:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HOME IMPROVEMENT - SEIZOEN 1
HOME IMPROVEMENT - SEIZOEN 1
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-09-26
SERIE
Sitcoms gebaseerd op het werk van een stand-up comedian zijn vandaag de dag geen uitzondering meer, maar in de vroege jaren '90 lagen de kaarten anders. Jerry Seinfeld nam in 1990 het voortouw met zijn razend populaire reeks Seinfeld. Een jaar later volgde de minder bekende Tim Allen in zijn voetsporen met Home Improvement. Onbekend is onbemind, aldus het spreekwoord, en de vraag was dan ook of men een volledige reeks kon baseren op het komische werk van Tim Allen. Het antwoord op die vraag bleek al snel positief, want de reeks eindige meermaals in de top 5 van meest bekeken programma’s en kende een looptijd van maar liefst 8 seizoenen.

De reeks volgt de dagelijkse belevenissen van Tim Taylor (Tim Allen) en zijn gezin. Tim is gelukkig getrouwd met zijn vrouw Jill (Patricia Richardson) en heeft 3 zoontjes: Mark (Taran Noah Smith), Randy (Jonathan Taylor Thomas) en Brad (Zachery Ty Bryan). Bovendien heeft Tim van zijn hobby zijn beroep kunnen maken, want hij presenteert het doe-het-zelf programma Tool Time op de lokale televisiezender. Hij wordt daarbij geassisteerd door zijn collega Al Borland (Richard Karn). Als Tim het even niet meer ziet zitten, kan hij beroep doen op de wijze raad van zijn buurman Wilson (Earl Hindman) wiens gezicht we nooit volledig te zien krijgen. Zoals we kunnen verwachten, concentreert de reeks zich op de interacties tussen Tim en zijn omgeving. Om te beginnen is er zijn relatie met Jill. Jill is een sterke en zelfverzekerde vrouw die er niet voor terugdeinst om het op te nemen tegen Tim. In heel wat afleveringen zien we hoe Tim zich in de nesten werkt met zijn typisch mannelijke gedrag. Op de werkvloer heeft Tim een geanimeerde relatie met zijn assistent Al. Tim hangt graag de clown uit en kan het dan ook niet nalaten om allerlei grappen uit te halen. Al van zijn kant, is heel ernstig en vormt bijgevolg een ideaal doelwit voor Tim. Ook de buurman Wilson speelt een belangrijke rol in het leven van Tim. Telkens wanneer hij in de problemen zit, zoekt hij raad bij Wilson. Op basis van die wijze raadgevingen slaagt Tim er in om zijn problemen op te lossen al begrijpt hij niet altijd juist wat Wilson bedoelt. Voor de liefhebbers moeten we ook nog melding maken van een heel kleine, maar voor sommigen niet minder significante, rol. Er is namelijk ook een Tool Time Girl en die rol wordt tijdens de eerste 3 seizoenen vertolkt door niemand minder dan Pamela Anderson.

Er zijn veel factoren die bijdragen tot het succes van Home Improvement, maar de voornaamste factor is zonder twijfel de aanwezigheid van Tim Allen. Hij hoeft zich absoluut niet te forceren om een leuke, kleurrijke en levendige vertolking neer te zetten. De manier waarop hij zijn dialogen brengt, is heerlijk om naar te kijken. Zo presenteert hij een geslaagde mix tussen geanimeerde fysieke bewegingen en gelaatsuitdrukkingen. Maar ook de rest van de cast zorgt voor geslaagde acteerprestaties als perfecte aanvulling op de hoofdrol van Tim Allen. De acteurs en actrices lijken vanaf het eerste seizoen al perfect op elkaar ingespeeld en dat kan niet van iedere reeks gezegd worden. Ook de leuk geschreven afleveringen maken van Home Improvement een aangename kijkervaring.

AFLEVERINGEN
De 24 afleveringen van dit eerste seizoen staan verspreid over 4 disks in een aantrekkelijke verpakking met slipcase. Als je de verpakking openklapt, zul je zien dat er telkens 2 schijfjes halvelings over elkaar zijn geplaatst; een techniek die meer en meer wordt toegepast.

1. Pilot
Tot groot ongenoegen van Jill wil Tim de vaatwasser een opknapbeurt geven en ombouwen tot een vaatwasser voor mannen. De sleutelwoorden bij dat alles zijn "meer kracht", maar het uiteindelijke resultaat is een tikkeltje te veel kracht. Jill zit al een tijdje zonder werk en is bijzonder nerveus voor een aankomend sollicitatiegesprek. Tim staat paraat om haar te troosten, maar maakt de situatie alleen maar erger.

2. Mow Better Blues
Wanneer Mark met een stuk gereedschap van Tim aan het spelen is, laat hij het per ongeluk stuk vallen. Het gaat om een erfstuk dat van vader op zoon werd doorgegeven. Mark vreest dan ook de reactie van zijn vader. Zijn broertjes Brad en Randy maken het alleen maar erger door hem een verhaaltje te vertellen over hun vorige broertje Peter, die zogezegd ingeruild werd voor Mark omdat hij een zaklamp had stuk gemaakt.

3. Off Sides
Jill moet op het laatste moment op zoek naar een babysitter, maar kan niemand strikken. Ze doet beroep op een goochelaar in de hoop dat die de kinderen kan vermaken terwijl ze uit eten gaat met Tim. Het moet een romantische avond worden, maar Tim is helemaal afgeleid door een footballwedstrijd en schenkt nauwelijks aandacht aan Jill. Ondertussen sluiten de kinderen hun oppasser per ongeluk op in een kist.

4. Satellite On A Hot Tim's Roof
Tim heeft de moeder van alle satellietschotels in huis gehaald. Hij is van plan om de gigantische schotel helemaal alleen te installeren en dat belooft natuurlijk niet veel goeds. Ondertussen heeft Jill een afspraak met een man die haar zal helpen bij de voorbereiding van een belangrijk sollicitatiegesprek. Tim denkt dat de man van plan is om Jill te verleiden en houdt nauwlettend een oogje in het zeil. Zijn jaloersheid blijkt uiteindelijk terecht.

5. Wild Kingdom
Tim is aan het werk in de kelder en hoort plots een vreemd geluid. Hij gaat ervan uit dat het om een muis gaat en kan het niet laten om Jill de stuipen op het lijf te jagen. Maar dan krijgt hij te horen dat het wel eens om een slang zou kunnen gaan en die gedachte jaagt hem dan weer de stuipen op het lijf. De kinderen vinden een oud slangenvel, maar de verdelger vindt geen spoor van de nieuwe bewoner. Tim zal de touwtjes zelf in handen moeten nemen.

6. Adventures In Fine Dining
Het dieptepunt lijkt bereikt voor Jill, Tim en hun kinderen wanneer ze uit een pizzatent worden gezet vanwege het gebrek aan manieren van de kinderen. Jill stoort zich al langer aan hun tafelgedrag en Tim besluit om daar iets aan te doen. Hij gaat de uitdaging aan om de kinderen in een zo kort mogelijke tijd de nodige tafelmanieren bij te brengen. Als hij daar niet in slaagt, zal hij een jaar lang met Jill naar de opera moeten en die gedachte werkt extra motiverend.

7. Nothing More Than Feelings
Jill begaat een foutje met de wagen. Het waarschuwingslampje van de olie brandt al enkele dagen, maar ze heeft er niets over gezegd omdat de wagen normaal leek te rijden. Tim is razend en gebruikt zijn eigen televisieprogramma als uitlaatklep voor zijn frustratie. Zo vertelt hij een gênant verhaal over Jill en wanneer die de aflevering te zien krijgt, zijn de rapen gaar. Tim zal er een manier op moeten vinden om de brokken terug te lijmen.

8. Flying Sauces
Tool Time krijgt speciale gasten over de vloer in de vorm van een aantal constructiewerkers, die een originele manier hebben bedacht om een warme maaltijd klaar te maken op het werk. Jill heeft er haar buik vol van dat Brad en Randy hun broertje Mark nooit laten meespelen. Ze slaat een praatje met de jongens en alles lijkt koek en ei tot ze Mark een verhaal over marsmannetjes vertellen. Zoete wraak lijkt de enige oplossing voor Mark, Tim en Jill.

9. Bubble, Bubble, Toil And Trouble
Tim besluit dat het tijd is om een tweede lavabo te installeren in de badkamer. Zo heeft Jill geen last meer van zijn scheerafval. Hij zet zelfs een stap verder en stelt voor om de volledige badkamer te vernieuwen. Door er een speciaal televisieproject van te maken, kan hij een groot deel van de kosten recupereren. Zo gezegd zo gedaan en de televisieploeg gaat aan het werk, maar zoals gebruikelijk, loopt er niets volgens plan.

10. Reach Out And Teach Someone
Tim en Jill hebben wat onenigheid over de verdeling van de huishoudelijke taken. Tim acht zichzelf in staat om de taken van Jill uit te voeren en vindt dat zij ook in staat zou moeten zijn om zijn taken uit te voeren. Het valt echter niet mee om haar wat basisvaardigheden in de loodgieterij bij te brengen. Daarom wijdt hij een aflevering van Tool Time aan de huisvrouwen. Hij wil hen op een begrijpelijke manier wat loodgieterij leren.

