:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BLIND DEAD 2 - RETURN OF THE EVIL DEAD
BLIND DEAD 2 - RETURN OF THE EVIL DEAD
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2005-10-31
FILM
De film start ergens in de middeleeuwen. Een woedende menigte drijft enkele satanistische tempeliers in het nauw en brand met groot vertoon hun ogen uit. Schreeuwend van de helse pijn worden de tempeliers levend verbrand. Net voor hij sterft roept de leider de menigte toe dat de tempeliers zullen terugkeren om wraak te nemen! Vele honderden jaren later maken de inwoners van het kleine afgelegen dorpje Berzano zich op voor een groot verjaardagsfeest. Macho Jack Marlowe (Tony Kendall) werd door de gluiperige burgemeester Duncan (Fernando Sancho) ingehuurd om het spectaculaire vuurwerk in goede banen te leiden. Maar de twee mannen staan niet op goede voet, aangezien Jack het nogal goed weet te vinden met Vivian (Esperanza Roy), de aantrekkelijke verloofde van de burgemeester. Maar voor de hele situatie tot een kritiek kookpunt leidt, hebben de heren nog andere katten te geselen! Want de veelgepeste dorpsidioot Murdo (José Canalejas) blijkt een stiekeme aanbieder van de tempeliers te zijn en offert een weerloze maagd om deze terug tot leven te wekken. Plots pakken er zich donkere, onheilspellende wolken boven het kerkhof van Berzano. Traag, maar zeker schuiven de graftombes open en klauteren de verrotte tempeliers naar buiten met een onstilbare honger naar bloedige wraak op de dorpelingen…

Twee jaar na het succesvolle Tombs Of The Blind Dead kwam de Spaanse regisseur Amando de Ossorio op de proppen met de gotische opvolger El Ataque De Los Muertos Sin Ojos, wat zoveel wil zeggen als Attack Of The Blind Dead. Deze zombiefilm werd uitgebracht onder verschillende titels, waaronder één die de productie probeert af te doen als een sequel op de schandaalprent Mark Of The Devil ('70) van Michael Armstrong. Blue Underground brengt deze nu voor het eerst ongecensureerd uit als Return Of The Evil Dead. Er was duidelijk een hoger budget voorhanden, wat resulteerde in meer en vooral grootsere locaties. De eerste film had nogal last van fletse personages en een mager verhaaltje. Dit euvel werd gelukkig verholpen met iets beter uitgewerkte karakters en een interessanter scenario. Maar dit wil nog niet zeggen dat het geheel overloopt van originaliteit, want Ossorio heeft zich met deze film nog duidelijker laten inspireren door Romero en de ietwat zwakke climax deed ons dan weer erg denken aan The Birds. Bovendien zijn de beginscènes van de tempeliers gewoon netjes gerecycleerd uit het origineel! Veelgehoorde klachten over het sfeerrijke origineel was dat er soms doodse punten voorbijkwamen en dat er eigenlijk bitter weinig gebeurd qua bloed en geweld. Er zijn weliswaar nog steeds enkele dode punten aanwezig, maar 'gorehounds' zullen hun hartje met deze aflevering kunnen ophalen. Want in de film zitten enkele lekker sappige sequenties waar de Italiaanse "grootmeester van de gore" Lucio Fulci trots zou op zijn geweest! Ogen worden uitgebrand, zwaarden verdwijnen tergend traag in het vlees van de ongelukkige slachtoffers, ontblote vrouwelijke borsten worden opengesneden, ledematen afgehakt en het rode bloed gutst lustig in het rond. De ondode tempeliers zijn trouwens dit keer meer én vooral langer te bewonderen. Minpunt is wel dat hierdoor veel van de angstaanjagende sfeer verloren gaat.

BEELD EN GELUID
Ook de tweede film bevat twee verschillende versies. We bekijken even hoe de beeld- en geluidskwaliteit van de beide versies is.

De ingekorte Engelstalige versie staat in zijn oorspronkelijke 1.66:1 formaat op deze dvd en is zoals het hoort netjes anamorfisch uitgevoerd. Het beeld heeft een prima detail, met mooie, heldere en warme kleuren. De gebruikte filmprint oogt proper, met sporadisch eens een miniem vuiltje of een kleine printbeschadigingen. Wel hebben we wat filmgrain en enkele beeldflikkeringen opgemerkt. De Engelse Dolby Digital Mono-track klinkt wederom beperkt en plat, met op de achtergrond een lichte ruis. Maar de dialogen zijn prima verstaanbaar en ook de muziek komt goed door. Er zijn voor deze Engelse versie geen ondertitels aanwezig.

Het beeldformaat van de originele Spaanse versie is eveneens 1.66:1 en is tevens anamorfisch uitgevoerd. Het beeld oogt een tikkeltje donkerder en is er meer filmgrain aanwezig dan bij de Engelse versie. Hierdoor gaat er wat detail verloren en heeft het beeld soms een softe aanblik. De aanwezige kleuren ogen mooi en vol en de gebruikte filmprint is vrij van dramatische oneffenheden. Van de Spaanse Dolby Digital Mono-track zal niemand wonderen verwachten, maar toch heeft Blue Underground hier een steekje laten vallen. Want er is namelijk een onnatuurlijk gezoem in de geluidstrack geslopen en dat kan wel eens voor irritatie zorgen bij de stillere, door dialoog gedreven scènes. Wanneer de horror losbarst valt dit minder op, maar toch een spijtige fout! De dialogen en de filmmuziek komen voor de rest goed door, ondanks de aanwezigheid van lichte ruis en zachte kraakjes (op 00:22:58 is wel nog een opvallende storing te horen!). Er zijn optionele gele Engelse ondertitels aanwezig.

EXTRA'S
Buiten de twee verschillende cuts van de hoofdfilm, heb je de bijna vijf minuten durende originele bioscooptrailer en de lekker cheesy Engelstalige trailer. Verder hebben we nog een uit 89 afbeeldingen bestaande poster & still galerij, met - uiteraard - posters, maar ook production stills (waaronder zeldzame foto's van naaktscènes die in geen van de twee versies zitten!), videocovers en lobby cards. Geen echte extra, maar zeker het vermelden waard is de prachtige hoes met de originele posterart op.

CONCLUSIE
Return Of The Evil Dead is een geslaagd vervolg op Amando de Ossorio's eigen Tombs Of The Blind Dead uit '71. De beeldkwaliteit is gezien het bronmateriaal dik in orde, maar qua geluid blijft het spijtig van de steek die Blue Underground liet vallen. Er zijn opnieuw enkele leuke extra’s toegevoegd, wat deze uitgave toch opnieuw een must maakt voor de liefhebbers van Europese genrecinema en voor de zombiefans. Return Of The Evil Dead is gewoon apart te koop, maar maakt ook onderdeel uit van de luxe, als een doodskist vormgegeven, limited edition Blind Dead-Collection.


cover
Studio: Blue Underground

Regie: Amando de Ossorio
Met: Tony Kendall, Esperanza Roy, Fernando Sancho, Lone Fleming, Josť Canalejas, Joseph Thelman

Film:
6,5/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
5,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
1

Genre:
Horror

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1973

Leeftijd:
NR

Speelduur:
87 - 91 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
827058105491


Beeldformaat:
1.66:1 anamorfisch NTSC

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0 (Cut)
Spaans Dolby Digital Mono1.0 (Uncut)

Ondertitels:
Engels (Uncut)
Extra's:
• 2 versies van de film
• 2 Bioscooptrailers
• Poster & Still gallery

Andere recente releases van deze maatschappij