:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RESIDENT EVIL - DEGENERATION
RESIDENT EVIL - DEGENERATION (BLU-RAY)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-03-22
FILM
Enkele kilometers van het hermetisch afgesloten Raccoon City stort een passagiersvliegtuig neer. Terwijl de vlammen om zich heen grijpen en iedereen in totale paniek probeert buiten te geraken, komen Leon S. Kennedy (Paul Mercier) en Claire Redfield (Alyson Court) elkaar tegen in de luchthaven. Ze ontdekken dat de doden van de crash terug tot leven komen en al vlug is de luchthaven een slagveld vol hongerige zombies. Terwijl Leon, Claire en enkele overlevenden proberen te ontsnappen uit de hermetisch afgesloten ruimte, ontdekt agente Angela Miller (Laura Bailey) dat haar broer iets met de crash en de uitbraak van het monsterlijk G-virus te maken heeft...

De drie voorgaande films die de populaire videogamefranchise Resident Evil heeft voortgebracht, waren financieel succesvol, maar zowel de fans als de critici liepen er niet echt warm voor. Toen men aankondigde dat de vierde film een computeranimatieprent zou worden, kreeg uw dienaar toch wat hoop. Zeker toen boven water kwam dat de film van Japanse makelij was en dat Capcom (de makers van de games) dicht bij de productie betrokken was. Resident Evil: Degeneration stelt dan ook niet teleur!

Het verhaal - dat vlotjes is neergepend door Shotaro Suga, het brein achter het baanbrekende sciencefictionepos Casshern, maar ook het topspel Devil May Cry 4 - is boeiend en zit erg goed in elkaar. Het is duidelijk een vervolg op de welbekende verhaallijnen van de originele spellenreeks, met genoeg backstory en achtergrond zodat ook diegenen die de games nooit eerder gespeeld hebben, het toch allemaal netjes kunnen volgen. De prent heeft het tempo van een achtbaanrit en dankzij de werkelijk verbluffende animaties zit je regelmatig met open mond te kijken. Resident Evil: Degeneration moet volgens mij dan ook één van de mooiste 'realistisch bedoelde' CGI-animatiefilms van de laatste tien jaar zijn. Verwacht dus geen zielloze en onbedoeld angstaanjagende menselijke personages à la Final Fantasy: The Spirits Within (2001) en The Polar Express (2004), maar effectief menselijke karakters met ogen die voor het eerst leven uitstralen. Naast de personages zijn ook de vliegtuigcrash, de achtergronden en natuurlijk de zombies tot in de puntjes verzorgd.

Gelukkig valt er buiten de verbluffende animaties nog genoeg te beleven aan deze Resident Evil: Degeneration. Zo wekken de rottende levende doden en de monsterlijke creaturen uit het donkere Resident Evil-universum genoeg angst op, zodat je je meermaals op het puntje van je stoel zal vinden! Verder is de CGI-film uitermate sfeervol en zijn de vele aanwezige actiescènes erg spectaculair, met genoeg bloed, ingewanden, kogels en immense explosies om zelfs de meest veeleisende actie-, game- en horrorfan op zijn wenken te bedienen.

BEELD EN GELUID
Het 1.78:1 HD-beeld is haarscherp, met een verbluffend diepteniveau. Het contrast is uitstekend en hetzelfde geldt voor het schaduwdetail. De heldere en levendige kleuren ogen natuurlijk, met diepe zwarte tinten. Vuiltjes en beschadigingen zijn niet aan de orde. Wel hebben we hier en daar enkele minieme digitale compressiefoutjes bemerkt. Er is een Franse Dolby TrueHD 5.1-track aanwezig, maar om één of andere duistere reden vond men het niet nodig om ook een Engelse True HD-spoor toe te voegen. De aanwezige Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt anderzijds warm en dynamisch, met een goede spreiding en uitstekende plaatsing van de geluidseffecten. De subwoofer doet zijn ding prima en geeft de actie- en horrorscènes de nodige extra punch. De dialogen zijn over de hele speelduur goed te verstaan en ruis of andere storingen zijn geheel afwezig.

EXTRA'S
Tijdens het bekijken van de film kan je door middel van het 'beeld-in-beeld'-principe tegelijk ook kijken naar allerhande animaties, motioncapturefragmenten en storyboards. Die worden aangeduid met gekleurde icoontjes linksboven in beeld. Ook erg leuk voor de fan is de Graphic In Picture Trivia Track, die je tijdens het bekijken van de hoofdfilm diverse waardevolle feitjes en weetjes bijbrengt. Maar de hoofdbrok is de meer dan een half uur durende documentaire "The Generation Of Degeneration". Hierin komen de Japanse makers aan het woord over de prent. Tussen de interviewsnipper, filmbeelden en storyboardsdoor krijg je een idee over hoe de ambitieuze animatiefilm tot stand kwam en kom je te weten hoe de film aansluit op de wereld van de spelletjes. Minder interessant zijn de Engelstalige karakterprofielen van de belangrijkste personages uit de film. Leuker zijn dan weer de Voice Bloopers (9 min.) en het komisch bedoelde interview met Leon S. Kennedy (5 min). Nadien begint het promotiegedeelte met maar liefst vijf originele bioscooptrailers van Resident Evil: Degeneration, twee sneak peaks op het erg indrukwekkend ogende Resident Evil 5-videospel en een hele collectie promotionele trailers van andere film die zijn verschenen bij dezelfde distributeur.

CONCLUSIE
Resident Evil: Degeneration is de vierde film die men baseerde op de populaire videospelletjes, maar heeft gelukkig niets te maken met de ondermaatse Hollywood-verfilmingen. Wel is het een razend spannende en spectaculaire CGI-horrorfilm geworden, vol actie, bloed en met een scenario dat voortborduurt op de originele games. De Blu-ray van distributeur Sony Pictures heeft een verbluffende beeldkwaliteit en een ruime selectie extra's. Toch kunnen we de 'Top Blu-ray'-stempel niet bovenhalen, door het ontbreken van een Engelse Dolby TrueHD-track.


cover
Studio: Sony Pictures HE

Regie: Makoto Kamiya
Met: Alyson Court, Paul Mercier, Laura Bailey, Roger Craig Smith, Crispin Freeman

Film:
8,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
7/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
12

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby TrueHD 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Interactive Picture-in-Picture
• Trivia Track
• Documentaire
• Karakterprofielen
• Voice Bloopers
• Faux Leon interview
• Bioscooptrailers
• Resident Evil 5 footage
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij