:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WILD BUNCH, THE S.E.
WILD BUNCH, THE S.E.
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-09-14
FILM
Well, how would you like to kiss my sister's black cat's ass?

Pike Bishop (William Holden) is de leider van wat we gemakshalve een groepje ongeregeld zouden durven noemen. Samen met zijn kompanen Dutch Engstrom (Ernest Borgnine), Lyle Gorch (Warren Oates), Tector Gorch (Ben Johnson) en Angel (Jaime Sanchez) besluit hij een laatste bank te overvallen teneinde met een appeltje voor de dorst op pensioen te kunnen gaan. Nadat deze overval mislukt, door toedoen van hun ex-partner Deke Thornton (Robert Ryan), zijn ze genoodzaakt te vluchten naar Mexico. Eenmaal in Mexico plannen ze opnieuw een laatste slag om dan toch met overvallen te kunnen stoppen, Deke zit hen echter dicht op de hielen...

The Wild Bunch is niet alleen veruit de beste film uit de indrukwekkende carrière van enfant terrible Sam Peckinpah, het is wellicht ook de beste non spaghetti-western ooit en een van de meest invloedrijke films tout court. Ook meer dan 35 jaar na de première kan men de impact van dit juweeltje moeilijk minimaliseren. Het belang van de film hoeft eigenlijk niet te verbazen gezien Peckinpah met zijn doorbraakfilm op zowat alle vlakken de perfectie benadert. Eerst en vooral is er natuurlijk het fantastische acteerwerk door één van de beste casts ooit. William Holden (Sabrina, Network, Sunset Blvd.) en Robert Ryan (The Professionals, House Of Bamboo) zijn uitstekend gecast en op dreef als ex-bondgenoten Pike Bischop en Deke Thornton. Ernest Borgnine (The Poseidon Adventure, The Dirty Dozen) was wellicht nooit beter dan als Dutch Engstrom. Ook Peckinpah getrouwe Warren Oates (Bring Me The Head Of Alfredo Garcia, Major Dundee) en Emilio Fernandez, een acteur die misschien wel nog een slechtere reputatie had dan Sam Peckinpah zelf, weten ons probleemloos met hun vertolking te overtuigen. Ook op visueel vlak weet The Wild Bunch hoge ogen te gooien, er is niet alleen de vaak prachtige mise-en-scène (er werd gebruik gemaakt van verschillende soorten lenzen en camera's) maar ook de weergaloze montage die (vooral op het einde van de film) een orgie van geweld in semi-slowmotion op ons loslaat. Na het bekijken van The Wild Bunch is het duidelijk waar cineasten als John Woo en Quentin Tarantino een deel van de mosterd gehaald hebben. Het geweld (de term bloedballetten wordt hiervoor nogal eens bovengehaald) dat in The Wild Bunch te zien is zorgde ervoor dat de film bij de release op erg gemengde gevoelens onthaald werd en nogal wat critici waren ontstemd door wat zij "de verheerlijking van het geweld" noemden. Wat ons betreft is hier echter bitter weinig van aan, het geweld staat volgens ons in functie van het verhaal. The Wild Bunch heeft misschien een klein beetje van zijn impact verloren doordat het gemiddelde filmkijker anno 2006 nogal wat bloed en geweld gewoon is, toch blijft deze must see film aankomen als een mokerslag.

BEELD EN GELUID
Wow, Warner doet het opnieuw! We krijgen een prachtige transfer die de hoge verwachtingen inlost. Zowel met het contrast, de scherpte, het zwartniveau, het schaduwdetail en het aantal printbeschadigingen zit het snor. Op wat edge enhancement na kunnen wij echt niet veel opmerken. Ook over de geluidskwaliteit kunnen we tevreden zijn alhoewel puristen misschien ontevreden zullen zijn wegens het ontbreken van de orginele track. We krijgen op deze release een Engelse Dolby Digital 5.1-track die zoals te verwachten valt voornamelijk gebruik maakt van de voorste kanalen. Echt imponeren doet deze track dus niet, maar u hoort ons niet klagen.

EXTRA'S
Ook over de extra's op deze 2-disc special edition zijn we meer dan tevreden. Op de eerste dvd krijgen we een erg interessant audiocommentaar door Peckinpah-kenners Nick Redman, Paul Seydor, Garner Simmons en David Weddle. De extra's op het eerste schijfje worden afgesloten door een trailer gallery met trailers voor 5 Peckinpah films: Ride The High Country, The Wild Bunch, The Ballad Of Cable Hogue, The Getaway en Pat Garrett And Billy The Kid.

Op de tweede dvd krijgen we de uitgebreide documentaire Sam Peckinpah's West: Legacy of a Hollywood renegade (82 minuten) Deze in 2004 voor The Western Channel gemaakte documentaire geeft ons een mooie blik op het leven en een deel van de carrière van Peckinpah. The Wild Bunch: an album in montage (33 minuten), een voor een Oscar genomineerde documentaire, was ook al te vinden op de vroeger UKrelease van The Wild Bunch. We krijgen beelden van op set in zwart-wit en voice overs. Er is niets mis met deze documentaire maar het lijkt ons niet meteen Oscar materiaal. Tijdens de documentaire A simple adventure story: Sam Peckinpah, Mexico and the wild bunch (24 minuten) bezoeken de vier verantwoordelijken voor het audiocommentaar de vroegere sets. De extra's worden afgesloten met outtakes (8 minuten).

CONCLUSIE
Niet voor niets heeft ondergetekende een vintage Belgische poster van "de wilde bende" ("la horde sauvage" in zijn slaapkamer hangen: een must buy film op een zeer stevige dvd!


cover
Studio: Warner

Regie: Sam Peckinpah
Met: William Holden, Edmond O'Brien, Warren Oates, Ben Johnson, Ernest Borgnine, Robert Ryan, Jaime Sánchez, Emilio Fernández

Film:
9,5/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Western

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1969

Leeftijd:
12

Speelduur:
140 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar,
• Trailers,
• Documentaires

Andere recente releases van deze maatschappij