:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> OTHER BOLEYN GIRL, THE
OTHER BOLEYN GIRL, THE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-09-30
FILM
Als het gerucht Sir Thomas Boleyn (Mark Rylance) ter ore komt dat koning Hendrik VIII (Eric Bana) geen mannelijke troonopvolger bij zijn vrouw Catharina van Aragon (Ana Torrent) kan verwekken, rijpt bij hem het plan om zijn dochter Anne Boleyn (Natalie Portman) naar voren te schuiven als potentiële minnares. Een jachtweekeinde ten huize Boleyn loopt echter niet alleen faliekant af, zijne majesteit schijnt bovendien zijn zinnen gezet te hebben op Anna's zuster Mary (Scarlett Johansson), die gehuwd is met een ander. Dit mag echter de pret niet drukken: zijne majesteit roept de twee zussen Boleyn naar het hof, en de wil van zijne majesteit is nog altijd wet. Alhoewel hij bij Mary eindelijk de mannelijke troonopvolger kan verwekken waar hij zo lang op aast, weet Anne hem toch om haar vinger te winden. De koning wil alles voor haar opgeven, maar Anne stelt haar eisen. En haar eis is dat Hendrik eindelijk schoon schip maakt met zijn andere relaties en zich totaal aan haar overgeeft. Zelfs als veroorzaakt dit een constitutionele crisis van het kaliber du jamais vu.

Vond u The Tudors al historisch gezien bij de haren getrokken, dan gaat U best in een zo wijd mogelijke boog om deze dvd heen. De verfilming van het boek van Phillipa Gregory is wel heel vrije interpretatie van de historische feiten, en alhoewel d'r zeker een zaak te bepleiten valt vóór de mooie historische settings en kostuums, die alleszins méér te betekenen hebben dan het opsmukken van de gecontracteerde filmsterren in een duur drama, is de karakteruitwerking van de protagonisten, die jaren overbruggen zonder één rimpeltje te krijgen, nihil. Zijn de kleinste historische details verkeerd (Anne was niet de oudere maar de jongere zus van Mary), dan is dat nog niets vergeleken met het belachelijke idee dat Hendrik VIII een relatie met de zus van zou hebben gehad, laat staan er een kind, nota bene een jongetje, bij zou hebben verwekt. Er wringen wel meer details die ook niet stroken met de interne logica. Zo is het onwaarschijnlijk dat de koning, die is gek staat op Anne dat hij er zijn rijk op zijn grondvesten doet daveren, haar occasioneel simpelweg verkracht. De historische en karakteriële inaccuraatheden ontnemen de film kortweg alle moreel gezag.

Het levensverhaal van de intrigante Anne Boleyn, die zich opwerkte ten koste van het uitgebluste huwelijk van Catharina van Aragon, lijkt geknipt Hollywoodvoer te zijn, en met enkele grote namen op de affiche hopen de producenten natuurlijk om een gegarandeerde winnaar in huis te hebben. Een onderdompeling in de grootste seksclub van Engeland, namelijk de (geromantiseerde) hofhouding van het geslacht Tudor, lijkt dan ook een schot voor open doel. Zo'n vaart loopt het echter niet; er is veel over dit verhaal te vertellen, maar d'r wordt nog veel meer weggelaten, en de melodramatische soapelementen nemen iets te nadrukkelijk de bovenhand. Alhoewel Natalie Portman aardig emotioneel werk levert om zowel de sympathieke als de meer antipathieke kanten van haar personage in de kijker te plaatsen, en haar haat-liefdeverhouding met haar zus goed uit de verf komt, mankeert het in de rest van de cast toch aan star power om The Other Boleyn Girl boven de middelmaat uit te tillen. Net als in The Tudors wil regisseur Justin Chadwick voor zijn film Hendrik van het imago van de pafferige zweetzak ontdoen, echter Eric Bana's vertolking als Hendrik VIII is bleek en ongeïnspireerd naast die van seksgod Jonathan Rhys-Meyers. Geen van de nevenacteurs kan de vele en bontgekleurde personages aan Hendriks hof boven de middelmaat uitlichten, en dat is met een krappe film als The Other Boleyn Girl ook niet mogelijk. Chadwick heeft echt wel problemen om het materiaal uit een goede invalshoek te benaderen, en dat weegt zwaar door in de afrekening; de hand van de regisseur blijkt niet altijd even stevig om het talent van zijn cast in goede banen te leiden.
De aantrekkingskracht van sterke vrouwenrollen werkt heilzaam, en zal ongetwijfeld een deel van het vrouwelijk publiek kunnen bekoren. Het gegeven dat één man mag kiezen om de lakens te delen met ofwel Natalie Portman, ofwel Scarlett Johansson, zal ongetwijfeld wel een deel van het mannelijk marktsegment aanspreken.

BEELD EN GELUID

Een high definition-transfer zit voorlopig niet in de pijplijn, dus zullen we het voor deze The Other Boleyn Girl voorlopig met de standaard-dvd moeten stellen. Deze staat in het originele 1.85:1-formaat op de disk. Is het nu omdat we de laatste tijd zo verwend zijn met Blu-rayreleases dat deze release een klein beetje minder scherp oogt? Hoe dan ook, in de out of focus-shots is er hier en daar wat digitale noise merkbaar. De kleuren ogen fraai maar een beetje bleek en terughoudend; de kleurfilter is wat bijgesteld richting blauw, en het contrast mocht hier en daar een klein beetje hoger geweest zijn. Compressieproblemen zijn niet te bespeuren, wat logisch is wanneer men een film die eerder beperkt is in tijd zonder noemenswaardige extra's op een disk zet. De Engelse Dolby Digital 5.1-geluidstrack is niet echt indrukwekkend te noemen, focust voornamelijk op de dialogen en de muziek, en alhoewel er in een gang van Hendriks kasteel al wel eens een echo weergalmt, is het gebruik van de surroundkanalen wat zuinig bemeten. Echt veel LFE-activiteit is er overigens ook niet te bespeuren, maar dat is uiteraard voor een kostuumfilm geen must.
EXTRA'S
Het enige wat er op deze disk buiten de film zelf te beleven valt is een verplicht te bekijken cross-promotionele trailer. Dit vinden we eerder een gebrek dan een deugd.

CONCLUSIE

Als kostuumdrama kan The Other Boleyn Girl wel amuseren, maar inhoudelijk is de film iets te licht en vrijblijvend naar mijn smaak, en maakt zijn beloftes niet helemaal waar. Met de technische specificaties zullen geen records sneuvelen.


cover
Studio: Universal

Regie: Justin Chadwick
Met: Natalie Portman, Scarlett Johansson, Eric Bana, Kirstin Scott Thomas, Mark Rylance, David Morrissey

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Kostuumfilm

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
12

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582550252


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Duits, Italiaans, Spaans, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij