:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHAOLIN TEMPLE
SHAOLIN TEMPLE
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-06-16
FILM
Fong Sai-Yuk (Fu Seng) wil maar één ding: toegelaten worden tot de Shaolin Tempel zodat hij zich de befaamde kungfu technieken eigen kan maken. Groot is zijn teleurstelling wanneer hij samen met zijn twee vrienden, eenmaal binnengelaten door de monniken, uitsluitend vuile klusjes mag opknappen. Fong heeft niet in de gaten dat dit reeds deel uitmaakt van de training. Wanneer de keizer te horen krijgt dat Shaolin tegenstanders van het regime opleidt, geeft hij opdracht de tempel met de grond gelijk te maken. De monniken besluiten echter terug te vechten tegen de overmacht...

De hoofdrol in deze Shaolin Temple wordt op meer dan verdienstelijke wijze vertolkt door de in 1983 omgekomen (verkeersongeval) Fu Seng. Hoewel de naam Fu Seng wellicht niet zo bekend in de oren zal klinken als die van bepaalde van zijn medespelers in Shaolin Temple wist de man toch te schitteren in een aantal memorabele martial arts films. Zo behoren Legendary Weapons Of China en Eight Diagram Pole Fighter, twee films waarin hij aan de zijde van Gordon Liu te zien was, tot de hoogtepunten uit zijn carrière. Andere bekende namen in de cast zijn ondermeer Ti Lung (Drunken Master II, Tiger On The Beat) Philip Kwok (Story Of Ricky, Five Venoms) en David Chiang (Vengeance, Shaolin Handlock). Ondanks de toch wel indrukwekkende cast weet Shaolin Temple de verwachtingen niet geheel in te lossen. De martial arts scènes zijn goed maar niet echt origineel. De grootste struikelblokken zijn echter de ietwat onevenwichtige opbouw (naar Chang Cheh-normen bevat het eerste deel van de film weinig actie waardoor het aan de trage kant is) en het erg matige verhaal dat bij momenten met haken en ogen aan elkaar hangt.

De Shaolin Tempels en Fong Sai-Yuk behoren tot de meest populaire onderwerpen / personages uit de martial arts cinema. Er zijn tientallen Hong Kong films gemaakt waar zowat het gehele verhaal draait rond deze tempels en de Shaolin-monniken. Ook het Fong Sai Yuk personage is alomtegenwoordig, we kunnen ons enkel Wong Fei Hong voor de geest halen als nog meer terugkerend personage. Zo was ondermeer Jet Li te zien als Fong Sai-Yuk in (U raadt het nooit) Fong Sai-Yuk I en II. Jet Li was trouwens ook te zien in een aantal films die in het Verenigd Koninkrijk werd uitgebracht als The Shaolin Temple I, II en III. Het herkenningseffect is jammer genoeg niet in het voordeel van deze Shaolin Temple, daar men vaak het gevoel krijgt veel zaken al eens eerder en beter gezien te hebben.

BEELD EN GELUID
We krijgen een anamorfe transfer met een redelijk goede beeldkwaliteit: een bevredigend contrast en zwartniveau. In vergelijking met de andere releases uit de reeks is de scherpte van de transfer wel duidelijk minder goed, zeker bij de wijde shots. Rekening houdend met de oorsprong en de leeftijd van de film kunnen we echter niet erg klagen over deze transfer. Beide Mandarijnse tracks zijn goed (voor het soort film) zonder indruk te maken: ze klinken vlak en bieden heel weinig spreiding. De Dolby Digital 5.1-track en de Dolby Surround 2.0-track zijn in feite inwisselbaar.

EXTRA'S
We krijgen net als op alle releases trailers voor de 10 films uit de Essential Shaw Brothers Collection: The Mighty Peking Man, Oily Maniac, The 36th Chamber Of Shaolin, The Boxer From Shantung, Come Drink With Me, The Magnificent Trio, The Shadow Boxer, Shaolin Handlock, Shaolin Temple en The Water Margin. Iedere release bevat ook nog een 12 pagina's tellend boekje met de geschiedenis van de Shaw Brothers studio.

CONCLUSIE
Ondanks de indrukwekkende cast weet Shaolin Temple door het zwakke verhaal niet helemaal te overtuigen.


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Chang Cheh
Met: Fu Seng, David Chiang, Ti Lung, Philip Kwok, Meng Fei

Film:
7/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Martial Arts

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1976

Leeftijd:
12

Speelduur:
117 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664033098


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Mandarijn Dolby Digital 5.1
Mandarijn Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij