:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JANE AUSTEN COLLECTION, THE
JANE AUSTEN COLLECTION, THE
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2006-08-29
SERIES
Een box met vier lange series naar het werk van Jane Austen, samen goed voor meer dan 16 uur filmplezier, dat garandeert de romantische zielen onder u zonder twijfel een extra portie menselijke warmte in de komende donkere wintermaanden. Jane Austen schreef, zoals haar tijdgenoten de zusjes Brontë, hoofdzakelijk boeken waarin vrouwen de hoofdrol kregen. De verhalen situeert de schrijfster in haar eigen tijd en dat garandeert de toeschouwer prachtige Victoriaanse interieurs, dames in oogverblindende toiletten, heren in legeruniform, meestal besnord en met bakkebaarden, en paardenkoetsen op lange oprijlanen die halt houden voor het bordes van sprookjesachtige kastelen en landhuizen. Jane Austen was een romantische ziel, hoe kan het ook anders, de wereld was nog eenvoudig en paradijselijk voor wie op de juiste plek in de wieg was gelegd. Waarover kon een jong meisje in alle rust zoal fantaseren? Over heldinnen die er na veel misverstanden in slagen om de juiste geliefde te vinden, over jonge meisjes uit de verarmde burgerij die toch de gefortuneerde man van hun dromen vinden, over vrouwen die met de zielenrust van anderen bezig zijn en daarbij hun eigen geluk bijna uit het oog verliezen. De boeken van Jane Austen gaan in de Angelsaksische wereld nog altijd als zoete broodjes over de toonbank met in hun kielzog de tv-series die de BBC in de voorbije dertig jaar met de grootste zorgvuldigheid en respect voor de authenticiteit heeft gemaakt. Universal heeft vier van dergelijke series gebundeld in één dvd-box.

Pride And Prejudice
Begin 1800: de familie Bennet woont op het Engelse platteland met vijf dochters. Moeder Bennet, meestal hysterisch met instant depressies, een kwebbelaarster van het puurste soort, doet er alles aan om mannelijke en vooral bemiddelde kandidaten op te sporen, want omdat ze geen broer hebben, komt het landgoed na de dood van hun vader volgens de Engelse wet in handen van zijn eerste mannelijke verwante. Dat is in dit geval een neef van de familie, een zekere Mr. Collins (David Bamber), vrijgezel en net benoemd tot predikant. Tegelijk krijgt het landgoed Netherfield een nieuwe, jonge, gefortuneerde en ongetrouwde bewoner als gast. Moeders wensen gaan als het ware in vervulling en zij stuurt Jane, de oudste dochter, er op uit om de rijke nieuwkomer, Mr. Bingley (Crispin Bonham-Carter), aan de haak te slaan. De knappe en vrolijke bewoner van Netherfield valt voor de charmes en looks van Jane op het eerste bal van het seizoen, maar zijn vriend, ene Mr. Darcy (Colin Firth), ook vrij en dus het logische volgende doelwit van Mrs. Bennet (Alison Steadman), valt in ongenade wegens zijn hooghartigheid en zijn laagdunkende uitlatingen over de dorpsbewoners.

Een uitgebreide bespreking van de miniserie - de enige van de vier die ook los te koop is - vindt u hier.

Mansfield Park
Op het indrukwekkende Mansfield Park is Sir Thomas Bertram heer en meester. Hij houdt er de touwtjes stevig in handen. De jonge Fanny Price, telg van een verarmde tak van de familie, wordt na een tegenslag in Bertrams gezin opgenomen. Sir Thomas heeft te doen met het arme meisje, maar zijn gezinsleden laten Fanny duidelijk voelen dat zij dankbaar moet zijn voor dat privilege. Een lastige periode breekt aan waarbij Fanny de afkeurende blikken van haar neven en nichtjes moet verdragen. Alleen Edmund is vriendelijk en probeert haar verblijf in Mansfield Park aangenaam te maken. Fanny staat er alleen voor, maar ze blijft niet bij de pakken zitten en probeert zich een eigen plekje te veroveren tussen haar weinig enthousiaste familieleden. Gelukkig is er Edmund.

Emma
Emma Woodhouse (Dorin Godwin), knap, intelligent en rijk, met een mooi landgoed en ook nog eens een zonnig karakter, lijkt al het goede in zich te verenigen en leeft al bijna eenentwintig jaar op deze aarde zonder noemenswaardige problemen of zorgen. Ze heeft de verzorging op zich genomen van haar oude, dementerende vader en geniet van het gezelschap van Mr. Knightly (John Carson), een vriend van haar vader die ze al van kindsbeen af kent en die bijna dagelijks op hun landgoed te gast is. Emma schept er genoegen in om de mensen in haar omgeving te koppelen. Bij het begin van de film heeft ze net haar huishoudster en gouvernante aan een goede en welstellende partij geholpen. Voor haar nieuwe gezelschapsmeisje Harriet Smith, mooi gezichtje, naïef en vooral onbemiddeld, heeft Emma de plaatselijke dominee op het oog. Met alle trucjes die ze ondertussen geleerd heeft, probeert ze Mr. Eltons aandacht op Harriet te vestigen, ook al raadt Mr. Knightly haar een nieuwe onderneming in die zin af. Zelf slaat hij haar geamuseerd gade, met een kritisch oog en gefundeerde verwijten als het de spuigaten uitloopt. Maar ook met een groeiende bewondering.

Sense And Sensibility
Na de dood van hun vader belanden de zusjes Elinor en Marianne en hun moeder als het ware op straat. Naar eeuwenoud gebruik is de erfenis naar hun stiefbroer gegaan. Een bevriende neef zorgt voor een nieuw onderkomen, maar het jaargeld van hun moeder volstaat niet om met z'n drieën te overleven. De meisjes moeten dus op zoek naar een man met geld. Marianne, de jongste, valt voor de aantrekkelijke en charmante, maar harteloze John Willoughby. Elinor, ouder en meer beheerst, wordt verliefd op de rustige Edward Ferras, broer van haar schoonzusje. Edwards moeder, een adellijke dame van de oude stempel, ziet evenwel meer in een huwelijk van haar zoon met een rijke erfgename. Bovendien is er nog een kaper op de kust, nl. ene Lucy Steele, een praatziek meisje dat beweert sinds meer dan vier jaar in het geheim verloofd te zijn met Edward Ferras. Genoeg stof voor een aantal schandalen in Londen en teleurstellingen en verdriet alom.

BEELD EN GELUID
Deze BBC-miniseries zijn meer dan 20 jaar oud, Emma zelfs meer dan 35 jaar. Aan de kwaliteitsnormen van het digitale tijdperk kunnen ze nog nauwelijks tippen. Universal heeft er alles aan gedaan om de films in de beste omstandigheden op dvd te bewaren, maar daar is heel wat vlieg- en kunstwerk mee gepaard gegaan. Om alle vuiltjes en beschadigingen onzichtbaar te maken heeft men beeldkwaliteit opgeofferd. Vooral Sense And Senibility en Emma betalen het gelag: onscherp beeld bij panoramische opnamen, weinig contrast, korrelvorming en kleurvervaging. Wie op een klein scherm kijkt heeft er minder last van dan breedbeeldtelevisiebezitters. Op plasma- en LCD-schermen zijn de onregelmatigheden heel erg zichtbaar. Emma heeft betere kleuren en minder komeetvorming in de overvloedige interieurscènes. Pride & Prejudice brengt het er beter van af, net zoals Mansfield Park. Het beeld is in beide gevallen een stuk scherper en het contrast groter, al is er ook hier sprake van korrelvorming en bij gelegenheid uitwaaiering van de kleuren. Het geluid is dat van miniseries uit de jaren tachtig, waarbij de naar stereo geüpgrade soundtrack voor weinig spektakel zorgt.

EXTRA'S
Deze 7-delige dvd-box bevat als enige extra de The Making of Pride & Prejudice.

CONCLUSIE
Pride & Prejudice, Mansfield Park, Emma en Sense & Sensibility, het zijn stuk voor stuk grote romantische miniseries, door de BBC op een unieke manier op celluloid vastgelegd: de decors zijn zeer realistisch, de kostumering subliem, de cast het neusje van de zalm. Pride & Prejudice en Emma zijn sindsdien nog een aantal keer verfilmd zonder dat de inhoudelijke kwaliteit van de BBC-verfilming is geëvenaard of overtroffen. Sense & Sensibility heeft te kampen met verregaande vertroebeling en verkleuring, waar ook gewone tv-kijkers last van zullen hebben. Voor de rest kan de kwaliteit van beeld en geluid ermee door gezien de omstandigheden. Liefhebbers van romantiek en kostuumdrama's zijn gewaarschuwd.


cover
Studio: Universal

Regie: Simon Langton, David Giles, John Glenister, Rodney Bennett
Met: Colin Firth, David Bamber, Crispin Bonham-Carter, Anna Chancellor, Susannah Harker, Barbara Leigh-Hunt, Giles Ashton, Sharon Beare, Samantha Bond, John Carson, Donald Eccles, Doran Godwin, Robert East, Ania Marson, Fiona Walker, Irene Richard, Tracey Childs, Diana Fairfax, Peter Woodward, Bosco Hogan, Robert Swann, Julia Chambers

Film:
9,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1972-1985

Leeftijd:
AL

Speelduur:
1095 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582422047


Beeldformaat:
1.33:1 & 1.85:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• The Making of Pride & Prejudice

Andere recente releases van deze maatschappij