:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> X-FILES, THE - SEIZOEN 3
X-FILES, THE - SEIZOEN 3
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2002-01-17
SERIE
Applaus voor 20th Century Fox: onlangs werd bekend gemaakt dat in toekomst alle seizoenen van de X-Files hun behandeling op DVD krijgen. Een initiatief dat elke echte fan alleen maar kan toejuichen. Zeker als de kwaliteit op hetzelfde niveau blijft zoals nu het geval is, maar daarover later meer. Na het enorme succes van de eerste twee seizoenen werd de cultstatus van de serie ver overstegen. Het kind van Chris Carter werd een echt globaal fenomeen. Dit gaf hem natuurlijk meer speelruimte en aangezien hij er nu vrij zeker van was dat zijn serie zeker nog een tijdje op de buis zou blijven, kon hij ook zijn mythologisch aspect van de serie uitbreiden. Gillian Anderson en David Duchovny werden langzaam aan wereldwijd beroemd, maar op dat moment beseften ze wellicht nog niet de enorme typecastingsproblemen die dit met zich mee zou brengen in de toekomst.

Zoals daarnet gezegd kreeg het sterkste punt van de X-Files een serieuze injectie: de mythologie werd verder uitgespit en de 2 eerste afleveringen van het seizoen sluiten de eerste trilogie die de serie kende op een schitterende wijze af. Dieper in het seizoen krijgen we dan de dubbel-episodes 'Nissei'-'731' en 'Piper Maru'-'Apocrypha' waarin o.a de 'black oil' geïntroduceerd wordt, een mysterieuze buitenaardse levensvorm die in het verder verloop van de serie een belangrijke rol zal spelen. Ook Krycek is opnieuw van de partij en onze 'ratboy' laat opnieuw serieus van zich spreken. Geen wonder dat hij op de erkende sites verschillende jaren na elkaar als het meest gehate personage naar voor kwam. Zijn agenda blijft nog altijd even mysterieus en de theorie dat hij alien-roots heeft of zelfs een echte morphing alien is (zoals de bountyhunter), is ontstaan in serie 3. Bekijk de afleveringen en je zal snel weten hoe dat kwam.

In seizoen 3 wordt de erotische spanning tussen de 2 hoofdrolspelers opgevoerd en komt tot een hoogtepunt in de aflevering 'Syzygy', waarin Scully ontzettend jaloerse neigingen heeft wanneer Mulder aanpapt met een plaatselijke ordehandhaafster. Heel grappig om hun relatie te zien ontwikkelen en heel subtiel aangepakt door Chris Carter.

Een van de beste seizoenen van de reeks (zoniet het beste) wordt afgesloten met de cliffhanger 'Talitha Cumi', een episode die je echt tot op het puntje van je stoel drijft. Indien je deze aflevering gezien hebt, en de 4e boxset is reeds gereleased, dan verzeker ik dat je het moeilijk zal hebben om ook het volgende seizoen niet aan te schaffen.

AFLEVERINGEN
Disc 1: The Blessing Way, Paper Clip, D.P.O., Clyde Bruckman's Final Repose
Disc 2: The List, 2Shy, The Walk, Oubliette
Disc 3: Nisei, 731, Revelations, War of the Coprophages
Disc 4: Syzygy, Grotesque, Piper Maru, Apocrypha
Disc 5: Pusher, Terros Dos Bichos, Hell Money, Jose Chung's "From Outer Space"
Disc 6: Avatar, Quagmire, Wetwired, Talitha Cumi
Disc 7: Extra's

1. The Blessing Way (part 2/3): De 'Cliffhanger' van seizoen 2 wordt hier perfekt voortgezet met Mulder die verdwenen is en Scully die ondertussen geschorst wordt bij de FBI.

2. Paper Clip (part 3/3): Afsluiter van de 3-delige episode. Mulder keert terug en helpt het bewijs van buitenaards leven (een DAT-tape) terug te vinden. Scully's zuster wordt neergeschoten en de agenten komen uiteindelijk terecht in een oude verlaten zilvermijn waar ze een wonderbaarlijke ontdekking doen.

3. D.P.O: Giovanni Ribisi (die we o.a kennen als de broer van Phoebe in de serie 'Friends') beschikt over een gave die hem controle geeft over bliksem.

4. Clyde Bruckman's Final Repose: Valse waarzeggers worden omgebracht en de enige die er iets van blijkt af te weten is een oude man die de kracht bezit om te kunnen zien hoe mensen gaan sterven.

5. The List: Een deathrow gevangene zweert voor z'n executie dat hij zal terugkomen om 5 personen om te brengen. Wanneer gevangenisbewaarders dood aangetroffen worden roept men er ons duo bij.

6. 2SHY: Een speciaal soort seriemoordenaar stalkt vrouwen in chatrooms. De vermoorde slachtoffers worden teruggevonden zonder één gram lichaamsvet en gedrenkt in een supersterk maagzuur.

7. The Walk: Een man zonder armen of benen is hoofdverdachte in een aantal moordzaken. Het speciale karakter van deze omschrijving spreekt voor zichzelf.

8. Oubliette: Wanneer een meisje wordt gekidnapt blijkt de enige aanwijzing een vrouw te zijn die blijkbaar een speciale psychische link heeft met het slachtoffer.

9. Nisei (part 1/2): Mulder ontdekt een filmband met daarop beeldmateriaal van een blijkbaar echte alien-autopsie.

10. 731 (part 2/2): De zaken krijgen een akelige wending wanneer blijkt dat Mulder's afweten van het bestaan van buitenaards leven moeilijk te verbergen lijkt voor het syndicaat.

11. Revelations: Mensen die de stigmata-wonden vertonen worden omgebracht en ons duo probeert een kleine jongen te redden die eveneens de wonden van Christus' crucificatie bezit.

12. War Of The Coprophages: Verscheidene moorden vinden plaats en kakkerlakken lijken de daders te zijn.

13. Sysygy: Een aantal satanische cultmoorden vinden plaats in een klein dorpje. Blijkbaar weten 2 plaatselijke meisjes meer dan ze vertellen. (Let op de beklijvende soundtrack van Mark Snow, één van zijn betere werken tot nu toe.)

14. Grotesque: Een gargoyle-achtig wezen werd gezien op de plaats van een aantal moorden.

15. Piper Maru (part 1/2): Een reddingsteam brengt een buitenaards organisme mee van de zeebodem. Het begin van de zogenaamde 'black oil' saga: Een belangrijk onderdeel van de mythologie.

16. Apocrypha (part 2/2): Slot van deze interessante dubbelaflevering. Onderdirecteur Skinner wordt neergeschoten terwijl de buitenaardse bedreiging nog steeds op vrije voeten is.

17. Pusher: Een man eist 14 moorden op die destijds geklasseerd werden als klassieke zelfmoordgevallen.

18. Terros Dos Bichos: Een beeldhouwwerk uit de oudheid wordt getransfereerd naar Boston. Terzelfdertijd gebeuren een aantal moorden. Scully denkt aan politiek terrorisme maar Mulder zoekt het verder.

19. Hell Money: Chinese immigranten komen in San Francisco op een verschrikkelijke manier aan hun einde.

20. José Chung's From Outer Space: Een aflevering die voor het eerst 'echt' brak met de tot dan toe serieuze toon van de reeks. De eigenaardige (maar daarom niet minder grappige) humor van deze aflevering deed menig fan schrikken. Daartegenover staat dat de episode wel ijzersterk in elkaar steekt en ze inmiddels uitgegroeid is tot één van de klassiekers.

21. Avatar: Onderdirecteur Skinner wordt gelinkt aan de moord op een prostituee.

22. Quagmire: Verscheidene personen geraken vermist terwijl ze zich aan de kant van een meer bevonden. Mulder gelooft dat de Amerikaanse versie van het Loch Ness monster hiervoor verantwoordelijk is.

23. Wetwired: Teveel TV kijken is ongezond. Getuige daarvan deze akelige episode!

24. Talitha Cumi: De cliffhanger van het seizoen en ons eerste contact met Jeremiah Smith. Na een schietpartij redt deze man verscheidene personen van een zekere dood. Mulder linkt verscheidene dingen aan elkaar en zo komen we opnieuw bij een verlengstuk van het uitstekende conspiracy-complot, hetgeen dat de X-Files zo aangenaam en verslavend maakt. Veel plezier!

BEELD EN GELUID
Pas vanaf seizoen 6 werd onze favoriete show in 16:9 formaat opgenomen. Ook maatregelen in verband met een volledige Dolby Digital geluidsweergave waren vanaf dan pas aan de orde. Niet getreurd echter, deze serie gaat verder waar de vorige boxset ons achterliet: de 4:3 beeldweergave is helderder dan ooit en overtreft zelfs onze meest stoute verwachtingen. Perfecte beeldkwaliteit zonder grain of andere onzuiverheden en met ondertitels die iets kleiner zijn dan de middenmoot (maar toch perfekt leesbaar). Het is duidelijk dat Fox hier opnieuw zijn beste beentje voorgezet heeft. Op vlak van geluid mogen we nog altijd uitstekende prologic geëncodeerde audiotracks verwachten. Niks speciaals hoor, maar toch dragen de sfeergeluiden uit de achterste speakers bij tot het 'kippenvelgevoel' dat we bij de meeste afleveringen krijgen. De frontspeakers worden klaar en duidelijk aangesproken en de verhouding tot de dialogen is perfect gebalanceerd.

EXTRA'S
Qua extra's moet deze boxset niet onder doen ten opzichte van zijn 2 oudere broertjes. Er is opnieuw een hele resem extra's aanwezig waaronder een audiocommentaar bij elke aflevering, een splinternieuwe documentaire "The truth about season three" en o.a 12 mini-interviews met Chris Carter. Daarnaast krijgen we verscheidene filmpjes waarin een paar speciale effecten uitgelegd worden. Een 'behind the scenes' en de verwijderde scènes uit dat seizoen ontbreken natuurlijk niet en we krijgen ook 17 'behind-the-truth' spotjes uit 17 verschillende episodes voorgeschoteld. Om af te sluiten presenteert men ons (misschien onnodige) promo-spots van alle 24 afleveringen (Het is natuurlijk wel leuk om Mulder en Scully eens in het Japans tegen elkaar te horen roepen) en een DVD-rom spelletje.

CONCLUSIE
Het begint een afgezaagd liedje te worden maar dit is opnieuw een schitterende boxset. Alles is door Fox tot in de puntjes afgewerkt en dat seizoen 3 zich afspeelde tijdens de hoogdagen van deze reeks, maakt de boxset des te waardevoller.


cover
Studio: Fox

Regie: Chris Carter, Rob Bowman, Darin Morgan, ...
Met: David Duchovny, Gillian Anderson, William B. Davis, Mitch Pileggi, Tom Brainwood, Dean Hanglund, Bruce Harwood, Nicholas Lea, Steven Williams, ...

Film:
9/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
95-96

Leeftijd:
12

Speelduur:
1100 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626010432


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Grieks
Extra's:
• Audiocommentaar,
• 12 interviews met Chris Carter,
• Clips over bepaalde speciale effecten,
• Behind the scenes,
• Deleted scenes,
• 17 'Behind the truth' filmpjes,
• Promofilmpjes over alle 24 afleveringen,
• DVD-Rom spelletje - "Unholy Alliances"

Andere recente releases van deze maatschappij