:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ON THE BUSES 1
ON THE BUSES 1
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2006-05-30
SERIE
Engelse oercomedy, zo kunnen we nog het best deze On The Buses omschrijven. De voornaamste locatie is het busdepot van het district Luxton en de twee hoofdkarakters zijn buschauffeur Stan (Reg Varney) en z'n vaste conducteur Jack (Bob Harper). De serie liep van 1969 tot 1973 en hield het in totaal 7 seizoenen plus 3 langspeelfilms vol. Dat maakt in totaal zo'n 75 afleveringen, een aantal waar elke hedendaagse serie op voorhand voor tekent. Alhoewel de serie destijds van de pers op geen al te goeie kritieken mocht rekenen, werd ze toch fel geapprecieerd door de kijker. Ze was voor haar tijd dan ook lekker politiek incorrect en het vrouwelijk geslacht kwam er nogal gewillig in over. De rode draad van de serie was dan ook Stan en Jacks eeuwige obessie met de 'birds'. De verhalen waren eerder flauwe excuses om het publiek minirokjes en schunnige opmerkingen à volonté te serveren, iets wat blijkbaar leek te werken gezien de levensduur van deze On The Buses.

Natuurlijk was dat niet het enige pluspunt van de show. De twee hoofdkarakters, Stan en Jack, waren perfect op elkaar ingespeeld en hadden een soort van naturel over zich waardoor je algauw de indruk kreeg dat ze ook in het echte leven vrienden waren. En dan was er natuurlijk hun 'inspector' en de baas van het busdepot, Stephen Lewis, de rot in het vak die zo'n 25 jaar na WOII met een rasecht hitlersnorretje voor de hilarische noot zorgde. We kennen hem ook nog uit One Foot In The Grave en Oh, Doctor Beeching!, waarin hij telkens pareltjes van vertolkingen neerzette.

Voorts schetst On The Buses een realistisch en onvergetelijk beeld van de Engelse 'working class'. Een pré-Thatcher-tijdperk waarin Chips & Fish dagelijks op tafel kwamen, waarin het doodnormaal was dat een getrouwd echtpaar bij de ouders inwoonde en waarin de manager voorgesteld wordt als een gedeprimeerde, sarcastische oude chef waarmee gerust kan worden gelachen.

Bridge kwam tot op heden op de proppen met twee dubbeldiskuitgaven van deze serie. On The Buses en On The Buses 2. In feite gaat het hier om het volledige seizoen 3 en seizoen 4 van de serie. De 13 afleveringen hieronder stammen dus uit seizoen 3, uitgezonden in 1970.

AFLEVERINGEN
1. First Aid:
Blakey besluit dat alle chauffeurs, dus ook Stan en Jack, hun EHBO-diploma moeten behalen.

2. The Cistern:
Een kapotte wc zorgt voor veel rumoer in het huishouden van de butlers.

3. The Inspector's Niece:
Sally, de nicht van de inspecteur, wordt de nieuwe conductrice van Stan.

4. Brew It Yourself:
Het drankje dat Stan thuis heeft gebrouwen is sterker dan hij dacht en hij verschijnt dronken op zijn werk.

5. Busmen's Perks:
De slaapkamer van Arthur en Olive moet opgeknapt worden. Hoe komen ze goedkoop aan verf ?

6. The Snake:
Op een feestje op het busdepot vermaken Stan en Jack zich uitstekend.

7. Mum's Last Fling:
Ma Butler heeft een nieuwe vriend en gaat veel uit. De familie moet voor zichzelf zorgen.

8. Radio Control:
Blakey heeft weer een fantastisch idee, een mobilofoon in de bussen voor betere communicatie.

9. Foggy Night:
Dikke mist zorgt voor grote problemen in Stan en Jacks bus. Ook de inspecteur en Stans familie zijn aan boord.

10. The New Uniforms:
Omdat de uniformen van Stan en Jack versleten zijn, worden zij proefkonijnen voor een nieuw uniform.

11. Going Steady:
Stan is verliefd op Sally, de nicht van de inspecteur. Hij nodigt Blakey uit om een goede indruk te maken.

12. The Squeeze:
Als gevolg van financiële problemen moet de familie Butler de broeksriem aanhalen en wat spullen verkopen.

13. On The Make:
Een conductrice is uit haar huis gegooid. Stan probeert zijn moeder te overhalen om haar in huis te nemen.

BEELD EN GELUID
Het eerste en tweede seizoen van deze serie werden in zwart-wit uitgezonden. Dit is het eerste seizoen dat in kleur op de BBC te zien was. Het materiaal is in het originele 4:3-beeldformaat op dvd gezet en ziet er nog vrij goed uit. Er zitten natuurlijk wat fouten in het beeld, evenals vuiltjes, oneffenheden en de occasionele witte strepen. De buitenscènes zijn niet alleen minder scherp, ze voegen aan de bovenstaande opsomming ook nog vrij veel grain toe. Maar in vergelijking met andere series uit hetzelfde tijdperk kreeg On The Buses een meer dan goeie transfer en met z'n kopie op dvd is het dan ook een eeuwig leven geschonken. het geluid staat in mono, vrij oppervlakkig met af en toe een echo, maar daarvan zal u weinig merken. Waar het hier op neerkomt is dat de soundtrack luid, duidelijk, goed gesynchroniseerd en perfekt verstaanbaar is. En dat is dan ook het geval.

EXTRA'S
Geen bonusmateriaal aanwezig.

CONCLUSIE
Alhoewel niet de meest populaire en grappigste Britse sitcom allertijden, verdient deze On The Buses zeker en vast een stevige voetnoot in de analen van de Britse televisiehumor. Beeld en geluid zijn, gezien hun leeftijd, goed naar dvd getransfereerd, maar jammer genoeg moeten we het hier stellen zonder extra's.


cover
Studio: Bridge Entertainment

Regie: Stuart Allen, Howard Ross
Met: Reg Varney, Bob Grant, Stephen Lewis, Anna Karen, Michael Robbins

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1970

Leeftijd:
AL

Speelduur:
+-350 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711983472341


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij