:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 6TH DAY, THE
6TH DAY, THE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-07-01
FILM
Adam Gibson (Arnold Schwarzenegger) is getrouwd, heeft een dochtertje, een leuke job als helikopterpiloot en bovendien is hij net jarig. Uitgerekend vandaag komt er een VIP-klant op bezoek die specifiek naar Adam vraagt als piloot. Zijn collega en vriend Hank (Michael Rapaport) stelt hem voor van plaats te verwisselen zodat Adam rustig zijn verjaardagsfeestje kan voorbereiden. Als Adam 's avonds thuiskomt is het feestje volop aan de gang en is iedereen al aanwezig, Adam incluis! Die weet niet wat hem overkomt en net als hij van plan is het huis binnen te stappen, wordt hij door twee verdachte individuen verzocht mee te gaan om de zaak op te helderen. Blijkbaar is de wet die menselijke klonen verbiedt overtreden en is Adam per ongeluk gekloond. Adam vindt het niet pluis, weet te ontsnappen en zal trachten zijn identiteit op te eisen. Hij moet daarvoor echter opboksen tegen een machtige instantie die hem constant op de hielen zit.

BEELD EN GELUID
De film wordt in een anamorf 2.35:1-beeldformaat gepresenteerd en dat is van topkwaliteit. Het beeld is constant scherp, bevat veel details en warme, natuurlijke kleuren. Het contrastniveau is prima en donkere scènes ogen echt goed. Beschik je over de nodige apparatuur, dan zal de Dolby Digital 5.1-track (448 kbps) je niet teleurstellen. Die klinkt zeer goed en alle kanalen worden uitstekend benut. Het geluidsbeeld wordt mooi opengetrokken terwijl dialogen perfect zuiver en verstaanbaar blijven ondanks het vele actiegeweld waarmee de film doorspekt is. De surrounds krijgen een heleboel geluidseffecten te verwerken waarbij split-surround geregeld van toepassing is. Tevens biedt deze track diepe lage tonen die de actiescènes en andere explosieve geluiden extra ondersteunen. Puik werk!

EXTRA'S
Columbia Tristar verwent de kijker met een karrevracht extra's, allemaal Nederlands ondertiteld. er is een audiocommentaar van componist Trevor Rabin, begeleid door de originele filmmuziek. Hij vertelt in detail hoe hij te werk is gegaan tijdens het creëeren van een passende score. Liefhebbers die geïnteresseerd zijn in de technische kant van een filmscore, zullen er heel wat aan hebben. Vervolgens is er de korte documentaire "The Future Is Coming" (15 min. 30) die ons een beknopte blik gunt op en naast de set en die interviews met cast en crew bevat. Een tweede en tevens uitgebreidere documentaire is "On The 6th Day" (42 min.), ingedeeld in negen hoofdstukken die telkens een specifiek onderwerp over de speciale effecten behandelen. Aan de hand van interviews wordt toegelicht hoe de SFX-shots tot stand zijn gekomen en welke problemen er zich voordeden. De kijker krijgt eveneens de verschillende stadia van de opbouw van zo'n SFX-shot te zien. Bijzonder interessant. Nadien krijg je enkele storyboardvergelijkingen voor drie scènes uit de film te zien die in split-screen getoond worden met bovenaan de storyboards en onderaan de gefilmde scène zoals die in de film zit. De RePet-Infomercial en tv- reclame die op de achtergrond te bewonderen zijn, krijg je hier volledig te zien.

Aan de hand van twee computerstoryboards krijg je als kijker een beeld over hoe animatics eigenlijk gebruikt worden. Dit zijn storyboards gecombineerd met computeranimaties. Zo kan de regisseur scènes visualiseren en zien hoe hij ze moet filmen. Om het geheel af te ronden is deze release nog voorzien van enkele filmografieën, een bioscooptrailer, twee cross-promotietrailers en een boekje (2 pag.) met wat productie-aantekeningen. Toch nog even opmerken dat Columbia Tristar hier opnieuw het gevreesde Scanavo-doosje gebruikt; deze keer echter is het schijfje zonder problemen uit het doosje geraakt.

CONCLUSIE
Verwacht niet te veel van deze prent, het is en blijft een popcornfilm met een grote dosis entertainment. Beeld en geluid zijn zoals verwacht topkwaliteit en de dvd biedt een heleboel extra's. Twijfel je nog, dan eerst huren.


cover
Studio: Fox

Regie: Roger Spottiswoode
Met: Arnold Schwarzenegger, Robert Duvall, Michael Rooker, Michael Rapaport, Tony Goldwyn

Film:
5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
16

Speelduur:
119 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609744132


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Hongaars Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Pools, Bulgaars, Hebreeuws, Hindoestaans, Arabisch, Turks
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Cross-promotietrailers
• RePet-Infomercial en TV reclame
• Docu: The Future Is Coming
• Docu: On The 6th Day
• 2 Computerstoryboards
• 3 Storyboardvergelijkingen
• Audiocommentaar van componist met filmmuziek
• Filmografieën
• Boekje (2 pag.)

Andere recente releases van deze maatschappij