11. Look Who's Not Talking
Tijdens de voorbereiding van een speech voor een grote groep mensen, wordt Jill overvallen door plankenkoorts. Ze ziet het helemaal niet zitten om zo’n grote groep mensen toe te spreken en ziet er liever van af. Tim vindt dat ze het toch moet doen omdat zij uiteindelijk zo veel goed werk heeft geleverd. Samen met Mark verkleedt hij zich als een vrouw om haar over de plankenkoorts heen te helpen en zijn plan werkt nog ook.

12. Yule Better Watch Out
Kerstmis komt eraan en dat betekent voor Tim een enorme uitdaging. De buurt houdt elk jaar een wedstrijd om de beste kerstverlichting te maken. Die wedstrijd werd het vorige jaar gewonnen door een arts met pensioen en dat kan Tim maar moeilijk accepteren. Hij slooft zich dan ook enorm uit om te winnen. Ondertussen bereidt Mark zijn wenslijst voor, maar Brad en Randy vertellen hem dat de kerstman niet bestaat.

13. Up Your Alley
De Taylors besluiten om de tijd de doden door wat te gaan bowlen. Tim en Jill spreken af om het vriendschappelijk te houden en er geen competitie van te maken, maar die afspraak valt al snel in het water. De verliezer moet de bowlingschoenen van de winnaar kussen. Ondertussen krijgen Brad en Randy af te rekenen met een vreselijk ettertje. Met de hulp van Mark proberen ze de jonge knaap een lesje te leren.

14. For Whom The Belch Tolls
Stu Cutler, een oude schoolkameraad van Tim, duikt plots weer op. Jill en Tim hebben een gezellige familieavond gepland en Jill wil niet dat Stu roet in het eten komt gooien, want hij heeft een bedenkelijke reputatie. Tim belooft plechtig dat hij Stu niet zal uitnodigen en dat hoeft ook niet, want Stu nodigt zichzelf uit. Tijdens hun ontmoeting beseft Tim dat de tijden veranderd zijn en hij raadt Stu dan ook aan om een stap vooruit te zetten.

15. Forever Jung
Karen, een vriendin van Jill, komt op bezoek. Tim heeft het niet zo op haar begrepen omdat ze er telkens in slaagt om zijn woorden te verdraaien. Ze heeft er immers een duivels plezier in om mannen op hun plaats te zetten. Voor Brad breekt een belangrijk moment aan. Zijn vriendinnetje Jennifer nodigt hem uit op de huwelijksverjaardag van haar ouders. Dat betekent dat Brad zal moeten leren dansen en Jill wil hem daar maar al te graag bij helpen.

16. Jill's Birthday
Jill is jarig en Tim weet totaal niet wat hij haar moet geven. Omdat ze de laatste tijd terug aan het fitnessen is, besluit hij haar een levenslang lidmaatschap bij een fitnessclub cadeau te doen. Zijn plan valt in duigen wanneer ze zegt dat ze nooit meer wil fitnessen. Brad en Randy hebben al hun geld uitgegeven aan een baseballkaart en besluiten om belasting te heffen op hun broertje Mark. Met dat belastingsgeld kopen ze een gigantische fles parfum.

17. What About Bob?
Tool Time krijgt een belangrijke gast over de vloer. Het gaat om doe-het-zelf legende Bob Vila. Tim organiseert een triviawedstrijd en om zijn overwinning veilig te stellen, vraagt hij aan Jill om het programma te bellen en een vraag te stellen waar Bob het antwoord zeker niet op weet. Het loopt echter anders af. Randy moet zijn excuses aanbieden aan een klasgenoot, die hij heeft gepest. Jill komt er echter achter dat het om een onuitstaanbaar kereltje gaat.

18. Baby, It's Cold Outside
Tim organiseert een romantisch weekendje voor Jill. Drie maanden eerder reserveerde hij de bruidssuite van een populair hotel. Meneer Binford, de sponsor van Tool Time, gooit echter roet in het eten. Hij dwingt Tim om met zijn gezin te gaan kamperen en hun belevenissen op video vast te leggen. Op die manier hoopt hij zijn kampeeruitrusting te promoten. Het gezin strandt in de koude bergen, maar het blijkt al bij al nog mee te vallen.

19. Unchained Malady
Tim krijgt een kettingbrief van Al, maar schenkt er geen verdere aandacht aan en gooit de brief weg. Daarmee negeert hij alle waarschuwingen in de brief. Kort daarop kent hij een opeenvolging van pechmomenten. Misschien had hij er toch beter aan gedaan de brief au sérieux te nemen en hem door te sturen. Ondertussen heeft Randy zijn gloednieuwe fiets in de prak gereden en is hij op zoek naar een goede smoes.

20. Birds Of A Feather Flock To Taylor
Jill vindt dat Tim niet voldoende naar haar luistert omdat hij vergeten is dat ze naar een benefietavond van de opera moeten. Uiteraard gaat Tim daar niet mee akkoord. Hij vindt dat Jill hem dat soort zaken niet duidelijk genoeg zegt. Zoals de gewoonte het wil, blijkt de waarheid ergens in het midden te liggen. Ondertussen halen Brad en Randy weer wat kattenkwaad uit met hun jongere broertje Mark.

21. A Battle Of Wheels
Tim en Jill komen in elkaars vaarwater terecht. Jill heeft haar pottenbakkersmateriaal in de garage geplaatst waar Tim aan zijn hot rod wil werken. Ze komen tot de conclusie dat ze allebei nood hebben aan wat tijd voor zichzelf. Naast de huwelijksproblemen heeft Tim ook problemen op het werk met zijn Tool Time assistent Al. Tim daagt Al uit om voor één aflevering de rol van presentator van hem over te nemen.

22. Luck Be A Taylor Tonight
Tim kijkt geweldig uit naar zijn pokeravond. Het moet een ouderwetse vrouwvrije avond worden, maar de avond valt helemaal in het water. Charlie, de schoonbroer van Tim, heeft namelijk huwelijksproblemen met zijn vrouw Robin, de zus van Jill. Tim doet zijn uiterste best om de brokken te lijmen zodat hij rustig verder kan pokeren, maar Charlie is niet bepaald tactvol in zijn omgang met vrouwen.

23. Al's Fair In Love And War
Al heeft een geheime bewonderaarster in het publiek van Tool Time. Het gaat om Greta Post die al een tijdje een oogje heeft op Al. Op aandringen van Tim schraapt hij al zijn moed bij elkaar om haar uit te vragen. Helaas vat Al de goede raad van Tim iets te letterlijk op. Ondertussen probeert Tim het dagboek van Jill te pakken te krijgen. Hij is immers benieuwd wat ze allemaal over hem geschreven heeft.

24. Stereo-Typical
Tim en Jill hebben een woordenwisseling over het volume van de stereo-installatie. Tim vindt dat je pas echt van muziek kunt genieten als ze ook hard staat. Jill vindt dat het best wat minder kan. In al zijn enthousiasme zorgt Tim ervoor dat de stereoinstallatie het begeeft. Hij gaat op zoek naar nieuwe speakers, maar komt terug met een volledig nieuw home entertainment systeem. Hij stopt de gebruiksaanwijzing goed ver weg en gaat zonder al te veel succes zelf aan de slag.

BEELD EN GELUID
Het bijna 15-jarige eerste seizoen wordt gepresenteerd in zijn originele 1.33:1 beeldformaat. De transfer oogt verrassend goed en vertoont nauwelijks ouderdomsverschijnselen. De kleuren zijn hier en daar wel wat doffer en er zijn wat sporen van grain, maar deze kleine tekortkomingen kunnen het kijkplezier niet verstoren. De beeldkwaliteit van deze transfer voldeed aan onze verwachtingen, zonder een speciale indruk na te laten. Hetzelfde geldt voor het Dolby Digital 2.0 geluidsspoor. De reeks steunt hoofdzakelijk op dialogen en die werden duidelijk verstaanbaar en zonder synchronisatieproblemen weergegeven. Wederom geen spektakel, maar een geluidskwaliteit die voldoet aan de verwachtingen.

EXTRA'S
De voornaamste extra op deze uitgave van Buena Vista is het audiocommentaar bij 3 afleveringen: Pilot, Nothing More Than Feelings en Forever Jung. Uitvoerend producenten Carmen Finestra en David McFadzean zorgen voor informatief commentaar dat het beluisteren waard is. Op de laatste disk vind je een montage van de grappigste momenten onder de titel losse flodders (16 min.). Het gaat om een montage van bestaande fragmenten en biedt dan ook niet echt een toegevoegde waarde.

CONCLUSIE
Het eerste seizoen van Home Improvement laat zich net zo lekker smaken op dvd als de oorspronkelijke uitzendingen. De makers brachten een mooie cast, die vanaf het prille begin als een geoliede machine leek te draaien. Buena Vista biedt de fans een aantrekkelijke box met degelijke beeld- en geluidskwaliteit, maar schiet nog een beetje tekort op vlak van extra's. Als men dat nog kan verbeteren bij de volgende seizoenen, kunnen we in alle tevredenheid grommen zoals Tim Taylor dat doet: Arrr, arrr, arrrgh...


cover
Studio: Buena Vista

Regie: John Pasquin
Met: Tim Allen, Patricia Richardson, Earl Hindman, Taran Noah Smith, Pamela Anderson

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1991

Leeftijd:
AL

Speelduur:
566 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418057169


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar bij 3 afleveringen
• Losse flodders

Andere recente releases van deze maatschappij