:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TEASERAMA
TEASERAMA
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-03-02
FILM
De rondborstige Bettie Page was, na het al even legendarische sekssymbool Marilyn Monroe, dé meest gefotografeerde vrouw in de jaren vijftig. Page groeide op korte tijd uit - mede dankzij haar fel gesmaakte fotoreeks in de derde jaargang van Playboy - tot een stijlicoon dat tot op de dag van vandaag regelmatig aan bod komt. Na haar optreden in Striporama uit 1953 en Varietease uit 1954 kreeg Bettie Page de hoofdrol in Teaserama. Deze burlesque (striptease met een vette knipoog) film van de hand van Irving Klaw, groeide uit tot één van de meest bekende in zijn genre. Mensen die hem in huis halen voor het uiteraard erg fraaie gerief van miss Page zijn er ongelofelijk aan voor de moeite. Burlesque is inderdaad wel een vorm van striptease, maar uiteindelijk is er geen enkele blote borst te zien omdat destijds de suggestie belangrijker was dan het effectief tonen. Teaserama zal sowieso niet ieders cup of tea zijn aangezien de oubolligheid van het scherm spat tijdens de dansnummertjes en de komieken die tussendoor aan bod komen, platte kost zijn. Toch is het voor de open-minded filmliefhebbers wel eens leuk om te ontdekken wat als erotiek beschouwd werd in de jaren vijftig.

BEELD EN GELUID
De film staat op het schijfje in zijn originele 1.33:1-aspect ratio. De scherpte van het beeld is maar 'zo zo', de kleuren ogen gedateerd en de print zit vol vuiltjes en beschadigingen. Ook de Engelse Dolby Digital monotrack is aan de beperkte en scherpe kant. Maar wat hadden jullie verwacht van een film uit het begin van de jaren vijftig? Toch kennen we een voldoende toe omdat de staat van het beeld en het geluid eigenlijk de sfeer van toen enkel maar verhoogt.

EXTRA'S
We starten met een audiocommentaar, ingesproken door producent David F. Friedman. Hoewel de man nogal aan de droge kant is en de opname niet van topkwaliteit (lees: drop-outs!), zullen de fans van Bettie Page en co. er zeker de nodige informatie uithalen. De originele bioscooptrailers van zowel Teaserama als Varietease mogen uiteraard niet ontbreken. Erg waardevol is de galerij met origineel artwork van burlesque films en voorstellingen. Tenslotte krijgen we nog een resem cross-promotionele trailers van erotische films die recent zijn verschenen bij dezelfde distributeur.

CONCLUSIE
Veel punten kunnen we aan iets als Teaserama niet geven. Daarvoor is het toch wat té oubollig en flauw. Toch is het interessant om de film tenminste één keer te bekijken als tijdsdocument. De uitgave van De Filmfreak krijgt een voldoende gezien het aanwezige bron- en bonusmateriaal.


coverStudio: Filmfreaks

Regie: Irving Klaw
Met: Bettie Page, Tempest Storm, Trude Wayne, Vickie Lynn, Dave Starr

Film:
3/10

Extra's:
5/10

Geluid:
5/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Cult/pulp

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1955

Leeftijd:
16

Speelduur:
67 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.33:1 niet-anamorfische PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono

Ondertitels:
Geen
Extra's:
• Audiocommentaar
• Bioscooptrailers
• Fotogalerij
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij