:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BABYLON 5 - LEGEND OF THE RANGERS
BABYLON 5 - LEGEND OF THE RANGERS
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2006-03-29
FILM
De originele Babylon 5 tv-serie liep van 1993 tot 1998. Sindsdien is het universum dat J. Michael Straczynski (voor het gemak JMS) vervallen tot een zootje ongeregeld waarin iedereen al lang de draad kwijt is. Eerst was er een reeks tv-films en nadien een nog voor het einde van het eerste seizoen geannuleerde tv-serie Crusade. Als er één ding is dat we wel kunnen stellen dan is het dat JMS blijft proberen. In 2002 achtte hij de tijd nog eens rijp voor een nieuw probeersel, deze keer in de vorm van Babylon 5: Legend Of The Rangers - To Live And Die In Starlight. Als alles goed ging was het de bedoeling dat dit de pilootaflevering werd van een nieuwe tv-serie die zich afspeelde in hetzelfde universum. Spijtig genoeg bleek Legend Of The Rangers allesbehalve aan de verwachtingen van de fans te voldoen en kwam er van de serie nooit wat in huis. Dat compleet in tegenstelling tot bv. Crusade dat door het merendeel van de fans wel gesmaakt kon worden. Daar was het probleem dan weer de tv-zender die het nodig vond afleveringen te verknippen of volledig uit volgorde uit te zenden, waardoor JMS zelf opstapte.

Het zal u misschien niet verbazen maar Legend Of The Rangers draait volledig rond de mysterieuze "rangers" die in de originele serie in het universum geintroduceerd werden. Je kan de rangers bijna zien als de blauwhelmen van het Babylon 5-universum. Een zo'n ranger is Kapitein David Martel, hij raakt echter in ongenade wanneer hij een nogal controversiële beslissling neemt om het leven van zijn bemanning te redden. De gevolgen van die beslissing zijn zwaarder en groter dan hij zich wel kan inbeelden, gelukkig komt G'Kar (de Narn-ambassadeur uit Babylon 5) op het laatste moment tussenbeide met het verzoek om Martel een speciale missie toe te vertrouwen. De opdracht lijkt simpel genoeg: een diplomatiek schip escorteren naar een archeologische opgraving op de planeet Beta Durani 7. Geheel onverwacht echter wordt het mini-konvooi aangevallen.

Over het algemeen genomen is Legend Of The Rangers niet meer dan een erg zwakke en erg uitgerokken aflevering van Babylon 5. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er nooit wat meer mee gedaan werd. Zelfs de aanwezigheid van G'Kar kan het geheel niet boven de middelmaat uitheffen. Legend Of The Rangers is tot op heden de laatste telg in het Babylon 5 universum. Een tijdje geleden waren en serieuze plannen voor een bioscoopfilm van Babylon 5, spijtig genoeg bemoeide de studio zich een beetje teveel met het creatieve proces en werd ook dit project in de diepvries gestoken. Zo wou men onder andere de hele cast vervangen door bekendere acteurs, iets wat bij zowel JMS als de fans uiteraard in het verkeerde keelgat schoot. Ondertussen zijn spijtig genoeg zowel Andreas Katsulas (G'Kar) als Richard Biggs (Dr. Franklin) overleden en is de kans bijgevolg erg klein geworden dat er ooit nog een echt vervolg komt op het Babylon 5 universum zoals wij dat kennen.

BEELD EN GELUID
Aangezien de film nog maar zo'n goede 4 jaar oud is, verwachtten we uiteraard een goede presentatie op DVD en gelukkig worden we niet teleurgesteld. Wat betreft het beeld kunnen we spreken van een erg goede en degelijke anamorfische 1.78:1 transfer die maar één zwak puntje heeft en dat is grain. In enkele scenes werkt dit zelfs enigzins storend, vooral de paar donkerdere dan waar de hoeveelheid detail veelal sowieso al aan de lage kant is. In tegenstelling tot alle voorgaande releases moeten we het deze keer stellen met een Dolby Digital 2.0 Surround track in plaats van een Dolby Digital 5.1 track. Dat is toch direct een groot verschil moeten we toegeven. Bij zowel de serie, de daaropvolgende films als de spin-off gaf de 5.1 track toch een zeker meerwaarde. Alsof het ontbreken van de extra kanalen nog niet erg genoeg is, klinkt het geheel bij momenten ook nog eens redelijk dof. Het voldoet voor wat het moet dienen, maar je zal er niet direct van onder de indruk zijn vrezen we.

EXTRA'S
Niks, compleet niks.

CONCLUSIE
Met Babylon 5: Legend Of The Rangers is alles van Babylon 5 op DVD verschenen, spijtig genoeg eindigt de serie wel in mineur, want Legend Of The Rangers stelt op veel vlakken teleur. De technische kwaliteiten van deze schijf zijn meer dan voldoende en extra's schitteren in afwezigheid. Een echte aanrader kunnen we dit niet noemen, maar het kan voor de Babylon 5-fan misschien wel dienen om nostalgisch terug te blikken op één van de beter sciencefiction tv-series van de jaren '90.


cover
Studio: Warner

Regie: Michael Vejar
Met: Dylan Neal, Andreas Katsulas, Alex Zahara, Myriam Sirois, Dean Marshall, Warren Takeuchi

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
6

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931223539


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Russisch, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij