:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SMURFEN 08, DE - VERJAARDAG
SMURFEN 08, DE - VERJAARDAG
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-04-11
SERIE
Dit is de tweede disk uit een reeks van vier, uitgegeven door de Nederlandse supermarktketen Albert Heijn. Qua layout zijn de disks identiek aan die die onder meer door de Vlaamse krant Het Nieuwsblad worden uitgebracht, maar niet met die die in de reguliere handel te koop zijn. Om de verwarring in de hand te werken, hebben sommige dvd's dan ook nog eens dezelfde naam, alhoewel het zeker niet altijd om dezelfde afleveringen gaat. Deze disk heeft echter wel bijvoorbeeld één aflevering gemeenschappelijk met De Smurfen: Griezelen. Om toch een beetje het kaf van het koren te scheiden, hebben we de dvd's genummerd in de volgorde waarin ze zijn uitgebracht. Onze uiteindelijke bedoeling is het hele zooitje te reviewen, waarmee er nog altijd maar een fractie zal besproken zijn van wat er allemaal aan Smurfen-dvd's op de markt te krijgen is. De reeks zelf bestaat namelijk uit een dikke 400 afleveringen van 10 of 20 minuten. Ook op deze dvd is de kwaliteit weer variabel: de recentere afleveringen halen het niet van de echte klassiekers die nog rechtstreeks gebaseerd zijn op het werk van Peyo. Zo duiken in de laatste aflevering Koningin Smurfin ook plots de kleutersmurfen op, en ook voor typische personages uit het tekenfilm-Smurfiversum zoals Moeder Natuur en Vader Tijd is er altijd wel een plaatsje. In deze bundel zit echter De Ruimtesmurf, een amalgaam van de strip met dezelfde titel en het kortverhaal De Vliegende Smurf, waarbij om de één of andere reden Gargamel aan het verhaal is toegevoegd. De aflevering in kwestie is het alleen al waard om te worden bekeken omwille van de Is het nog ver Grote Smurf?-running joke die er prominent aanwezig in is.

AFLEVERINGEN
Bedoeld als een uitzending van een half uur bestaan er smurfenfilmpjes van 25 en 12 minuten, waarbij een aflevering dan uit één langere of twee kortere verhaaltjes bestaat. Deze disk bevat eerst twee volledige en dan twee halve afleveringen met als gemeenschappelijk thema verjaardagen.
 
De ruimtesmurf
Droomsmurf wil graag een andere planeet bezoeken en het is voor hem een grote desillusie dat zijn raket (au fond een veredelde fiets) niet wil opstijgen. Grote Smurf heeft echter de verrassing van zijn leven gepland: door een toverdrankje verandert hij de Smurfen in Zwoefs, en met een soort heel uitgebreide en late aprilgrap moet de Ruimtesmurf geloven dat hij op de planeet Zwoef is aanbeland. Alleen heeft hij het er iets te veel naar zijn zin en wil hij er blijven.

Een smurfig allerheiligen
Lolsmurf is jarig op allerheiligen en daar horen natuurlijk cadeautjes bij. Gargamel is ook jarig en die heeft er natuurlijk niet zo'n zin in, zeker niet als het bos weer eens vergeven is van feestvreugde. D'r is echter een klein incidentje: wanneer Moeder Natuur alle blaadjes in het bos rood kleurt, maakt ze per ongeluk ook Luilaksmurf mee rood.

Het mistmoeras
Uiteraard heeft niemand zo'n hekel aan zijn verjaardag als Moppersmurf. Het is zijn jaarlijkse gewoonte om op die dag spoorloos te blijven zodat er niks te vieren valt. Dit jaar heeft hij het echter heel erg bont gemaakt: hij is het mistmoeras ingetrokken. Daar ontmoet hij een dwerg die op zoek is naar een soort van aards paradijs achter een waterval. De catch is dat er uit het paradijs geen terugkeer mogelijk is.

Koningin Smurfin
Terwijl Grote Smurf tovenaar Homnibus gaat bezoeken, is Brilsmurf de hoogste in rang. Omdat het de verjaardag van Smurfin is, besluiten de Smurfen om haar voor één dag als koningin te vereren. Brilsmurf benoemt zichzelf daarbij tot hofmaarschalk en laat de andere Smurfen naar zijn pijpen dansen. Voor Smurfin is het allemaal welletjes geweest, maar d'r is iets danig mis met Vadertje Tijd: de dag eindigt maar niet.

BEELD EN GELUID
Ook dit is qua transfer weer een release waarbij huilen met de pet op het ordewoord van de dag is. Naast de gebruikelijke veelvuldige printbeschadigingen is hier ook nog eens de las op een keer stuk, waardoor het beeld horizontaal en verticaal begint te schuiven. Het beeld bevat zeer veel ruis en typisch voor de "zorg" die aan deze release is besteed, zitten er fouten in de inkleuring: zeker op twee aparte ogenblikken loopt Grote Smurf met een witte broek rond in plaats van met een rode. De Nederlandse 2.0-track is best beluisterbaar, maar omdat het afleveringen zijn die uit verschillende reeksen zijn gelicht, is het wel een beetje storend dat twee verschillende stemacteurs de stem van Grote Smurf inspreken.

EXTRA'S
U moet zich maar inbeelden dat deze dvd wordt geleverd met een héél grote smurfbeientaart.
 
CONCLUSIE
Deze dvd's zijn in het Vlaamse landsgedeelte al iets moeilijker te vinden, maar voor de completisten én totdat er ooit volwaardige seizoensboxen aankomen (misschien pas in de pruimentijd): u zal het hiermee moeten stellen.cover
Studio: Albert Heijn

Regie: William Hanna & Joe Barbera
Met: Ger Smit, Frans van Dusschoten, Fred Butter, Corry van der Linden, Paul van Gorcum

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1981-90

Leeftijd:
AL

Speelduur:
72 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij