:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NORBIT
NORBIT
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2007-08-20
FILM
De carrière van komiek Eddie Murphy heeft ondertussen al evenveel downs als ups gekend. Telkens wanneer het té bont dreigt te worden duikt er – gelukkig voor zijn carriere - een onvervalst kassucces op à la The Nutty Professor, Doctor Dolittle, Shrek of Daddy Day Care. Het jaar 2007 zal mijnheer Murphy echter niet licht vergeten. Niet alleen was er de hele heisa met het 'welles nietes'-spelletje over het al dan niet vader zijn van Scary Spice's dochter, maar dit was ook het jaar dat Eddie Murphy een Oscar-nominatie in de wacht sleepte voor zijn knappe bijrol in het met prijzen beladen muzikale drama Dreamgirls. Helaas voor hem kreeg Alan Arkin het beeldje voor zijn rol in Little Miss Sunshine. Het gerucht doet echter de ronde dat Murphy’s volgende film Norbit hem zijn Oscar koste aan Arkin. En na het bekijken van dit misbaksel kunnen we dit enkel maar beamen!

Norbit, geschreven door Murphy himself en zijn broer Charles Q. Murphy, vertelt ons het verhaal van het titelpersonage (Eddie Murphy) dat letterlijk wordt gedropt aan het weeshuis annex Chinees restaurant van mijnheer Wong – wederom een rol van Murphy. Daar groeit Norbit op in een warme, doch niet alledaagse omgeving. Al snel geraakt hij bevriend met de charmante Kate Thomas (Thandie Newton) en er lijkt een mooie, romantische toekomst weggelegd voor de beide kinderen. Dit valt echter in duigen wanneer Kate geadopteerd wordt en Norbit alleen achterblijft... Maar dat is buiten de moddervette Rasputia (gespeeld door – rara – Eddie Murphy) gerekend! Deze ongemanierde brok neemt Norbit onder haar hoede en de twee - of Norbit het nu wil of niet – worden een koppel. Uiteindelijk trouwen de twee en begint Norbit te werken in het bouwbedrijf van de drie broers van Rasputia. Alles lijkt op rolletjes te lopen, maar dan komt er plots een oude bekende terug naar het dorp...

Brian Robbins, die ons eerder al verblijde met de remake van The Shaggy Dog, probeert onwaarschijnlijk nog het beste ervan te maken van deze klucht maar het wordt al erg snel duidelijk dat er weinig zal gelachen worden met Norbit. Murphy probeert nog eens dunnetjes het trucje over te doen dat in The Nutty Professor II wél werkte, maar slaagt er nergens in om zelfs maar geloofwaardig te zijn. De grappen zijn platvloers, cliché en regelmatig ronduit kinderlijk en buiten hier en daar een pijnlijke grimas kwam er weinig beweging in de zaak.

Het meest verrassende is de grote namen die men wist de strikken voor deze farce. Zo komen onder andere Thandie Newton, Cuba Gooding Jr., Marlon Wayans en Eddie Griffin voorbij! Het is te hopen voor hen dat de managers van deze talenten op dit moment van schrijven op zoek zijn naar ander werk… Hoe het ook allemaal zij, Norbit werd ondanks de pijnlijk slechte recensies toch een dikke hit met een wereldwijde recette van rond de 160 miljoen dollar. Regisseur Robbins zal het niet aan zijn hart laten komen, maar Eddie Murphy zal in de toekomst wel twee keer nadenken!

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 beeld ziet er prima uit, met een behoorlijk detail en scherpte. Soms is er wel wat edge-enhancement aanwezig en eveneens hier en daar wat minimale filmgrain. Schaduwdetail is goed en hetzelfde kunnen we zeggen over de zwarte tinten. De andere kleuren ogen op hun beurt helder en natuurlijk. De gebruikte print is proper en vuiltjes vormen nergens een probleem. De Engelse Dolby Digital 5.1-track is meestal op de voorste kanalen gericht en heeft goed verstaanbare dialogen, die netjes uit de center komen. Dankzij de muziek en enkele aanwezige geluidseffecten onstaat er waar nodig een voldoende ruimtelijk gevoel. Verder klinkt de track helder en zonder geluidsoneffenheden.

EXTRA'S
Het schijfje opent met promotionele trailers van Dreamgirls en Year Of The Dog. Vanaf daar nemen we een duik in een typische Making of Norbit (21 min.) volgepropt met setbeelden en interviews waarin iedereen elkaar ophemelt. De featurette Man Of A Thousand Faces (4 min.) geeft ons dan weer een blik in de keuken van Rick Baker. Met Power Tap (5 min.), een voor de grap bedoelde reclamespot voor de aerobicsoefeningen die in de film aan bot komen. Helaas is het even komisch als de film. Niet dus! The Stunt Of Norbit (11 min.) laten zien dat er toch wel wat stunt- en vliegwerk bij een komedie komt kijken. Behoorlijk interessante featurette met de nodige interviews en rauwe setbeelden. Vervolgens hebben we nog veertien hemeltergende weggeknipte scènes en een weinig memorabele fotogalerie. Tenslotte nog de originele bioscooptrailer.

CONCLUSIE
Norbit is een misser van formaat, dus u bent bij deze gewaarschuwd! De dvd is dan weer wel dik in orde qua technische specificaties.


cover
Studio: DreamWorks

Regie: Brian Robbins
Met: Eddie Murphy, Thandie Newton, Cuba Gooding Jr., Eddie Griffin, Marlon Wayans, Terry Crews

Film:
3/10

Extra's:
5,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
AL

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717721880546


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Making of
• 2 featurettes
• Power Tap spot
• Weggeknipte scènes
• Fotogalerij
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij