:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STREET FIGHTER TRILOGY, THE
STREET FIGHTER TRILOGY, THE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2007-02-07
FILM
The Street Fighter
Takuma Tsurugi (Sonny Chiba) is een meedogenloze straatvechter die bekend staat dat hij de meest gevaarlijke klusjes kan klaren. Wanneer hij door de mafia wordt aangezocht om de dochter van een overleden oliebaron te ontvoeren weigert hij echter resoluut. Vanaf dan wordt Tsurugi zelf het doelwit...

The Street Fighter ofte Gekitotsu! Satsujin Ken is duidelijk het Japanse antwoord op de vroegtijdige dood van superheld Bruce Lee. Enkel leent karate zich niet tot dezelfde boeiende choreografieën en zijn deze gevechten maar rommelig in beeld gebracht. Gelukkig kan Sonny Chiba's charisma een paar tafelpoten redden, maar daarmee is de stabiliteit van het geheel echter nog niet in orde! Het verhaaltje is zo dun en futloos als een sneetje hesp en het vele geweld komt soms iets té cartoonesk over. Enkel de beroemde X-ray effecten waren erg cool en hun tijd vér vooruit. Ondanks alles werd de film een enorme hit en maakte van Sonny Chiba de legendarische ster die hij vandaag nog steeds is dankzij rollen in The Storm Riders, Kill Bill Vol. 1 en The Fast & The Furious: Tokyo Drift.

Return Of The Street Fighter
Wanneer een beruchte maffiabaas een internationaal 'martial arts'-centrum wil bouwen, krijgt dit veel tegenstand van allerhande lokale vechtsportscholen. Takuma Tsurugi komt hierdoor tussen twee vuren te staan, wanneer hij de opdracht krijgt om een oude kennis te vermoorden...

Nog hetzelfde jaar konden de fans een resem schaamteloze rip-offs gaan bekijken, een spin-off (in de vorm van de Sister Street Fighter reeks), maar uiteraard ook de sequel Return Of The Street Fighter. Spijtig genoeg valt het pijnlijk hard op dat de makers dit vervolg in de bioscopen moesten krijgen terwijl het succes nog vers in het geheugen lag, want het verhaaltje is plat en beladen met cliché's. Bovendien komt alles hierdoor erg haastig en soms ronduit onnozel over (een groot deel van de film bestaat zelfs uit flashbacks!). Bovendien stoorde het ons enorm dat Sonny Chiba - ondanks de verschillende vechtstijlen - te veel Bruce Lee lijkt na te doen. Geef ons dus toch maar Chiba-classics als Golgo 13 of Time Slip, want we kunnen echt niet goed begrijpen waarom de 'Street Fighter'-films zo hoog staan aangeschreven.

The Street Fighter's Last Revenge
Als enkele leden van het bestuur van een machtig Japans chemisch bedrijf in een slecht daglicht gesteld worden door een geluidsopname gaan de poppen voor de laatste keer aan het dansen voor straatvechter Takuma Tsurugi...

Ondanks dat dit derde deel door de liefhebbers gezien wordt als het slechtste deel uit de trilogie kon voor ons eindelijk de pret is niet op! Regisseur Ozawa gaf de film een veel hoger 'camp' gehalte mee en ook Chiba zelf lijkt er zichtbaar zin in te hebben. Hij benaderd het personage veel meer als een soort Japanse tegenhanger van Shaft. Aangezien DVD Info niet zomaar de uitgetekende lijnen volgt, bombarderen we dit deel dan ook tot het beste uit de reeks! Al wat was het maar om het stukken hogere 'cult & kitsch'-gehalte.

BEELD EN GELUID
De drie films uit de trilogie zijn zoals het hoort mooi anamorfisch weergegeven en staan in het originele 2.35:1 beeldformaat op de schijfjes. Het beeld van The Street Fighter ziet er soms wel wat donker uit, maar gelukkig blijft alles goed zichtbaar. De kleuren verraden bij de drie films wel dat het om een film uit de seventies gaat, maar ogen voor de rest warm en natuurlijk. Contrast en scherpte zijn bevredigend en gezien de leeftijd zien de prints er proper uit. Wel hebben de drie films tijdens sommige actiegerichte scènes wat last van ghosting-effecten en duiken er hier en daar beeldflikkeringen op. Het Japanse Mono geluid klinkt bij deze films zoals te verwachten beperkt doch voldoende zuiver, met goed verstaanbare dialogen.

EXTRA'S
Op de drie schrijfjes is steeds hetzelfde te vinden: De originele bioscooptrailers, een fotogalerij met wat posterart en productie stills, enkele pagina's biografie voor Chiba en tenslotte nog een resem promotionele trailers.

CONCLUSIE
De legendarische Street Fighter Trilogie wordt door Total Film op een verzorgde manier uitgebracht. Wij zijn er hier niet zo wild van, maar laat u dat niet tegenhouden!


cover
Studio: Total Film

Regie: Shigehiro Ozawa
Met: Sonny Chiba, Waichi Yamada, Yko Ichiji, Masashi Ishibashi, Reiko Ike

Film:
6,5/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Martial Arts

Versie:
U.K.

Jaar:
1974

Leeftijd:
16

Speelduur:
87-79-80 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5060034572619


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Japans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Bioscooptrailer,
• Fotogalerij,
• Biografie Sonny Chiba,
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij