:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BALLAD OF CABLE HOGUE, THE
BALLAD OF CABLE HOGUE, THE
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2007-07-17
FILM
Ain't had no water since yesterday, Lord. Gettin' a little thirsty. Just thought I'd mention it. Amen. (Cable Hogue)

Nadat Cable Hogue (Jason Robards) door zijn kompanen Taggart (L.Q. Jones) en Bowen Strother Martin) wordt bedrogen en zonder water achtergelaten in de woestijn weet hij na een aantal dagen een kleine waterbron te vinden. Eénmaal veilig aangekomen in de het dichtst bijgelegen stadje kan hij er de grond waarop de bron ligt kopen. Gezien de ligging van de bron, op het traject dat de postkoetsen volgen, weet hij op korte termijn een pak geld te verdienen. Het is nu wachten op het moment dat zijn twee kompanen langs komen...

The Ballad Of Cable Hogue is een film die steeds in de schaduw is blijven staan van de films die regisseur Sam Peckinpah net ervoor en erna maakte, namelijk The Wild Bunch en Straw Dogs, misschien wel de twee meest beruchte en beroemde films uit de carrière van het enfant terrible. Dat The Ballad Of Cable Hogue niet wist uit te groeien tot een kaskraker is wellicht voor een deel te wijten aan de gebrekkige promotie na een draaiperiode vol met problemen. De productie liep weken vertraging op door de slechte weersomstandigheden waarop Peckinpah en een deel van de crew het dan maar op een zuipen zetten met een drankrekening van naar verluid 70.000 $ tot gevolg. Vaak wordt The Ballad Of Cable Hogue geciteerd als zijnde de favoriete en meest persoonlijke film van Peckinpah. Het is in ieder geval deels een schizofrene film die in dat opzicht wellicht het dichtst aanleunt bij het karakter van Peckinpah. Pas na diverse kijkbeurten valt de rijkdom en gelaagdheid van The Ballad Of Cable Hogue ten volle op met het evenwicht tussen (bij momenten flauwe) komische elementen en emoties als pijn en angst. Wie zich verwacht aan een klassieke / traditionele western vol shoot outs is bij The Ballad Of Cable Hogue aan het verkeerde adres. We krijgen daarentegen een nieuwe western die gekenmerkt wordt door de situering rond de eeuwwisseling, het moment waarop de "beschaving" doordrong tot in het Westen. The Ballad Of Cable Hogue is het portret van een man die zich tijdens deze veranderende tijden vastklampt aan zijn oude waarden en derhalve een bespiegeling over de teloorgang van "the old west". Naast het goed uitgewerkte verhaal met interessante personages weet The Ballad Of Cable Hogue ook indruk te maken met de prachtige fotografie van vakman Lucien Ballard (The Wild Bunch, The Killing, The Party) en het bij momenten fenomenale acteerwerk. Vooral Jason Robards (Magnolia, All The President's Men) overtreft zichzelf met één van de beste rollen uit zijn lange carrière. Ook Stella Stevens als Hildy, de prostituee die een relatie begint met Cable Hogue, en David Warner als Joshua, de bizarre priester, weten te overtuigen met hun sterke prestaties. Peckinpah schiet echter ook een aantal keer naast de roos met als één van de beste voorbeelden de versnelde actiescènes die relatief belachelijk zijn en niet passen bij de sfeer die de film in het algemeen uitademt.

BEELD EN GELUID
We krijgen een transfer in het originele 1.78.1 formaat. Rekening houdend met de leeftijd van de film kunnen we zeker over een prima transfer spreken met een goed contrast- en zwartniveau en de nodige scherpte. Foutjes als grain, ruis en edge enhancement zijn geregeld te zien maar niet in die mate dat ze als storend ervaren werden. Warner koos er terecht voor om de originele 1.0 mono track te behouden. We krijgen heldere dialogen zonder ruis of andere beschadigingen.

EXTRA'S
Net zoals bij The Wild Bunch krijgen we ditmaal een audiocommentaar door Peckinpah kenners Garner Simmons, Nick Redman, Paul Seydor en David Weddle. Tijdens deze interessante track komen we meer te weten over de film, de regisseur en het genre. The ladiest damn'd lady: an afternoon with actress Stella Stevens is een 27 minuten durende documentaire / interview met Stella Stevens. De extra's worden afgesloten door trailers voor The Wild Bunch, The Ballad of Cable Hogue, Pat Garret & Billy The Kid en Ride The High Country.

CONCLUSIE
The Ballad Of Cable Hogue is een film die niet mag ontbreken in de collectie van Peckinpah adepten of liefhebbers van een interessante western.


cover
Studio: Warner

Regie: Sam Peckinpah
Met: Jason Robards, David Warner, Slim Pickens, R.G. Armstrong, Stella Stevens, Strother Martin, L.Q. Jones

Film:
7,5/10

Extra's:
5,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Western

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1970

Leeftijd:
12

Speelduur:
116 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Commentaar,
• Trailers,
• Featurette

Andere recente releases van deze maatschappij