:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PINK PANTHER (2006), THE
PINK PANTHER (2006), THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-03-10
FILM
Wanneer de charismatische coach van het Franse voetbalteam voor de ogen van een tot de nok gevuld stadion dood neervalt, staat het land in rep en roer. Want bovendien is ook nog de immense roze diamant "De Roze Panter" verdwenen! Hoofdinspecteur Dreyfus (Kevin Kline) vist al jaren naast de eremedaille en ziet dankzij deze grote zaak zijn kans om zich eindelijk in de kijker te werken. Dreyfus verzint het plan om een totaal incompetente agent in te schakelen, zodat hij achter de schermen de zaak kan oplossen en als overwinnaar uit de bus kan komen. Dreyfus denkt het ideale 'slachtoffer' gevonden te hebben in Jacques Clouseau (Steve Martin), een idiote agent uit een klein Frans dorpje. Maar dan blijkt die - ondanks zijn onhandige fratsen - dichter bij de waarheid te komen dan Dreyfus aanvankelijk had aangenomen...

"The Pink Panther diamond is missing.... And the world's greatest detective is solving the case one mistake at a time!"

Het is al een hele tijd aan de gang, maar Hollywood lijkt op droog zaad te zitten. Alles wat ooit ook maar enigszins drie man en een paardenkop naar de bioscoop wist te lokken, wordt in de remakemolen, 'gereboot' of krijgt reeksen sequels/prequels. Sommige zaken zijn echter heilig! James Bond, Jason Voorhees, Superman zijn al door zoveel verschillende mensen gespeeld, dat een nieuwe visie soms nodig is om het boeiend en fris te houden. Sommige personages zijn echter zo verbonden met een acteur dat het effectief bijna regelrechte heiligschennis is om iemand anders een legendarische rol te laten spelen. Inspecteur Clouseau is zo een personage. Clouseau is Peter Sellers en omgekeerd! Sinds zijn tragische heengaan midden jaren tachtig, probeerde Blake Edwards diverse manieren om de franchise te laten doorleven met stand-ins, bizarre scenario's met platische chirurgie en diverse acteurs die te hard hun best deden om onhandig te zijn. Want dat was net de magie, de regelrechte genialiteit van Sellers: hij zorgde voor een effect waaruit je als kijker moest besluiten dat hij niet wist dat hij de grootste kluns was die op deze groene planeet rondliep en je geloofde dat ook!

Dus toen Sony een remake/reboot (schrappen wat niet past) aankondigde die ingeblikt zsou worden door de regisseur van onder meer Cheaper By The Dozen en mét Steve Martin als Clouseau, hielden we ons hart al vast. Niet alleen is Martin al lang voorbij zijn houdbaarheidsdatum, daarbovenop durven we zelfs te stellen dat de man nooit echt zo supergrappig geweest is. Tenzij u Planes, Trains & Automobiles de ultieme komedie vindt uiteraard! In dat geval zal u genieten als geen ander van de verkrampte en geforceerde flauwe grappen die wel gepatenteerd lijken door Martin. Af en toe valt er wel wat te lachen, maar negentig procent is zo ongeïnspireerd, plat en vaak té ingestudeerd, dat de humor compleet verloren gaat. Het scenario is eveneens weinig soeps, met clichés en allerhande dichterlijke vrijheden die helemaal niet bij het personage/de franchise passen.

Technisch is er echter weinig aan te merken op The Pink Panther anno 2006. Levy blikt alles vakkundig in en de prent heeft een vlot tempo. Daarbovenop heeft de film een indrukwekkende cast! Want buiten Martin, Beyoncé en Kevin Kline, draven ook Jean Reno, Emily Mortimer, Clive Owen en Jason Statham op. The Pink Panther werd bij zijn originele bioscooprelease een behoorlijk kassucces met een wereldwijde recette van bijna 160 miljoen dollar. Net op tijd om de onvermijdelijke sequel te promoten brengt Sony nu de Blu-ray uit van The Pink Panther (2006).

BEELD EN GELUID
Het 1.85:1 HD-beeld is bevredigend scherp met een goed contrast. Diepte en detail zijn meer dan goed. De kleuren ogen dan weer helder en natuurlijk, terwijl het zwartniveau solide is. Sommige scènes ogen wat soft, maar verder is het beeld vrij van storende en dramatische oneffenheden. De Engelstalige Dolby TrueHD 5.1-track klinkt prima, met een nette spreiding, ruimtelijkheid en dynamiek. De muziek komt goed tot haar recht en het LFE-kanaal geeft  een prima ondersteuning waar nodig. De dialogen klinken helder en zijn over de hele lijn goed te verstaan en komen netjes uit de center. Ruis en storingen zijn niet aanwezig.

EXTRA'S
Nadat u bekomen bent van hetgeen Steve Martin met het legendarische personage heeft uitgehaald, kan u de film nog eens bekijken met optioneel audiocommentaar (ingesproken door regisseur Shawn Levy) maar ook met een resem geanimeerde pop-ups met diverse weetjes en feiten. Voor de masochisten onder ons was Sony zo attent om bijna 25 minuten verwijderde scènes toe te voegen. Shawn Levy legt uit in een eveneens optionele commentaartrack waarom de bewuste scènes het uiteindelijke product niet gehaald hebben. Boeiender zijn de featurettes! In "Cracking The Case" (22 min.) gaat Steve Martin dieper in op zijn versie van inspecteur Jacques Clouseau. Verwacht echter geen excuses! In "Animated Trip" (9 min.) richt men het vergrootglas op de fraaie openingsanimatie. Meer technisch gericht is "Deconstructing The Panther" (10 min.), een featurette die het werk van de production designer en de assistent-regisseur belicht. De "Sleuth-Cams" blijken drie informatieve 'Making of'-filmpjes te zijn waarin dieper wordt ingegaan op drie sleutelscènes uit de film, namelijk de persconferentie, het voetbalveld en de gordijnscène. Je krijgt effectief een idee hoe het er op de set aan toe ging. Samen goed voor bijna twintig minuten aan behind the scenes-materiaal! Een uitgebreide opname van het optreden van "Xania" (Beyoncé Knowles), een videoclip van de superhit "Check on it" en een handjevol promotionele trailers vormen het laatste wat er aanwezig is.

CONCLUSIE
The Pink Panther-remake is een fletse, flauwe en platte komedie geworden, vol kinderlijke grappen en grollen waar zelfs de meeste verstandige 12-jarigen hun neus voor op zullen halen. Tenzij u natuurlijk compleet wild bent van debiele versprekingen! Martin is hoe dan ook afgrijselijk als inspecteur Clouseau en gelukkig hebben we de originele films in de kast staan om deze rampzalige herinnering weg te kunnen kijken! Op de Blu-ray is zoals te verwachten weinig aan te merken.    


cover
Studio: Sony Pictures HE

Regie: Shawn Levy
Met: Steve Martin, Beyoncé Knowles, Kevin Kline, Jean Reno, Emily Mortimer

Film:
3/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
6

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Portugees Dolby TrueHD 5.1
Frans Dolby TrueHD 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Thais Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar
• Animated facts
• Deleted scenes
• 3 featurettes
• "Sleuth Cams"
• Uitgebreide scène
• Videoclip
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij