:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PERSONA NON GRATA
PERSONA NON GRATA
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2005-11-17
FILM
Op de verpakking van deze Persona Non Grata dvd konden we het volgende lezen: "het definitieve portret van Yasser Arafat door Hollywoodregisseur Oliver Stone." Klinkt veelbelovend maar jammer genoeg betreft het hier één van de meeste krasse staaltjes marketing bullshit waarmee we de laatste maanden geconfronteerd werden. Het definitieve portret? Niet dus! De gemiddelde kijker met een minimum aan voorkennis weet na Persona Non Grata quasi niets meer over de persoon Yasser Arafat dan vóór het bekijken van deze documentaire. Zijn afkomst, privé-leven, politieke opkomst en carrière worden niet of nauwelijks belicht. De ontmoeting tussen Arafat en Stone beperkt zich tot een handdruk, tot een interview komt het niet. We kunnen dit Stone echter niet kwalijk nemen. Zo zien we hoe hij en zijn ploeg verschillende (wanhopige) pogingen ondernemen om Arafat te interviewen om telkens weer met een kluitje in het riet gestuurd te worden. De interviews die uiteindelijk wel doorgingen werden aan Palestijnse zijde gemaakt met een vertegenwoordiger van Hamas en een gemaskerd militant van de Al-Aqsa brigade. De voornaamste geïnterviewden aan Israëlische zijde zijn vooraanstaande politici als Ehud Barak, Benjamin Netanyahu en Shimon Peres. Gespreid over de hele duur van de documentaire krijgen we geregeld ook nieuwsbeelden te zien uit begin 2002, de bewogen periode waarin Stone deze Persona Non Grata in Israël en de Palestijnse gebieden draaide.

Oliver Stone is één van de meest fascinerende regisseurs sinds begin jaren '80. Na Platoon uit 1986 wist hij ons nog te charmeren met films als JFK, Nixon en het beruchte Natural Born Killers. Op het vlak van documentaires wist hij ons enkele jaren terug deels te overtuigen met Comandante en Looking For Fidel, zoals u wellicht geraden heeft, twee documentaires / interviews met Fidel Castro. Deze Persona Non Grata behoort in ieder geval tot de minder geslaagde projecten uit de carrière van Stone. De vraag blijft natuurlijk ook wat de werkelijke bijdrage of meerwaarde van Stone was bij het maken van Persona Non Grata. Mede door het feit dat Oliver Stone geen kritische vragen stelt of durft te stellen, bewandelt Persona Non Grata de platgetreden paden van de Midden-Oostendocumentaire waardoor de gemiddelde kijker wellicht snel de indruk krijgt alles al eens eerder gezien of gehoord te hebben. Geen nieuwe inzichten in de figuur Yasser Arafat of het Israëlisch–Palestijns conflict, echt veel blijft er dus niet over om de kijker van het nut van deze documentaire te overtuigen. De documentaire wordt in ieder geval ook niet geholpen door de zweem van mislukking die over het project blijft hangen (het gemiste interview met Arafat).

BEELD EN GELUID
Het beeld werd in het originele 1.33.1 formaat op deze dvd gezet. De gemiddelde kwaliteit is goed te noemen. De kwaliteit van de gebruikte "news footage" varieert naargelang de bron. De Dolby Surround 2.0 track weet de dialogen duidelijk weer te geven. Afhankelijk van de geïnterviewde wordt er Engels, Hebreeuws of Arabisch gesproken.

EXTRA'S
Trailers voor Fahrenheit 9/11, September 11, El Alamein.

CONCLUSIE
Persona Non Grata weet zich spijtig genoeg op geen enkel moment te onderscheiden van de talrijke andere documentaires die de laatste jaren werden gemaakt over de Palestijnse kwestie. Deze documentaire kan gerust zonder schaamrood op de wangen tussen de gemiddelde zondagse Panorama uitzending gaan staan maar wij kunnen ons toch moeilijk voorstellen dat iemand deze dvd na een eerste kijkbeurt nog eens uit de kast zou halen. Huren of wachten tot deze documentaire op een zender als Canvas wordt vertoond lijkt ons dus aangewezen.


cover
Studio: Paradiso

Regie: Oliver Stone
Met: Oliver Stone, Ehud Barak, Benjamin Netanyahu, Shimon Peres

Film:
5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
AL

Speelduur:
67 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5410504969140


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels / Arabisch / Hebreeuws Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij