:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ODD COUPLE, THE
ODD COUPLE, THE
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-09-08
FILM
De twee oude vechters King of the Sword (Sammo Hung) en King of the Spear (Lau Kar-wing) ontmoeten elkaar ieder jaar om uit te maken wie van de twee de beste vechter is. Sinds het begin van deze ontmoetingen eindigen de gevecht in een gelijkspel. Wanneer de twee mannen tot de conclusie komen dat ze hiervoor eigenlijk te oud geworden zijn, besluiten ze beiden een leerling op te leiden die de gevechten moet voortzetten. Nadat de leerlingen mits rigide trainingen gedurende 10 jaar werden klaargestoomd voor het gevecht, verschijnt Hsiao Pa-Tien (Leung Kar-Yan), de vroegere vijand van de oude meesters. Wanneer deze het tweetal doodt is het aan de leerlingen om hun meesters te wreken.

The Odd Couple (in feite is de correcte titel Odd Couple) is zonder twijfel de beste en meest bekende film die door Lau Kar-Wing werd geregisseerd. Terwijl er op zijn palmares als regisseur een 14-tal films staan, wist hij vooral een carrière op te bouwen als acteur met een 70-tal films. De combinatie acteur / regisseur is wellicht nergens zo populair als in Hong Kong, denken we ook maar aan grootheden als Jackie Chan en Sammo Hung. Ook in deze film combineert Lau Kar-Wing de regie met een rol, correctie, met twee rollen: we zien hem niet alleen als King of Spear maar ook als de leerling van King of Sword. Het King of Sword personage en de leerling van King of Spear worden dan weer vertolkt door Sammo Hung. Leung Kar-Yan (The Last Blood, Dreadnaught, Knockabout) zien we in de rol van de oude vijand. Met een dergelijke cast liggen de verwachtingen op het vlak van de gevechten erg hoog en gelukkig worden deze volledig ingelost. "Experience possibly the greatest classical weapons movie ever made" lezen we op de hoes en dit is niet eens erg overdreven. Wat de gevechten met wapens betreft (zwaarden, speren) behoort The Odd Couple ongetwijfeld tot de top. Jammer genoeg is het verhaal zelf redelijk zwak en krijgen we nogal wat van de typische, crappy humor. De bij momenten bepaald ridicule make-up van de hoofdpersonages maakt het ook al niet makkelijker om de film ernstig te nemen.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit is zoals bij alle Hong Kong Legends releases goed te noemen, zeker als men weet dat het om een Hong Kong-film gaat van eind jaren '70. We krijgen een transfer in het orginele 2.35.1 formaat die hier en daar wat dof oogt maar toch nog een voldoende scherpte en detail weet te bieden. Filmgrain en andere beschadigingen komen in weinig storende mate voor. We krijgen de keuze tussen een Kantonese en een Engelse Dolby Digital 5.1-track. De Engelse 5.1-dub kan misschien voor een paar minuten humor zorgen maar het mag duidelijk wezen dat wat ons betreft de film dient bekeken te worden met de Kantonese track. We krijgen zoals op zoveel HKL releases een track die nauwelijks de surroundspreakers aanspreekt maar aangezien de dialogen helder zijn en de track vrij van ruis kunnen we al tevreden zijn.

EXTRA'S
Wie eerder als onze besprekingen las van de HKL releases weet hoe enthousiast wij doorgaans zijn over de audiocommentaren door Bey Logan, ook dit keer weet hij weer een track af te leveren zonder stiltes en vol interessante weetjes. Master and student (25 minuten) is een interessant interview met regisseur / acteur Lau Kar-Wing over zijn carrière en het ontstaan van deze film. IN Natural Born Killer (21 minuten) vertelt Leung Kar-Yan over zijn bijdrage aan deze film. Verder zijn er Trailers voor The Odd Couple, de originele HK bioscooptrailer en de nieuwe HKL promo trailer. Om af te sluiten krijgen we zoals gewoonlijk een aantal trailers voor andere HKL en Premier Asia releases: The Swordsman, Young Master, Wing Chun, The Scorpion King, Once A Thief, Moon Warriors, The Grudge, Champion, Volcano High, Bang-Rajan, Bichunmoo en The Warrior.

CONCLUSIE
Het wat simpele verhaal en de silly humor zorgen ervoor dat The Odd Couple slechts het predikaat aanrader en niet must-buy classic verdient.


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Lau Kar-Wing
Met: Sammo Hung, Lau Kar-Wing, Leung Kar-Yan

Film:
7,5/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Martial Arts

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1979

Leeftijd:
12

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664023976


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Kantonees Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Audiocommentaar
• Trailers
• Interviews

Andere recente releases van deze maatschappij