:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> REVOLVER
REVOLVER
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2006-06-02
FILM
Guy Ritchie is een volwassen filmmaker geworden. De Britse regisseur wist destijds massa's succes te oogsten met z'n typisch Ritchie-gansterfilms Lock, Stock And Two Smoking Barrels en Snatch. Sindsdien is het echter bon ton geworden om de man de dieperik in te duwen. Na het geflopte Swept Away, waarin hij vrouwtje Madonna liet opdraven, was het dan ook hoog tijd om naar de roots terug te keren en het publiek nogmaals zwaar onder de indruk te brengen met hetgene wat hij het beste doet: een keiharde, met een vleugje humor overstrooide, typisch Britse misdaadfilm maken. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen voor deze Revolver, veel te hoog zo zou algauw blijken.

Het kon nochtans moeilijk misgaan. Ritchie deed namelijk beroep op mister cool himself: Jason Statham. Het is zowat z'n favoriete acteur om mee samen te werken en hij alleen al tilde Snatch en Lock, Stock... boven de middelmaat uit. Voeg daar nog goodfella Ray Liotta alsook Soprano-acteur Vincent Pastore aan toe en je hebt een cast om "U" tegen te zeggen.

Jake komt na 7 jaar uit de cel als een volleerde oplichter. Op z'n plan staat onderandere de goktent van lokale gangster Dorothy Macca een hoopje geld lichter maken. Dat lukt, maar z'n daad blijft echter niet zonder gevolgen. Korte beschrijving. De rest is even onvoorspelbaar als intrigerend, maar die ervaring dient u volledig zelf mee te maken en wie zijn wij om uw filmervaring te vergallen. Een raad: laat uw verwachtingen om een volgende Snatch of Lock, Stock.. te zien volledig achterwege.

Revolver werd dus niet de misdaad-hit waarop iedereen zat te wachten. Laat ons echter direkt nuanceren: de film is allesbehalve zo slecht als de moordende kritieken deden vermoeden. De Britse pers was uitermate genadeloos en die stijl werd schaamteloos overgenomen door praktisch de voltallige wereldpers. Over en uit met Ritchie's carrière, waren de meeste besluiten na de eerste viewings. Wat scheelt er dan met deze Revolver? Weinig tot niks volgens ons, maar da's een persoonlijke visie. Pluspunten zijn het feit dat Ritchie's camerawerk erop vooruitgegaan is. Hij speelt met kleuren en licht, is inventief met de camerabewegingen en maakt à la Kill Bill zelfs gebruik van animatie. De meeste tegenstanders hadden het over een incoherente, onbegrijpbare plot waar je als kijker geen touw aan vast wist te knopen. Okee, er zijn Kaballah-invloeden aanwezig en het einde is gewaagd, obscuur, dubbelzinnig, filosofisch en zeker niet evident. Meer kritiek dan dat valt er echter niet te geven, als je het voorgaande al kritiek kan noemen. Dit is een film voor de intelligente filmliefhebber en niet voor de mainstream popcorn-kijker. Een prent die je verschillende keren zal moeten bekijken, en dan nog zal je jezelf vragen stellen. Een uitdaging, maar wat dan nog ? Het moet toch niet altijd eenheidsworst zijn nietwaar? Probeer deze Revolver uit zonder vooroordelen, en u zal merken dat u nog steeds aangenaam verrast kan worden door een film.

BEELD EN GELUID
Een mooi anamorfish 2.35:1 breedbeeld met opzettelijk nagelaten kleine onzuiverheden en hier en daar een paar witte puntjes. Voor het overige veel levendige kleuren, volle zwarttinten, een hoog detailniveau en alles steeds even helder. Geluid is er in DTS, Dolby Digital en Dolby Surround. De DTS-track gaat met de pluimen lopen. Deze tast diep in de bassen, gaat subtiel en effectief om met de surroundeffecten en levert een mooie spreiding.De soundtrack is overweldigend aanwezig maar overstemt op geen enkel moment de dialogen. Niks aan te merken op deze geweldige audiotransfer.

EXTRA'S
Buiten de trailer is er enkel een klein halfuur durende making of aanwezig. We horen en zien o.a Ritchie, Statham en Pastore aan het werk. We krijgen eveneens een mooi zicht achter de schermen en zo ontdekken we bijvoorbeeld dat de hoofdacteur er op stond om al z'n stunts zelf te doen. Een mooie en volledige making-of die meer dan de moeite waard is maar jammer genoeg een beetje eenzaam op deze dvd staat.

CONCLUSIE
Revolver is een ferm onderschatte misdaadfilm, gemaakt door een volwassen geworden filmmaker en verdient zeker en vast uw aandacht. Vergeet alles wat u al over deze film hoorde en las, en onderwerp hem zeker éénmaal aan een kijkbeurt. U zal het zich niet beklagen. De technische kant van de zaak is verzorgd, maar de liefhebbers van bonusmateriaal moeten het naast een trailer stellen met een, weliswaar uitvoerige, Making Of.


cover
Studio: Universal

Regie: Guy Ritchie
Met: Jason Statham, Ray Liotta, Vincent Pastore, André Benjamin, Terence Maynard

Film:
7/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
16

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582411096


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Making of
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij