:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SPECIES
SPECIES
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2005-07-10
FILM
Wanneer SIL (Natasha Henstridge) - een jong meisje ingespoten met buitenaardse DNA - weet te ontsnappen uit een afgelegen wetenschappelijk onderzoekslaboratorium, slaat de totale paniek toe bij Xavier Fitch (Ben Kingsley), welke het hoofd is van het geheime project. Want hij weet tot wat het onschuldig ogend meisjes in staat is en dat de mensheid verloren is wanneer SIL zich begint voort te planten. Fitch trommelt een team van specialisten op om SIL te vinden, voordat ze zich kan voortplanten. Het team, aangevoerd door de stoere Preston Lennox (Michael Madsen), stuit op het ene lijk na het andere…

Species - welke men onterecht steeds afdoet als een B-film - is een geslaagde en entertainende sciencefictionhorror, met een slimme seksuele ondertoon, in een regie van ervaren rot Roger Donaldson (Dante’s Peak, The Recruit). De film is bevolkt met boeiende personages, die uiterst vakkundig worden ingevuld door een cast op om U tegen te zeggen. Let vooral op de knappe Natasha Henstridge (The Whole Nine Yards, Bounce), welke met deze film een stevige voet tussen de deur van Hollywood kreeg en sindsdien een vruchtbare filmcarrière heeft. De computereffecten ogen vandaag de dag misschien wat gedateerd, maar het door H.R. Giger (Alien, Killer Condom) ontworpen creatuur is nog steeds erg knap gedaan. Het tempo is vlot en het verhaal blijft boeiend én spannend tot het einde. Hoewel Species geen oerklassieker zal worden als Alien of Aliens, gaat het hier toch om Hollywood entertainment op zijn best. De prent werd dan ook een solide wereldwijde hit en bracht maar liefst 114 miljoen $ op. Er volgden nog twee mindere sequels, waarvan de laatste een direct-to-video was.

BEELD EN GELUID
Het originele 2.35:1 beeld is anamorfisch uitgevoerd en oogt bevredigend qua scherpte, en heeft verder een goed contrast en een prima zwartniveau. Ook het schaduwdetail is degelijk. Sommige scènes ogen wel wat soft, door de aanwezigheid van wat lichte filmgrain. De kleuren zien er dan weer helder uit en ogen realistisch. Digitale compressiefoutjes hebben we niet onmiddellijk bemerkt, maar wel enkele keren wat trillende beeldlijntjes. De gebruikte bioscoopprint oogt voldoende proper. Er zijn wel wat vuiltjes of beschadigingen aanwezig, maar echt storen doet het nergens! De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt warm en dynamisch. Het geluidsbeeld is wat gericht op de voorste kanalen, maar schieten in actie bij de aanwezige geluidseffecten en muziek. Er is een goede spreiding en de subwoofer zorgt voor de nodige bass. De dialogen klinken natuurlijk en zijn steeds goed verstaanbaar. De bijgevoegde Engelse DTS-track klinkt iets warmer en beter gespreid dan de 5.1-tegenhanger.

EXTRA’S
Species III werd recent uitgebracht en omdat extra in de verf te zetten komt MGM op de proppen met een Speciale Editie van Species, “the one that started it all” zeg maar! Op het eerste schijfje kan je terecht voor niet één maar twee commentaartracks. De eerste ingesproken door regisseur Roger Donaldson en acteurs Natasha Henstridge en Michael Madsen. Hoewel er wat gegrapt wordt en een boel stiltes vallen, komt er de nodige informatie en anekdotes bovendrijven. Audiocommentaar nummer twee werd ingesproken door (opnieuw) Roger Donaldson, co-producent Frank Mancuso en verzorgers van de allerhande speciale effecten Richard Edlund en Steve Johnson. Het betreft hier een informatief commentaarspoor, die meer de technische kant van de zaak belicht. Op disc 2 vinden we de rest van de extra’s. Met op kop Species: The Concept, een 17 minuten durende featurette, waar je aan de hand van cast- & crewinterviews van toen en nu een zicht krijgt op het concept achter de film. Men gaat ook even in op de personages. The Origin (10 min.) is een intrigerend interview met scenarioschrijver Dennis Feldman, die verteld hoe het script ontstaan is en over de voor en nadelen van een vinger in de pap te hebben bij de film. Species: The Discovery is een 20 minuten lopende featurette, die handelt over de technische kant van het maken van de prent. Je krijgt een boel achter beelden van op de set voorgeschoteld, zacht gekruid met interviews. Trekpleister op de cover is ongetwijfeld het alternatieve einde (2 min.), maar dit blijkt maar een scheet in een fles te zijn! Neen, geef ons dan maar Designing a Hybrid, een featurette van om en bij de 15 minuten, waarin Richard Edlund en Steve Johnson hun zegje doen over de aanwezige speciale effecten - zowel anamatronic als CGI - in de film. Ondanks elke gebruikte techniek ondertussen al maar ‘gewoontjes’ en niet meer zo grondbrekend als destijds, is dit een interessante feature. In H.R. Giger at Work kan je gedurende 12 minuten de eigenzinnige en fascinerende kunstenaar, die instond voor het ontwerp van SIL, aan het werk zien. Enkele cast- & crewleden kom ook hun duit in het zakje doen en vertellen even over Giger. Boeiend! En set invasie op de set van het derde deel, in de vorm van een 5 minuten durende promotiefeaturette, mocht uiteraard ook niet ontbreken. Puik werk van MGM, enkel spijtig dat men tegenwoordig steeds de trailers en Tv-spots laat vallen.

CONCLUSIE
De eerste Species - overigens nog steeds de beste uit de trilogie - is een amusant stukje sciencefictionhorror, met de nodige portie naakt, bloed en een bende sterke acteurs. MGM brengt een fraaie speciale editie van deze film op de markt, met een prima beeld- en geluidskwaliteit en een tweede schijfje vol met interessant bonusmateriaal. Een aanrader!


cover
Studio: MGM

Regie: Roger Donaldson
Met: Michael Madsen, Ben Kingsley, Natasha Henstridge, Alfred Molina, Marg Helgenberger, Forest Withaker

Film:
8,5/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1995

Leeftijd:
16

Speelduur:
104 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626025672


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Frans DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
Disc 1:
• 2 commentaartracks

Disc 2:
• Species: The Concept,
• The Origin,
• Species: The Discovery,
• Alternatief einde,
• Designing a Hybrid,
• H.R. Giger at Work,
• Set invasion Species 3

Andere recente releases van deze maatschappij