:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RESCUE DAWN
RESCUE DAWN (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-08-24
FILM
Dieter Dengler (Christian Bale) moet een geheime missie boven Laos vliegen, maar zijn toestel wordt neergehaald. Hij wordt krijgsgevangen genomen door Vietcong-aanhangers. Zijn gedwongen verblijf in een gevangenenkamp duurt twee jaar. Hij en zijn zestal medegevangen zijn elke dag het mikpunt van martelingen, spot en vernederingen en op het menu staat het meest gezonde soort voeding: wurmpies. Ondanks de strenge bewaking en het feit dat de bewakers met de dag hongeriger en dus brutaler worden, werken Dieter en zijn medegevangenen aan een uitbraakplan, waarna de problemen pas echt beginnen want ze zitten in de jungle, in the middle of nowhere.

Christian Bale staat met zijn vertolking in The Dark Knight weer in het middelpunt van de belangstelling. De veelzijdige acteur was de laatste jaren in erg uiteenlopende producties te zien, van gespierde actieheld in Batman Begins tot magere bonenstaak in The Machinist. De man mag opnieuw zijn talent bewijzen in deze iets minder bekende film van regisseur Werner Herzog, die blijkbaar zodanig gecharmeerd is door het levensverhaal van de piloot, dat hij na zijn documentaire Little Dieter Needs To Fly nu deze tweede film aan de avonturen van de man wijdt. Herzog houdt ervan zijn acteurs in een redelijk ruwe setting te zetten en ze met de realistische verschrikkingen der natuur - slangen, insecten en bloedzuigers - de stuipen op het lijf te jagen. Het eisenlijstje dat Herzog zijn acteurs oplegt, die er echt wel als uitgemergelde stumperds moeten uitzien, is niet onaanzienlijk. Af en toe lijkt het geheel meer op een natuurdocumentaire dan op een speelfilm, waarbij de regisseur veel oog heeft voor de zeden en gewoonten van de plaatselijke bevolking. Jammer genoeg bevat het lauwe Rescue Dawn naast zoveel authenticiteit niet echt een boeiend verhaa, en de karakterstudie van Dengler is nogal aan de langdradige kant. Het scenario is ook niet altijd even rechtlijnig: de medegevangenen van Dieter verdwijnen zonder enige verklaring, zijn vriend krijgt een salvo van een AK-47 in de borst maar huppelt vrolijk (bij wijze van spreken dan) verder, en wanneer Dieter eindelijk gered wordt, valt een contigent Viëtcong uit het niets plots de helikopter aan, maar die kan hij met wat spierballengerol terug de jungle injagen zonder slachtoffers te maken. Het patriottistisch sausje waar de film op eindigt is er een beetje te veel aan en staat in schril contrast tot het warm en menselijk beeld waarmee Herzog zijn held portretteert. Daartegenover staat dat de eenvoud die de prent uitstraalt regisseur en film siert. Maar genoeg is het niet.

BEELD EN GELUID
Dutch FilmWorks heeft deze film op 1080p op Blu-ray gezet, wat betekent dat er tegenover de dvd-release geen PAL-speedup is gebeurd. De opnames van de jungle zijn zeer kleurrijk en sfeervol en hebben enorm veel detail. Het contrast is aardig zonder echt schokkend te zijn en naast wat milde grain zijn er niet echt problemen te melden. Qua geluid kunnen we kiezen tussen een Dolby Digital 5.1-track en een DTS HD-track die wat voller en ruimtelijker klinkt, hoewel de actie in deze film eerder beperkt blijft en de subwoofer na de initiële bombardementsvlucht van Dengler niet veel meer van zich laat horen. De enerverende junglegeluiden komen goed uit de verf.
           
EXTRA'S
Van de dvd-uitgave zijn qua extra's enkel de interviews met cast en crew (16 min.) overgenome, en een als "Behind the scenes" gemerkte b-roll (11 min.). Afsluitend bevat de disk ook nog wat cross-promotionele trailers. De extra's van de Amerikaanse Bluray-versie zijn allemaal weggelaten.
 
CONCLUSIE
Rescue Dawn is zeker geen filmische hoogvlieger, al demonstreert Christian Bale zijn uitgebreid acteertalent. Veel is er niet aan te redden.cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Werner Herzog
Met: Christian Bale, Steve Zahn, Jeremy Davies

Film:
8,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
16

Speelduur:
127 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Interviews cast en crew
• Behind the scenes
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij