:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> VET HARD
VET HARD
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2005-10-02
FILM
Wanneer Bennie (Jack Wouterse) na een faliekant afgelopen overval de gevangenis mag verlaten, probeert hij zijn leven terug op orde te krijgen. Maar veel kans hiertoe krijgt Bennie niet, want al snel komt de gevaarlijke crimineel Milo (Ton Kas) hem eraan herinneren dat er nog een schuld te vereffenen valt en dat er niet te onderhandelen valt! Alsof dat nog niet genoeg is verneemt Bennie dat zijn vader Mast (Jaak Van Assche) op sterven ligt. Mast heeft dringend een nieuwe lever nodig en deze kan Bennie hem niet geven aangezien hij op jonge leeftijd geadopteerd werd. Maar dan krijgt Bennie te horen en dat Mast in België een biologische zoon heeft zitten. Dit blijkt echter een totaal krankzinnige seriemoordenaar en vrouwenverkrachter te zijn die in Luik gevangen zit. Toch is Bennie vastbesloten om Mast’s zoon Koen (Kurt Rogiers) te bevrijden en zo het leven van zijn "pappie" te redden…

Vet Hard - welke bij ons in de bioscopen werd uitgebracht als Volle Gas - is een amusante en technisch goed gemaakte actiekomedie, van de op het moment van schrijven amper 25 jarige regisseur Tim Oliehoek. Scenarioschrijver Wijo Koek (Flodder 3, Costa!) en onze eigenste Jan Verheyen (Team Spirit, Alias) bewerkten het script van de Deense actieprent Old Men In New Cars uit 2002 en gaven er een oer-Hollandse draai aan. Veel diepgang en fijnzinnige humor moet je dus niet verwachten. Maar het is dankzij het voelbare enthousiasme van Oliehoek, de naar Nederlandse normen indrukwekkende actiescènes en het prima acteerwerk (vooral Kurt Rogiers is letterlijk angstaanjagend goed!), die deze Vet Hard knap boven de middelmaat tillen. Vreemd genoeg brak de film geen potten in Nederland, en ook in ons kleine landje kraaide er geen haan naar (ondanks dat de marketingmensen op de affiche in koeien van letters "naar een scenario van Jan Verheyen" hadden gedrukt). Het kan verkeren! Vet Hard is hoe dan ook ongecompliceerd vermaak en zeker aanbevolen voor op een regenachtige avond.

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch uitgevoerde 2.35:1 beeld is bevredigend scherp, met een prima zwartniveau en schaduwdetail. De kleuren zijn mooi, helder en ogen natuurlijk. De gebruikte print is proper en is vrij van storende vuiltjes en beschadigingen. Er is wel soms wat filmgrain en aliasing aanwezig, maar we hebben geen dramatische digitale compressiefouten kunnen waarnemen. De Nederlandse Dolby Digital 5.1-track klinkt ruimtelijk, met een mooi open geluidsbeeld. De dialogen zijn gedurende heel de film goed verstaanbaar. De subwoofer zorgt op zijn beurt voor de nodige onderlijning bij de actiescènes. Oneffenheden in het geluid hebben we niet tegengekomen, hoewel het geluid soms wat aan de scherpe kant is. In de bijgevoegde Nederlandse DTS-track hebben we weinig tot geen verschil bemerkt.

EXTRA'S
De Special Edition van de film bestaat uit twee schijfjes tot de nok gevuld met bonusmateriaal. Op het eerste schijfje (welke tevens verkrijgbaar is als singe-disc) blijven de extra's beperkt tot een vermakelijke audiocommentaar ingesproken door regisseur Tim Oliehoek en cinematograaf Rolf Dekens. De beide heren zijn enthousiast over hun eerste grote film en dat is eraan te merken, maar er komt toch voldoende informatie bovendrijven. Verder hebben we ook nog de originele bioscooptrailer en promotietrailers voor Amazones, Million Dollar Baby en Alexander.

Het tweede schijfje bevat de volgende features:

Van Storyboard tot Film:
Vier belangrijke actiesequenties (Achtervolging, Ontsnapping, Vliegtuigkaping en 'Spoiler' Mast) kan je bekijken volgens het ‘multi-angle’-principe (met inleiding) of gewoon de diverse stappen apart.

Extended Scenes:
Drie iets langere scènes, telkens met een korte inleiding van regisseur Tim Oliehoek.

The Making of Vet Hard:
Een behoorlijk uitgebreide (25 min.) en vermakelijke documentaire over het maken van de film. De cast en crew doen hun zegje en uiteraard komen er de nodige beelden van achter de schermen voorbij.

Bloopers:
Een kort filmpje (1,5 min.), met dingen die mis gingen op de set.

Moodboards:
Vijftien kleurschetsen die een beetje een idee moesten geven van welke sfeer bij de bewuste scène hoorde.

Eerder werk van regisseur Tim Oliehoek:
Eerst hebben we de showreel van Buy Or Die (2 min.), wat een compilatie blijkt te zijn van de meest spectaculaire actiescènes van het amateurfilmpje gemaakt door Tim op een leeftijd van ongeveer 17 jaar. Aangezien het hier om een no-budget amateur-project gaat, is het resultaat ongelofelijk indrukwekkend te noemen! Zo mogelijk nog straffer is The Horseless Prince (14 min., tevens te bekijken in Dolby Digital 5.1!), het testproject van producent San Fu Maltha om te kijken of de relatief onervaren cinematograaf Rolf Dekens in staat was om een ambitieus project als Vet Hard te tackelen. Het eindresultaat vinden we een bij momenten luguber, doch origineel en visueel erg sterk kortfilmpje. Beiden worden ingeleid door Tim Oliehoek, bij The Horseless Prince krijgt hij wel bijstand van Rolf Dekens.

Première Vet Hard:
Beelden van de groots opgezette Nederlandse première. Let op het moment wanneer Jack Wouterse iets te hardhandig regisseur Tim Oliehoek uit de kofferbak van een wagen sleurt!

Promotie:
Een submenu waar je de originele bioscooptrailer, de teaser, de Belgische bioscooptrailer, een spotje voor de Bios-bon en de amusante videoclip "Una Paloma Blanca 2005" van George Baker kan vinden.

Schietlessen acteurs:
De titel van dit 2 minuten durend filmpje zegt wat je kan verwachten.

CONCLUSIE
Vet Hard is een entertainende actiekomedie, in een regie van de sympathieke Tim Oliehoek. De technische kwaliteiten zijn prima en de bijgevoegde extra's zijn dik in orde. Voer voor de actiefans!


cover
Studio: A-Film

Regie: Tim Oliehoek
Met: Jack Wouterse, Kurt Rogiers, Bracha van Doesburgh, Ton Kas, Jaak Van Assche, Johnny de Mol, Cas Jansen, Peter Van den Begin, Bert André

Film:
7/10

Extra's:
10/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
12

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Nederlands DTS 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Engels, Frans
Extra's:
Disc 1:
• Audiocommentaar
• Biosccoptrailer
• Cross-promotional trailers
Disc 2:
• Van Storyboard tot Film
• Extended Scenes
• The Making of Vet Hard
• Bloopers
• Moodboards
• Eerder werk van regisseur Tim Oliehoek
• Première Vet Hard
• Promotie
• Schietlessen acteurs

Andere recente releases van deze maatschappij