:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> COME DRINK WITH ME
COME DRINK WITH ME
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-04-12
FILM
Wanneer een overheidsdienaar wordt ontvoerd, krijgt zijn zus, de gevreesde zwaardvechter Golden Swallow (Cheng Pei Pei) de taak toegewezen om hem te bevrijden. De bedoeling van de criminelen is om hun gevangene in te ruilen tegen hun leider die vastgehouden wordt door de regering. Om haar opdracht te vervullen krijgt Golden Swallow hulp uit onverwachte hoek: de kungfu-meester Drunken Cat (Yueh Hua) heeft ook nog een appeltje te schillen met de bende criminelen...

Come Drink With Me is wellicht de op één na bekendste en beste film van de legendarische regisseur King Hu. Met dit meesterwerk uit 1966 innoveerde hij het het Wu Xia Pian / Swordsplay subgenre. Het feit dat men het Martial Arts genre naderhand serieus ging nemen mag toch wel deels op het conto van King Hu geschreven worden. Hu's oog voor detail is niet alleen merkbaar bij de mooie decors en kostuums maar ook in de prachtige fotografie. De twee hoofdrollen van de film worden voortreffelijk vertolkt door Cheng Pei Pei (Crouching Tiger, Hidden Dragon, Wing Chun) en Yueh Ha die nog (in bijrollen) te zien zou zijn in tientallen Shaw Brothers films. Wie genoten heeft van deze Come Drink With Me kunnen we ook van harte het meesterwerk dat King Hu draaide in 1969 aanraden: A Touch Of Zen. Spijtig genoeg is hiervan nog steeds geen goede dvd-release voorhanden.

Waarschijnlijk zal Come Drink With Me te traag en te weinig spectaculair bevonden worden door beginnende genre-adepten wiens martial arts bagage zich beperkt tot opgefokte CGI-troep als The One, Bulletproof Monk of The Medallion. Het is al te gemakkelijk om de verdiensten van een film niet te onderkennen wanneer men het hele referentiekader niet kent. Kijkers zouden kunnen denken dat er weinig origineels of baanbrekends is aan deze Come Drink With Me. Men mag echter niet vergeten dat de film inmiddels 40 jaar oud is en dat sindsdien bepaalde inhoudelijke en vormelijke vondsten van King Hu reeds talloze keren werden gerecycleerd. Zo kan iemand die vandaag de dag een film bekijkt als A Bout De Souffle makkelijk voorbijgaan aan het feit dat de gebruikte jumps cuts (die inmiddels gemeengoed zijn geworden) bij de release in 1960 zeer innovatief waren.

Come Drink With Me maakt samen met nog negen andere films deel uit van The Essential Shaw Brothers Collection. Van de eerste tien releases zijn er hooguit een vijftal die we als essentieel kunnen beschouwen, deze Come Drink With Me is er één van. Wij gaan er van uit dat Dutch Filmworks in de toekomst deze collectie nog verder zal uitbreiden. De Shaw Brothers studio produceerde meer dan 800 films, keuze genoeg dus.
Ondanks het grote aantal films dat de studio uitbracht doet de naam Shaw Brothers misschien niet onmiddellijk een belletje rinkelen bij martial arts leken, een aantal van de films uit deze collectie lijken ons alvast een erg mooie start voor uw eigen Shaw Brothers verzameling.

BEELD EN GELUID
Het beeld werd voor deze dvd-release erg mooi gerestaureerd. In tegenstelling tot de regio 3 HK release krijgen we ditmaal wel een anamorfe transfer. Het contrast en schaduwdetail zijn goed te noemen. Ook met de algemene scherpte van de transfer zit het zeker snor. Grain of printbeschadigingen komen bijna niet voor. Rekening houdend met de oorsprong en de leeftijd van de film kunnen we niet anders dan enthousiast zijn. Ook op de geluidstranfers hebben we niet veel aan te merken. We krijgen de keuze tussen de Mandarijnse Dolby Surround 2.0-track en een Mandarijnse Dolby Digital 5.1-track. Beiden tracks hebben op ruimtelijk vlak weinig te bieden en zijn derhalve zowat inwisselbaar. Ruis, gekraak of andere beschadigingen komen gelukkig niet voor.

EXTRA'S
Terwijl deze Dutch Filmworks release beter scoort op het vlak van beeld dan de regio 3 versie moeten we het jammer genoeg met minder extra's stellen. Ten opzichte van de HK release ontbreken ondermeer een erg interessant audiocommentaar door Bey Logan (gekend van zijn vele Hong Kong Legends commentaren) en een aantal interviews. We krijgen wel trailers voor de 10 films uit de The Essential Shaw Brothers Collection: The Mighty Peking Man, Oily Maniac, The 36th Chamber Of Shaolin, The Boxer From Shantung, Come Drink With Me, The Magnificent Trio, The Shadow Boxer, Shaolin Handlock, Shaolin Temple en The Water Margin.

Iedere release bevat ook nog een 12 pagina's tellend boekje met de geschiedenis van de Shaw Brothers studio. Jammer genoeg zijn de extra's identiek (zowel het boekje als de trailers) bij alle titels uit de collectie. Nog meer bedroevend dan het gebrek aan interessante extra's is de erg lelijke, en zeer goedkoop aandoende verpakking. Liefhebbers worden wellicht nog droeviger als ze weten hoe mooi de regio 3 releases zijn met hun kartonnen omhulsel. We kunnen enkel hopen dat de volgende reeks titels een grotere hoesfoto heeft.

CONCLUSIE
Come Drink With Me is zonder twijfel een echte genre klassieker. Een aanrader!


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: King Hu
Met: Cheng Pei Pei, Ching Siu-Tung, Chan Hei, Yueh Hua, Chiang Yang


Film:
8/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Martial Arts

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1966

Leeftijd:
12

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664033050


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Mandarijn Dolby Digital 5.1
Mandarijn Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij