:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BABYLON A.D.
BABYLON A.D. (BLU-RAY)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-04-29
FILM
De wereld is compleet verscheurd door diverse verwoestende oorlogen en ecologische rampen. Her en der proberen mensen te overleven in de vuile ruïnes van de vroegere steden. Temidden van al deze doffe ellende begint de cynische huurling Toorop (Vin Diesel) aan een opdracht die hem aanvankelijk bitter weinig kan schelen. Hij moet de mysterieuze jonge vrouw Aurora (Mélanie Thierry), samen met de trouwe zuster Rebeka (Michelle Yeoh), van Rusland naar Amerika te zien smokkelen. Aanvankelijk stuiten Toorop en de twee vrouwen op weinig tegenstand, maar hoe verder ze vorderen hoe gevaarlijker hun tocht lijkt te worden. Maar dan ontdekt Toorop waarom Aurora zo bijzonder is...

Na enkele jaren afwezigheid moest Babylon A.D. de ultieme comeback worden van de voormalige actieheld Vin Diesel (The Fast & The Furious, xXx, The Chronicles Of Riddick). Alles leek in kannen en kruiken: De prent had met Mathieu Kassovitz (La Haine, The Crimson Rivers) een geweldig talentvolle cineast aan het roer, een cast om duimen en vingers af te likken en een boeiend scenario gebaseerd op de bestseller van Maurice G. Dantec (The Red Siren). Maar jammer genoeg ging alles wat mis kon gaan ook mis op de set. Niet alleen ging de prent ongelofelijk over budget (van 45 miljoen naar 70 miljoen dollar!) door allerhande reshoots en ongelukkige weersomstandigheden, daarbovenop kwamen de hoge omes van Fox constant over de schouder meekijken van regisseur Kassovitz. Naar eigen zeggen kon (of mocht) hij geen enkele scène filmen zoals in het scenario stond en toen de studio zonder zijn zegen een dikke 70 minuten uit de finale versie knipte, was het hek van de dam en distantieerde Kassovitz zich compleet van de film. Hij weigerde dan ook promotie te voeren voor de film en in de weinige verplichte interviews brak hij zijn eigen film compleet af. Ook Fox besloot zijn eigen prent onderuit te halen en dropte het Vin Diesel-vehikel zonder noemenswaardige promotie in de bioscopen. Het verdict: 72 miljoen dollar wereldwijde omzet tegen een productiebudget van 70 miljoen. Kortom, een scheet in een fles! 

Helaas verdient de film dat helemaal niet! Babylon A.D. heeft de pech dat het na het gelijksoortige Children Of Men is uitgebracht, maar buiten dit is het een behoorlijk strak verhaal dat erg goed in beeld wordt gebracht door de befaamde Franse filmmaker annex acteur. De actiescènes zijn lekker hard en spectaculair, met een voet gegrond in realiteit. Hoewel er genoeg prima CGI-effecten in Babylon A.D. aan bod komen, oogsten de makers het meeste lof met de grimmige hand-to-hand knokpartijen, het harde kooigevecht en de geweldige spectaculaire "parcours-run" die niet zouden miststaan in de succesrijke Jason Bourne-trilogie. Vin Diesel is opnieuw een imposante en charismatische verschijning, met meer acteertalent in zich dan alle actiehelden van de jaren '80 samen. Hij is in goed gezelschap van een sterke internationale cast met topacteurs als Michelle Yeoh, Lambert Wilson, Mark Strong, Charlotte Rampling en een ietwat vreemde Gérard Depardieu. Het is echter de broze en bijna breekbare vertolking van Mélanie Thierry die de film boven het gemiddelde doet uitstijgen.

Ondanks het het feit dat het hier om de langere versie gaat (101 minuten in plaats van de 90 minuten durende bioscoopversie) is het helemaal geen 'Director’s Cut' die door Mathieu Kassovitz werd goedgekeurd. Hoewel er hier en daar stukjes zijn toegevoegd, is het duidelijk dat er een groter geheel afwezig is. Het einde voelt gehaast aan en hier en daar is het duidelijk dat er cruciale zaken uit de film gehaald zijn. Toch is Babylon A.D. ondanks alles een best genietbare sciencefictionfilm geworden, die niet mag ontbreken op de plank van de vele Vin Diesel-fans!

BEELD EN GELUID
Het 2.35:1 HD-beeld is lekker scherp, met een goed contrast en uitstekend detailniveau. Het zwartniveau is solide en de overige kleuren ogen vol en natuurlijk. Het beeld is vrij van vuiltjes en beschadigingen. Er is hier en daar wat grovere filmkorrel op te merken, maar die past bij de sfeer van de film en is ongetwijfeld een stillistische keuze van de regisseur. Beeldruis en digitale compressiefoutjes vormen geen probleem. De Engelse DTS-HD Master Audio 5.1-track klinkt warm en dynamisch, met uitstekend geplaatste effecten en een goede ondersteuning van de subwoofer. De heldere dialogen zijn prima te verstaan en verzuipen nergens in de levendige geluidsmix. Ruis en andere onvolmaaktheden hebben we gelukkig niet waargenomen.

EXTRA'S
De Blu-ray bevat meer bonusmateriaal dan de eveneens verkrijgbare dvd-versie. Zo kan je tijdens het bekijken van de hoofdfilm regelmatig extra opties aanklikken, waardoor je schetsen, stills of storyboards en 3-D animaties, maar ook interviews met cast- & crewleden kan bekijken zonder de film ook maar een second te onderbreken. Je kan zoals steeds ook je favoriete scènes markeren, maar extra handig bij deze uitgave is dat je eveneens alle actiescènes na elkaar kan afspelen. Tussen de reguliere extra’s zit er een weggeknipte scène, een resem geanimeerde storyboards, maar ook een handjevol korte ‘Making Of’-clips - waarin telkens de opnames van een andere sleutelscène getoond wordt. Echt diepgravend is het helaas allemaal niet en wanneer Kassovitz opduikt is het soms wel duidelijk dat hij er niet helemaal achterstaat, maar dat is uiteraard niet verwonderlijk. Een erg coole trailer vormt de kers op de taart.

CONCLUSIE
Babylon A.D. flopte jammerlijk in de bioscopen en de erg moeilijke productie-achtergrond is daar uiteraard niet vreemd aan. Toch is het uiteindelijke resultaat nog een meer dan behoorlijke sciencefiction/actieprent met een prima cast. Vin Diesel is zoals steeds erg imposant en bewijst dat hij nog steeds rake klappen kan uitdelen! De Blu-ray van Universal heeft een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit en een nette collectie extra's. Voer voor de fans van actie, sciencefiction en Vin Diesel!


coverStudio: Universal

Regie: Mathieu Kassovitz
Met: Vin Diesel, Michelle Yeoh, Mélanie Thierry, Lambert Wilson, Charlotte Rampling, Gérard Depardieu

Film:
7/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
12

Speelduur:
101 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Interactive version
• Favoriete scènes
• Bookmark actiescènes
• Weggeknipte scène
• Storyboards
• Making Of-clips
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij