende naam van de cast, maar hij zet zowat de zwakste vertolking neer. Ook de anderen komen vrij onopmerkelijk over. Sommige critici hebben weinig of niets aan te merken op Thomas Jane in de hoofdrol. Volgens hen voegt de acteur de juiste diepgang toe aan zijn personage. Wat uw dienaar betreft, is dat helemaal niet het geval en komt hij juist vrij flauw over. Dat maakt het dan ook moeilijk om jezelf in te leven in de uitzichtloze situatie waarin hij terechtkomt.


BEELD EN GELUID
De 1080p 2.35:1-beeldtransfer hanteert de AVC-codering en levert een aardig, zij het niet overdonderend plaatje. Het beeld blijft ondanks een lichte filmkorrel overwegend scherp en zowel het zwartniveau als het schaduwdetail mogen gezien worden. In combinatie met een goed kleurenpalet zorgt dat alles voor een mooie diepgang in een aantal scènes. De Dolby TrueHD 5.1-geluidstrack komt vrij agressief uit de hoek en doet ruimschoots beroep op alle luidsprekers. Vooraan komen de dialogen netjes tot hun recht, terwijl de surroundkanalen regelmatig aangesproken worden voor de actiescènes en de weergave van omgevingsgeluiden. Dat resulteert in een aangename geluidservaring. Sommige bronnen maken melding van het feit dat we hier te maken hebben met een Dolby TrueHD 5.1-EX-geluidstrack, maar dat kunnen we omwille van technische redenen niet bevestigen.

EXTRA'S
De Blu-ray herneemt het bonusmateriaal van de dvd en voegt daar enkele kleinigheden aan toe. Tijdens het audiocommentaar praat regisseur Jonathan Hensleigh honderduit over zowat alle facetten bij het maken van de film. De alternate opening sequence (niet aanwezig op de dvd) toont ons een alternatieve openingsscène a.h.v. een geanimeerd storyboard. Leuk gedaan, maar enige tekst en uitleg hadden we hier wel op prijs gesteld. Bij de featurettes vinden we vooreerst War Journal: On The Set Of The Punisher. Deze vrij uitgebreide making of is voorzien van beelden, gemaakt tijdens de opnames en interviews. Het geheel is opgedeeld in de verschillende fasen van het productieproces: preproduction, production, shooting, postproduction en natuurlijk ook de première. Nieuw t.o.v. de dvd is Drawing Blood Bradstreet Style, een korte featurette over de promotie omtrent de film. Keeping It Reel: Punisher Stunts vestigt de aandacht op de voorbereiding en de uitvoering van de stunts, een belangrijke fase aangezien men geen beroep deed op computers voor de special effects. De deleted scenes vallen wat magertjes uit. Er zijn er slechts 2 beschikbaar met een totale looptijd van amper 3 minuten. Ze zijn wel netjes voorzien van audiocommentaar door de regisseur. Hou je van mooi vrouwvolk dan vormt de music video van Step Up door Drowning Pool wellicht een welkome extra. Tot slot zijn er de obligatoire crosspromotionele trailers en zou de Blu-ray ook beschikken over een BD-Live optie. Die hebben we helaas niet kunnen uitproberen.

CONCLUSIE
Films zoals The Punisher krijgen al snel het label van nobraineractiefilm opgekleefd en dat hoeft geen enkel bezwaar te zijn. Integendeel, heel wat van zulke films bezorgen de kijker een aangename avond, maar wat ons betreft, voldoet The Punisher, ondanks de prima beeld- en geluidskwaliteit van de Blu-ray, niet aan onze verwachtingen. coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Jonathan Hensleigh
Met: Thomas Jane, John Travolta, Rebecca Romijn, Laura Harring, Roy Scheider

Film:
4/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
16

Speelduur:
124 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Engels Audio Descriptive Service
Frans Dolby TrueHD 5.1
Spaans Dolby TrueHD 5.1

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Alternate opening sequence
• Audiocommentaar
• BD Live
• Deleted scenes
• Featurettes
• Music video
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij