:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SANTA CLAUSE, THE 3: THE ESCAPE CLAUSE
SANTA CLAUSE, THE 3: THE ESCAPE CLAUSE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-07-23
FILM
Scott Calvin (Tim Allen) heeft nu al ettelijke jaartjes de taak van Kerstman op zich genomen en deze Kerstmis denkt hij voor de eerste keer aan zijn eigen familie. Zijn vrouw Carol (Elizabeth Mitchell) is in blijde verwachting en Calvin heeft het briljante idee om zijn vrienden en familie uit te nodigen om bij de blijde gebeurtenis aanwezig te zijn op de noordpool. Zijn schoonouders weten echter niet dat hij de Kerstman is en denken dat hij een speelgoedfabriek in Canada heeft. Net op dat ogenblik besluit vriezeman Jack Frost (Martin Short) zijn troef uit te spelen en de job van Kerstman waarop hij al jaren op zit te azen, in te pikken . In een onbewaakt ogenblik kan hij Calvin zijn job afpakken. Die komt in een realiteit terecht waarin Frost al twaalf jaar lang de plak zwaait en van de noordpool een schaamteloze shopping mall heeft gemaakt waar geld uit de zaken slaan het enige is dat telt. Scott moet zijn uiterste best doen om die realiteit terug te draaien.

Ho ho ho! Tim Allens carrière is over! Na drie films is de Santa Clause-franchise compleet leeggebloed; niet toevallig moet er zelfs op een bepaald ogenblik een kunstgreep worden toegepast en materiaal uit de eerste film gebruikt worden om het verhaal overeind te houden. Het ideetje van een blue collar slob die ongewenst het rode pakje en dito muts toegeschoven krijgt leek aanvankelijk wel wat punten te kunnen scoren, maar dit verhaaltje heeft zo weinig ruggengraat dat ik niet anders kan dan concluderen dat het nu toch echt welletjes is geweest. De vrouw van de Kerstman die les geeft aan een eerste studiejaar? De Kerstman die papa wordt en overhoop ligt met zijn schoonfamilie? Hallo? In de film wordt aangeklaagd dat Jack Frost van Kerstmis een plat commercieel circus wil maken, maar dat is nu precies waaraan deze film met zijn Amerikaans vercommercialiseerd beeld zichzelf in hoge mate schuldig maakt. Het is het beeld van een dikke noezerd die nog net geen reclame van een welbepaald merk frisdrank op zijn kleren draagt. De rest van het verhaal zit zodanig vol suikerzoet vulmiddel dat diabetes het meest waarschijnlijke gevolg is; het eindresultaat komt aardig in de buurt van de Star Wars Holiday Special, zeker omdat de Paashaas er een beetje uitziet als een verloren gelopen Wookie. D'r zit zo weinig vlees aan het been dat het kluiven wordt; misschien is de film nog een leuk ideetje voor maximum 10-jarigen, maar ik betwijfel of die het met Amerikaanse esprit doordrongen verhaal ook maar een beetje kunnen plaatsen. Voor straf acteerwerk moet u niet bij deze film zijn, maar dat ligt ook niet echt in de lijn van de verwachtingen bij een scenario dat de kwaliteit van een gemiddeld kersttoneeltje op school niet overtreft.

BEELD EN GELUID
De Engelse Dolby Digital 5.1-mix laat zich goed beluisteren, occasioneel ontsnapt er zelfs eens een goed geluidseffect, maar het voornaamste doel van de surroundkanalen is om Christmas muzak te laten weerklinken, wat een beetje een gemiste kans is. Het 1.85:1-beeld is goed van kwaliteit, met de sprankelende kleuren die bij Kerstmis horen en het is vrij van imperfecties. Het groen van de kerstbomen, rood van de mutsen en de blauwige schijn van het ijs lopen niet in elkaar over. Het contrast is stevig. Prima transfer.

EXTRA'S

We grasduinen even in het bonusmateriaal. Na het starten van alweer een té grote hoeveelheid inleidende filmpjes komen we in het hoofdmenu waarin de featurette "Tour Elfsberg" apart staat, een niet zo boeiende 360 gradenpan rondom het menu. Het menu extra's begint met "Deck The Halls: Virtual Holiday Decorator", een redelijk dom en snel vervelend decoratiespelletje. Dé nieuwe featurette die tegenwoordig elke Blu-ray "siert" is een Movie Showcase, waarbij je wat voorgeselecteerde fragmenten te zien krijgt die je ook in de film zelf kan bekijken en die zogezegd het hoogtepunt zijn van de Blu-ray.

De rest van het bonusmateriaal vinden we ook terug op de dvd-release. Gestart wordt met een blooper reel (3 min.) en een alternatieve openingsscène (4 min.) die misschien handig kan zijn voor wie de eerste films niet heeft gezien. "Jack Frost And Mrs. Clause: A Very Different Look" (4 min.) toont ons hoe men de look van de 2 hoofdrolspelers veranderde toen die niet bleek te werken. "The New Comedians: On The Set With Tim And Marty" (3 min.) tracht Tim Allen en Martin Short als dé iconen van een nieuwe humorstijl te propageren, maar het zijn in wezen allebei one-trick ponies. "Creating Movie Magic" (4 min.) geeft ons een kijkje op drie stukjes CGI-effecten, maar echt nieuw is het allemaal niet. "Christmas Carol-oke" (6 min.) is een samenraapsel van zeven kerstliedjes en fragmenten uit de vorige Santa Clause-films. De videoclip "The Greatest Time Of Year" (3 min.) van Aly & AJ, who the hell dat ook moge zijn, sluit de galerij extra's af. Ten opzichte van de regio A-versie is het audiocommentaar van regisseur Michael Lembeck gesneuveld.

CONCLUSIE
The Santa Clause 3: The Escape Clause is de (voorlopig) laatste stuiptrekking van een franchise die beter was gestopt op haar hoogtepunt. Technisch is er niet veel aan te merken op deze bluray-release, maar de extra's zijn veel minder substantieel dan het lange lijstje doet uitschijnen.
 


cover
Studio: Disney

Regie: Michael Lembeck
Met: Tim Allen, Elizabeth Mitchell, Judge Reinhold, Wendy Crewson, Ann Margret, Eric Lloyd, Spencer Breslin, Liliana Mumy, Alan Arkin, Martin Short

Film:
3,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Jeugdfilm

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2007

Leeftijd:
AL

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels PCM 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Spaans DTS 5.1
Engels audio-descriptief Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Engels CC
Extra's:
• Tour Elfsberg
• Spelletje "Deck The Halls: Virtual Holiday Decorator"
• Movie Showcase
• Blooper reel
• Alternatieve openingsscène
• Documentaire "Jack Frost And Mrs. Clause: A Very Different Look"
• Documentaire "The New Comedians: On The Set With Tim And Marty"
• Documentaire "Creating Movie Magic"
• Christmas Carol-oke
• Videoclip "The Greatest Time Of Year"

Andere recente releases van deze maatschappij