:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RETURN OF GODZILLA, THE
RETURN OF GODZILLA, THE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2005-12-11
FILM
Enkele maanden na een bizarre vulkaanuitbarsting raakt er een schip vermist in de zee nabij het Daikoku eiland. De enige overlevende is student Naoko Okumura (Yasuko Sawaguchi), die er rotsvast van overtuigd is dat hij Godzilla heeft gezien. De ambitieuze journalist Goro Maki (Ken Tanaka) had een diepgravend artikel over het hele gebeuren geschreven, maar krijgt van de regering het bevel om het hele zaakje stil te houden. Hij zoekt dan maar contact met dokter Hayashida (Yosuke Natsuki), welke zelf zijn ouders verloor bij Godzilla’s eerste aanval op Japan in 1954 en verder een vooraanstaand expert is in de materie. Wanneer het monster een Russische atoomonderzeeër tot zinken brengt en hierdoor de spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten hoog oplopen, besluit de Japanse regering de terugkeer van Godzilla openbaar te maken...

The Return Of Godzilla (ook bekend als Godzilla 1985) is een directe sequel op de originele film uit '54. Het was de bedoeling van Toho en de producenten om van Godzilla opnieuw de duistere kracht te maken die hij was in de eerste film en zo het halfzachte imago van held of kindervriend van zich af te schudden. Dit vervolg zet direct de juiste toon met de dreigende begincredits en gaat mooi verder met een grimmige opening (de rubberen zeeluis even buiten beschouwing gelaten!). In The Return Of Godzilla komt ook weer duidelijk naar voren hoe Japan denkt over kernwapens na Nagasaki en Hiroshima. Het monster blijft aanvankelijk in de schaduwen, wat het geheel zelfs hier en daar spannend maakt. Maar wanneer "The Big G" eindelijk in de spotlights komt te staan, ontdekken we dat het monsterontwerp niet altijd even geslaagd is. De makers slaagden er wel in om Godzilla opnieuw donkerder en dreigend te maken, maar de regisseur heeft spijtig genoeg de beperkingen van zijn FX-crew niet door en focust op de veel te rubberen kop van het monster. Ook het miniatuurwerk hebben we al beter gezien. Wat we dan wel goed vonden was het prima acteerwerk en de sfeerrijke soundtrack (maar blijf toch even zitten voor het ultramelige "Goodbye Godzilla" tijdens de eindcredits!). Conclusie: De gammele speciale effecten en het iets te trage tempo maken deze The Return Of The Godzilla iets te cheesy voor zijn eigen goed.

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch 1.85:1 beeld is voldoende scherp, ondanks de aanwezigheid van soms redelijk wat filmgrain. Het schaduwdetail is goed en de kleuren ogen helder en realistisch. Vooral de rode tinten spatten bijna letterlijk van het scherm af! De gebruikte print ziet er verder proper uit, met uitzonderlijk eens een miniem vuiltje. Wel hebben we enkele digitale compressiefouten opgemerkt en een enkele keer wat horizontale beeldlijnen. De Japanse Dolby Surround 2.0-track klinkt prima. Er zijn weliswaar wat lichte kraakjes en soms wat ruis aanwezig, maar voor de rest komen de filmmuziek en de geluidseffecten goed door. De dialogen zijn op hun beurt steeds te verstaan. Buiten een storing op 00:39:05 hebben we geen oneffenheden bemerkt.

EXTRA'S
De originele bioscooptrailer en een resem andere Godzilla-trailers.

CONCLUSIE
Toho wilde voor deze directe sequel op het klassieke origineel opnieuw Honda aantrekken als regisseur, maar deze weigerde resoluut uit afschuw van wat er van de serie geworden was met kinderfilms als Son Of Godzilla ('67). Vervanger Koji Hashimoto biedt soms wel potentieel, maar benut het niet ten volle. Hierdoor is deze terugkeer van Godzilla maar een middelmatige affaire. Beeld en geluid zijn bevredigend. Voor de hardcore fans hoe dan ook een verplichte aanschaf!


cover
Studio: Paradiso

Regie: Koji Hashimoto
Met: Ken Tanaka, Yasuko Sawaguchi, Yosuke Natsuki, Keiju Kobayashi

Film:
6,5/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1984

Leeftijd:
12

Speelduur:
103 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5410504969836


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Japans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer,
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij