:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GUARDIAN, THE
GUARDIAN, THE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2007-06-05
FILM
Ben Randall (Kevin Costner) is een in de kringen van de Coast Guard legendarische reddingzwemmer. De man is zo veel met zijn job bezig dat het hem zelfs niet eens opvalt dat hij zijn vrouw (Sela Ward) aan het kwijtspelen is. Wanneer een reddingsactie fataal afloopt met Ben als enige overlevende moet hij zich even terugtrekken als zwemmer. Hij krijgt de opdracht om als instructeur een bende groentjes op te leiden tot volwaardige reddingzwemmers. Ben ziet deze opdracht aanvankelijk niet zitten, zeker niet als hij de verwaande Jake Fischer (Ashton Kutcher) voor zich krijgt. Maar dan blijken de twee meer gemeen dan ze zelf dachten...

"So Others May Live"

Begin jaren negentig was Kevin Costner een echte ster. Iemand die zich kon meten met pakweg Tom Cruise of Bruce Willis. Toppers als Dances With Wolves, Robin Hood: Prince Of Thieves, JFK, The Bodyguard en A Perfect World volgden elkaar in een snel tempo op en werden stuk voor stuk kaskrakers. Maar dan kwam er Waterworld ('95), een peperduur en ambitieus megaspektakel met een prijskaartje van om en bij de 175 miljoen dollar. Er liep het één en ander mis op de set en Waterworld werd al in de pers afgekraakt als 'flop' nog voordat er één frame op het grote zilveren scherm verschenen was! Wanneer de in mijn ogen enorm spectaculaire actiefilm dan eindelijk werd uitgebracht, bracht deze in Amerika 'maar' 88 miljoen dollar op. En ondanks dat Waterworld wereldwijd 265 miljoen dollar in het laatje bracht - de bijna 45 miljoen dollar opgemeten Amerikaanse verhuursopbrengsten laten we dan zelfs nog buiten beschouwing! - leek het alsof het mooie liedje uit was voor Kevin Costner. Gelukkig bleef de acteur niet bij de pakken neerzitten en acteerde hij de pannen van het dak in succesfilms zoals Tin Cup ('96), Thirteen Days ('00) en Open Range ('03), en liet hij zich recent opvallen in high-profile producties zoals The Upside Of Anger ('05) en Rumor Has It... ('05).

Met de actiefilm The Guardian uit 2006 timmert Costner op een geslaagde manier verder aan zijn welverdiende comeback. De door Andrew Davis - bekend van actieknallers zoals Under Siege, The Fugutive en Chain Reaction - in goede banen geleide prent kan je niet echt bestempelen als de meest originele film van de laatste jaren, maar toch is er veel positiefs te ontdekken in The Guardian. Davis gebruikt al zijn ervaringen op actiefilmgebied en schroeft enkele erg knappe en adrenalineverhogende sequenties in elkaar. Het geheel blijft realistisch, zonder de gewoonlijk filmische overdrijvingen en dat maakt het een echte verademing tegen al het overdreven Hollywood-geweld van de laatste jaren. Davis verweeft de in een enorme watertank opgenomen scènes perfect met de computeranimaties en ook de typische, doch boeiende trainingmontages zijn goed ingeblikt. Kevin Costner en Ashton Kutcher zijn nu niet het meest voor de hand liggende duo en ook ondergetekende had enige reservaties bij het bekijken van de film. Toch zijn ze beiden erg goed op elkaar ingespeeld. Costner bewijst nog steeds mee te kunnen en is uitstekend als de redder Ben Randall. Hij is tevens ook het bewijs dat sommige acteurs enkel maar beter worden naarmate de leeftijd vordert! Ook Kutcher is prima op dreef. Demi Moore's speelgoedje wil zich de laatste jaren distantiëren van zijn toestanden uit de onnozele MTV-serie Punk'd en deze The Guardian is een stap in de goede richting. De acteur bewees in de eerste The Butterfly Effect al dat hij wat talent in zich had en ook in The Guardian levert hij een realistische en boeiende vertolking af.

De rest van de talentvolle cast doet eveneens zijn duit in het zakje, maar het zijn wederom de oude rotten zoals John Heard en Clancy Brown die indruk maken. Ook al gaat het maar om een klein rolletje, toch slagen deze heren erin om vanaf ze op het scherm komen de aandacht naar zich toe te trekken. Het enige buiten de originaliteit waar de prent nog kracht mee teniet doet is de wel erg epische lengte. Niet alleen is 133 minuten toch een lange zit, bovendien lijkt het alsof Davis en de producenten het maar niet eens konden worden waar en hoe ze de film wilden laten eindigen. Maar buiten dit feit is Andrew Davis' film een prima actieprent op zee, die tevens het nodige respect afdwingt voor hetgeen de kustwacht soms allemaal verwezenlijkt. En om deze recensie te eindigen in harde cijfers: The Guardian bracht wereldwijd bijna 100 miljoen dollar op.

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch uitgevoerde 1.85:1 beeld is meestal scherp, met af en toe een wat softe aanblik. Het contrast en het schaduwdetail zijn beiden prima en het zwartniveau is solide. De kleuren ogen op hun beurt voldoende natuurlijk. Omdat het diepte van het beeld niet overal even goed is hebben we de helderheid van ons televisietoestel wat moeten aanpassen om sommige scènes die zich afspeelden in het donker beter te kunnen volgen. In enkele scènes is er wat minimale filmgrain te zien. Beeldruis is niet aan de orde en digitale compressiefoutjes beperken zich tot een minimum. De gebruikte filmprint is vrij van vuiltjes en beschadigingen. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt warm, ruimtelijk en dynamisch, met goed verstaanbare dialogen die mooi uit de centerspeaker komen. De subwoofer zorgt voor een diepgaand laag wanneer nodig en de achterste speakers worden regelmatig aangesproken voor de geluidseffecten en de aanwezige filmmuziek. Ruis en/of andere oneffenheden in het geluid hebben we niet waargenomen.

EXTRA'S
Wanneer je de disc inbrengt krijg je automatisch een resem previewtrailers te zien van andere titels van Buena Vista. De échte extra's starten met een alternatief einde (3 min.), voorzien van een introductie door regisseur Andrew Davis. Daarna hebben we een viertal weggeknipte scènes, samen goed voor bijna 7 minuten aan beeldmateriaal. Er is geen uitleg of commentaar aanwezig van het waarom deze uit het uiteindelijke product zijn gehaald, maar na het bekijken van de fragmenten wordt het in één klap duidelijk! In de 11 minuten durende 'making of'-featurette "The Guardian: Hoge Golven" krijgt de kijker thuis een blik achter de schermen, afgewisseld met de typische EPK-interviews. Erg interessant zijn de toevoegingen van de echte Coast Guard, die blijkbaar nauw aan de film heeft meegewerkt. In de featurette "Miskende Helden: Opdat Anderen Overleven" (5 min.) krijgt de Amerikaanse Coast Guard een schouderklopje. Het geheel is doorspekt met authenthieke beelden van reddingsacties. Spijtig dat de commentaartrack van de Amerikaanse uitgave nergens is terug te vinden!

CONCLUSIE
Neen, The Guardian is ondanks de wel erg gelijkende affiches niet de Amerikaanse remake van Windkracht 10: Koksijde Rescue! De film is daaentegen wel een entertainende actiefilm, met in de hoofdrol een sterke Kevin Costner en een geloofwaardige Ashton Kutcher. De uitgave van distributiemaatschappij Buena Vista is dik in orde qua beeld en geluid. Daarbovenop zijn er nog enkele minieme doch informatieve extra's toegevoegd. Een aanrader voor de fans van Kevin Costner (Open Range, Mr. Brooks) en leuke tip voor de liefhebbers van realistische actiefilms.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Andrew Davis
Met: Kevin Costner, Ashton Kutcher, Neil McDonough, Clancy Brown, Sela Ward

Film:
8/10

Extra's:
5,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
133 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1,
Duits Dolby Digital 5.1,
Frans Dolby Digital 5.1,
Turks Dolby Digital 5.1,
Tsjechisch Dolby Surround 2.0,
Hongaars Dolby Sorround 2.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Alternatief einde,
• Weggeknipte scènes,
• 2 featurettes,
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij