:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHADOW IN THE NORTH, THE
SHADOW IN THE NORTH, THE
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2008-03-18
FILM
In The Shadow Of The North krijgt de jonge Sally Lockhart (Billie Piper), inmiddels 6 jaar ouder en werkzaam in de Londense City als financieel adviseur, het bezoek van ene Miss Walsh (Antonia Pemberton) die op haar aanraden 3000 pond heeft belegd in een rederij die ondertussen failliet is gegaan. Het oude vrouwtje is al haar spaarcenten kwijt. Ze blijft evenwel niet bij de pakken zitten en vraagt Sally om de zaak uit te zoeken, want Lloyd's of Londen, de grootste scheepsverzekeraar in de wereld nu en toen, weigert de schadevergoeding uit te betalen. Bovendien is de eigenaar van het failliete bedrijf, ene Axel Bellmann (Jared Harris), ondertussen de nieuwe zaak North Star Castings begonnen en weigert hij alle verantwoordelijkheid voor de schulden uit het verleden. Sally trekt haar stoute schoenen aan en brengt een bezoek aan Axel Bellmann die weigert om de 3000 pond met rente terug te betalen. De dag nadien krijgt ze het bezoek van een medewerker van Bellmann die haar bedreigt waardoor Sally in haar vermoedens bevestigd wordt omtrent de betrokkenheid van Bellmann bij het frauduleuze faillissement van zijn rederij.

Sally’s oude vrienden Jim (Matt Smith) en Frederick (JJ Feild), de ene een voormalige advocatenkerk bij Higgs & Shelby en de andere een kunstfotograaf (zie The Ruby In The Smoke) zijn fulltime detectives geworden. Zij krijgen te maken met de goochelaar Alistair McKennon (Julian Rhind-Tutt) die beweert dat men het op zijn leven gemunt heeft. Jim redt de onfortuinlijke artiest uit een hachelijke situatie en besluit de zaak te onderzoeken. Via het medium Nellie Budd (Doña Croll), een collega van McKennon, komt Jim te weten dat de goochelaar ooit een visioen had over een moord ergens in het hoge noorden op het moment dat hij aan Alex Bellmann werd voorgesteld. McKinnons gelaatsuitdrukking verraadde zijn gedachten en Bellmann wist wat hem te doen stond. Nog diezelfde avond wordt McKinnnons vriendinnetje hard aangepakt door de handlangers van Bellmann en moet het kantwerkstertje de schuilplaats van haar vriend verraden. Op hun kantoor leggen Sally, Jim en Frederick de stukjes van de puzzel bij elkaar en merken ze hoe die in elkaar beginnen te passen. Vanaf nu gaat alle aandacht naar Alex Bellmann die ook in Rusland bij een faillissement betrokken was in de tijd dat zijn compagnon Nordenfels in duistere omstandigheden om het leven is gekomen. Sally bezoekt het Londense octrooienbureau en stelt er vast dat alle vermeldingen over Nordenfels uit de boeken zijn gescheurd en vervolgens ingeschreven op naam van Bellmann. Wanneer Bellmann onverwacht zijn verloving aankondigt met de dochter van een grafietmijneigenaar gaat er bij Sally een lichtje op want het zwartglanzige en vettige grafiet zit niet alleen in potloden, het wordt ook gebruikt om machineonderdelen te smeren.

The Shadow In The North is de verfilming van de gelijknamige roman van de Britse auteur Philip Pullmann. Opnieuw krijgt Sally Lockhart de hoofdrol in een spannend detectiveverhaal dat zich afspeelt in Londen omstreeks 1878. Uit de The Ruby In The Smoke-cast blijven alleen Jim Taylor (Matt Smith) en Frederick Garland (JJ Field) over. Fredericks zusje Adelaide (ze heet nu Rosa) trouwt in het begin van de film met de zwarte dominee en beide karakters verdwijnen uit het verhaal. In hun plaats komt Webster Garland (John Standing), Fredericks oom en gerenommeerd fotograaf van beroep die eveneens aanleg voor fijnzinnig speurwerk blijkt te hebben. Hij zal de jonge detectives adviseren en hun onderzoek richting geven. De nadruk ligt ook in deze film op de figuur van Sally Lockhart, maar Jim krijgt een belangrijke rol in de speurtocht naar de waarheid, terwijl Frederick het moet stellen met de rol van teleurgestelde en afgewezen minnaar. Opnieuw is Adrian Hodges van de partij voor het scenario. Brian Percival heeft de regiestoel evenwel moeten afstaan een John Alexander, de regisseur van de tv-miniserie Sense And Sensibility die op nieuwjaarsdag 2007 op de BBC werd uitgezonden en die volgens insiders de versie van Ang Lee (Brokeback Mountain) met Kate Winslet en Emma Thompson in de hoofdrollen (1995) helemaal in de schaduw stelt.

Ook regisseur John Alexander wordt bij het draaien van The Shadow In The North geconfronteerd met de moeilijke opgave om een boek met een hoog verteltempo en een snelle opeenvolging van verrassende wendingen samen te ballen in een film van negentig minuten. Hij slaagt daar veel beter in dan zijn illustere voorganger, want tijdens het bekijken van The Shadow In The North krijgt de kijker op geen enkel ogenblik het gevoel dat het verhaal met haken en ogen aan elkaar hangt omdat te veel informatie uit de originele vertelling zou zijn weggesneden. Bovendien maakt John Alexander van zijn belangrijkste antagonist, Alex Bellmann, geen karikatuur zoals dat het geval was met Mrs. Holland in The Ruby In The Smoke. The Shadow In The North neigt veel meer naar het werk van Arthur Conan Doyle dan naar dat van Charles Dickens waardoor Alexanders film een volwassenere indruk maakt en veel meer weg heeft van een klassieke detectivefilm. De spanning is niet altijd even intens als in The Ruby In The Smoke en toch is The Shadow In The North best benauwend en zenuwslopend bij momenten en finaal de betere film.

De lof gaat in dit geval naar Matt Smith (als Jim), naar JJ Feild (als Frederick) en vooral naar Jared Harris (als Bellmann) voor de zeer ingehouden en geloofwaardige manier waarop hij zijn personage inhoud en karakter geeft. Harris is ook degene met de meeste filmervaring. Eerder zagen we hem aan het werk in Lady In The Water (2006) van regisseur M. Night Shyamalan, als Andy Warhol in I Shot Andy Warhol (1996) van Mary Harron en als Henry VIII in de tv-film The Other Boleyn Girl (2003). Billie Piper brengt het er in The Shadow In The North iets beter vanaf dan in de eerste Lockhartfilm, wellicht als gevolg van de amoureuze scènes met Frederick waarvoor ze haar ijzeren masker tenminste gedeeltelijk moet afleggen. Billie Piper is definitief niet de meest geschikte actrice voor dit soort rollen die een zekere inleving en een dosis geloofwaardige menselijke warmte verlangen.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit is vergelijkbaar met die van de vorige film, zij het dat het er een stuk minder wazig aan toe gaat, tenzij om artistieke redenen. Opnieuw heel wat korrelvorming in de donkere scènes, maar voor de rest een behoorlijk zwart-witniveau, prachtige kleuren en een algemene aankleding om 'u' tegen te zeggen. Het geluid is prominent aanwezig ter ondersteuning van de spanning. De eerder romantische en weinigzeggende muziek van Martin Phipps heeft plaats moeten maken voor een veel intensere en interessantere soundtrack van de hand van John Lunn die eerder in Hotel Babylon 1 zijn kunstjes mocht tonen. Zij score trekt niet alleen voortdurend de aandacht, ze geeft de scènes ook effectief meerwaarde.

EXTRA'S
De dvd bevat geen extra's.

CONCLUSIE
The Shadow In The North is een uitstekende tv-film. De locaties zijn iets minder spectaculair dan in The Ruby In The Smoke, maar het verhaal staat op een hoger niveau en de manier waarop het tot een scenario en vervolgens tot een film is omgewerkt is zonder meer geslaagd. Het verhaal is logisch, makkelijk te volgen en spannend. De acteerprestaties zijn natuurlijk, ongedwongen en veel minder gechargeerd dan in de eerste Lockhartfilm, al blijft het jammer dat Billie Piper niet tot betere prestaties in staat is. Hopelijk regent het tijdens de volgende vakantieperiode niet één maar minstens twee dagen zeer overvloedig.


cover
Studio: Just Entertainment

Regie: John Alexander
Met: Jared Harris, Doņa Croll, David Harewood, Billie Piper, Hayley Atwell, J.J. Feild, Matt Smith, John Standing, Antonia Pemberton, Owen Roe, Julian Rhind-Tutt, Richard Clews, Phil Cornwell

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
AL

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij