:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> REAL MADRID FOREVER
REAL MADRID FOREVER
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-07-27
FILM
Real Madrid is zonder twijfel de meest succesvolle voetbalclub (voetbalmultinational) uit de geschiedenis. De voorbije drie jaar wist de "Koninklijke" echter, ondanks zijn vele sterren, geen platte prijs meer te winnen. Of dit op zich nog niet erg genoeg was, behaalde de erfvijand uit Barcelona de ene na de andere prijs met als hoogtepunten twee Spaanse titels en de Champions League. Voor het seizoen 2006-2007 lijkt Real ondanks het afhaken van balvirtuoos Zinedine Zidane beter gewapend om de strijd aan te gaan met de andere Europese voetbal grootmachten. Zo was was Real de laatste weken erg actief op de transfermarkt en haalde het ondermeer Fabio Cappello (trainer), Emerson en Fabio Cannavaro weg bij Juventus.

Met deze Real Madrid Forever-dvd worden we voornamelijk een blik gegund op het glorieuze verleden van de Koninklijke. Dat het er niet altijd even objectief aan toegaat hoeft niet te verbazen als men weet dat deze release een initiatief is van de club zelf. Zo wordt er geen aandacht geschonken aan de dubieuze periode waarin de Spaanse dictator (en Real Madrid fan) Franco het Spaanse voetbal beheerste en manipuleerde.

Op de eerste dvd krijgen we in de 64 minuten durende documentaire "De geschiedenis van Real Madrid" , zoals u ongetwijfeld al hebt geraden, informatie over het verleden van de club. Zo wordt ondermeer aandacht besteed aan de bouw van het befaamde Santiago Bernabeu stadium. Oud spelers als Alfredo Di Stefano en ex bestuursleden als Florentino Pérez nemen het woord. Ondanks het feit dat documentaire gemaakt werd tijdens het seizoen 2004–2005 oogt ze reeds wat gedateerd. Niet alleen werd inmiddels het volledige Real-bestuur vervangen maar ook heel wat spelers verlieten ondertussen de club. Door de montage en de muziek doet de documentaire vaak denken aan de reportages die u geregeld kan zien in het Champions League magazine. We kunnen ons alvast moeilijk voorstellen deze matig boeiende documentaire de eerstkomende maanden of jaren nog eens te bekijken.

Deze release krijgt jammer genoeg te kampen met een gebrek aan evenwicht en duidelijkheid. Niet alleen krijgen we bepaalde stukken in verschillende items terug te zien maar is het onderscheid tussen de "main attractions" en de extra's ridicuul en artificieel. Zo zouden we de totaal oninteressante featurette genaamd "een plezierige sessie" die ons gedurende zowat 12 minuten meetroont naar het oefenveld als extra durven catalogiseren.

Iets interessanter, althans om één keer te bekijken, is de totaal on-objectieve sfeerreportage rond "el clasico", de match van het jaar in Spanje tussen Real Madrid en FC Barcelona. Dit keer volgen we de op 10/04/2005 gespeelde wedstrijd die uiteindelijk door Real met 4-2 werd gewonnen.

Op de tweede dvd krijgen we de hoogtepunten uit 5 legendarische wedstrijden (70 minuten) die afzonderlijk of na elkaar kunnen bekeken worden. We stellen ons toch wel wat vragen bij de keuze voor net deze vijf wedstrijden. De keuze lijkt ons op zijn minst deels ingegeven door tijdgebrek of een rechtenkwestie. Het gaat om vijf wedstrijden die zeker het één en het ander te bieden hadden maar zo zijn er nog zoveel meer in de rijkgevulde Real Madrid-geschiedenis:

• Real Madrid – Roma van 28.9.2004 (14.40 minuten)
• Real Madrid – Marseille van 16.09.2003 (12.14 minuten)
• Real Madrid – Manchester United van 08.04.2003 (16.36 minuten)
• Manchester United – Real Madrid van 23.04.2003 (9.37 minuten)
• Leverkusen – Real Madrid van 15.05.2002 (16.46 minuten)

BEELD EN GELUID
Het beeldformaat op deze twee dvd's varieert van 1.33.1 (bij voorbeeld de vijf legendarische wedstrijden) tot 1.85.1 (de geschiedenis). De beeldkwaliteit is goed met de nodige scherpte en helderheid. Printbeschadigingen komen bijna niet voor. Het is totaal overbodig om dergelijke documentaires en extra's van een Dolby Digital 5.1-track te voorzien. Zoals te verwachten viel worden de achterste kanalen niet gebruikt. De track klinkt helder en is vrij van ruis.

EXTRA'S
Dvd 1:
- Spreekkoren: het clublied van Real Madrid
- Spelersprofiel: fiches met een deel van de spelers uit de geschienis van Real Madrid tot september 2005. Deze extra liep nogal eens vast en zit niet erg logisch of gebruiksvriendelijk in elkaar.
- Honderd jaar lang kampioenstitels
- Beste teams van de eeuw
- Dia's van het legendarische stadion

Dvd 2:
- Quiz
- Fotogalerij
- Technische gegevens, zeg maar ploegopstellingen, van de teams uit de 5 legendarische wedstrijden.
- Team van de eeuw
- Beste doelpunten (met een speelduur van 2.34 minuten belachelijk kort)

CONCLUSIE
Ondanks het feit dat deze Real Madrid Forever ons bij momenten aangenaam wist te verrassen, blijven vooral de gemiste kansen hangen, hier had zoveel meer ingezeten! Voor de prijs van deze dvd kan u misschien beter een match van Real bijwonen bij uw volgende bezoek aan het bruisende Madrid.


cover
Studio: Universal

Regie: -
Met: -

Film:
4,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Sport

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
AL

Speelduur:
130 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5050582432961


Beeldformaat:
1.85.1 anamorfisch & 1.33.1 PAL

Geluid:
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Italiaans, Portugees, Fins, Noors, Zweeds, Pools, Tsjechisch, Hongaars
Extra's:
• Documentaires
• Dia's

Andere recente releases van deze maatschappij