:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DANNY THE DOG (UNLEASHED)
DANNY THE DOG (UNLEASHED)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2006-07-13
FILM
Danny (Jet Li) woont bijna zijn hele leven als slaaf bij zijn oom Bart (Bob Hoskins). Hij wordt letterlijk behandeld als een hond en draagt zelfs een halsband. Het enige dat Danny ooit geleerd heeft is dat hij als een razende moet vechten als de halsband afgaat. Zo creeërde Bart de ultieme moordmachine! Maar als Bart in een coma geraakt na een aanslag, ontmoet Danny de blinde pianostemmer Sam (Morgan Freeman) en zijn guitige dochter Victoria (Kerry Condon). Danny's leven krijgt eindelijk een positieve glans, maar dan ontwaakt Bart en die wil zijn 'hond' terug...

Na het succes en de goede reacties op Kiss Of The Dragen, waren creatieve duizendpoot Luc Besson en actiester Jet Li vastbesloten om nog eens samen te werken. Na een lange zoektocht naar een geschikt project, besloot Besson dan zelf nog maar eens in de pen te kruipen en schreef een scenario speciaal voor Jet Li. En het zou niet zomaar een simpele 'klets boem patat'-actiefilm worden, maar een vehikel waarin de charismatische Li zijn acteerkunsten mocht demonstreren.

De fans waren geïntrigeerd en zeker omdat niet alleen Bob Hoskins, maar ook Morgan Freeman gecast werd! Met een budget van 45 miljoen dollar onder de arm nam regisseur Louis Leterrier (The Transporter I & II) de luidspreker ter hand, terwijl Yuen Wo-ping de actiescènes in goede banen leidde. Het resultaat ging met goede recensies in première, maar bracht wereldwijd 'maar' 51 miljoen dollar op.

Vreemd want Danny The Dog is waar fans en actieliefhebbers al een eeuwigheid over schreeuwen! Het verhaal is weliswaar wederom typisch Besson (lees: clichérijk, commercieel met soms goedkope meligheid), maar dat neemt niet weg dat Li erg overtuigend acteert en hier en daar zelfs de gevoelige snaar raakt. Freeman is altijd steengoed en Hoskins kan lekker over-the-top gaan als booswicht Bart. De actiescènes zijn extreem hard en hebben een straatvechterskwaliteit. Yuen Wo-ping maakt soms nog wel gebruik van wire-fu, maar wees gerust want het valt in deze film helemaal niet zo op. Neem daarbij de muziek van Massive Attack en het prachtige camerawerk van Pierre Morel en je hebt een actieknaller van formaat! Een zonde dat Danny The Dog zo over het hoofd werd gezien tijdens zijn bioscoopcarrière.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1-beeld is haarscherp, met veel diepte en detail. Contrast, schaduwdetail en zwartniveau zijn dik in orde. De kleuren hebben in sommige scènes een grauwe look, maar dat is de bedoeling van de regisseur, want voor de rest zien de kleuren er mooi en realistisch uit. Behalve wat edge-enhancement en soms wat minieme filmgrain hebben we niets op deze transfer aan te merken. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt warm en dynamisch, met goed verstaanbare dialogen. De achterste kanalen hebben het druk met de agressieve geluidseffecten en dito filmmuziek. Het LFE-kanaal ondersteunt het geheel waar nodig met een goed gedoseerd en diep laag. De Engelse DTS-track klinkt een tikkeltje voller en biedt tevens iets meer detail.

EXTRA’S
Allereerst hebben we een behoorlijk informatieve 'Behind The Scenes'-featurette (27 min.), waarin de kijker een blik achter de schermen krijgt en de voornaamste cast- en crewleden aan het woord komen met weetjes over het maken van de film. De beruchte 'Film Clips' en de Photo Gallery zijn jammer genoeg ook weer van de partij om waardevolle ruimte voor échte extra's in te palmen. Wel weer waardevol zijn de 8 pagina's Nederlandstalige notities en de 2 bioscooptrailers. Op de beide schijfjes kan u tevens ook nog een boel promotionele trailers bekijken.

CONCLUSIE
Danny The Dog (ofte Unleashed) is met stip dé beste internationale productie van Jet Li! Voor al wie houdt van harde vechtscènes en spectaculaire actie is deze prent dan ook een must. De speciale editie is door DFW uitgegeven in een fraaie en stijlvolle steelbook. Beeld en geluid zijn prima, alleen jammer dat de extra's wat tegenvallen. Hoe dan ook een absolute aanrader voor de fans van Jet Li!


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Louis Leterrier
Met: Jet Li, Morgan Freeman, Bob Hoskins, Kerry Condon, Vincent Regan

Film:
9/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
16

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
87156640299671


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Behind The Scenes
• Film Clips
• Liner Notes
• 2 bioscooptrailers
• Photo Gallery
• Cross-promotional trailers