:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN - HALBER MENSCH: 25TH ANNIVERSARY TOUR EDITION
EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN - HALBER MENSCH: 25TH ANNIVERSARY TOUR EDITION
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2005-04-21
CONCERT
Einstürzende Neubauten is een band die in de jaren '80 in West-Berlijn ontstaat. De naam alleen al (Instortende Nieuwbouw) doet vermoeden dat dit niet een doorsnee, studenten-rommelen-wat-op-gitaren-in-een-donkere-repetitiekelder-band is. Hun instrumenten lijken eerder uit een of ander bouwmarktkrantje te komen dan uit een muziekwinkel: pvc-buizen, plastiekvaten, metaalplaten, drilboren, slijpschijven, bakstenen en ook het winkelkarretje zelf verschijnen op het podium. Einstürzende Neubauten is een visuele en auditieve ervaring zoals die nog maar zelden te beleven valt in de huidige muziekindustrie. Zonder visuals, rookgordijnen of overdreven lichteffecten brengen ze live-optredens van om en bij de twee uur die hun gelijke niet kennen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat ze na meer dan twee decennia nog altijd in staat zijn om hun achterban te vergroten en wat veel belangrijker is, te verjongen. Deze Duitse band blijft muziek maken in de avant-garde van de hedendaagse rockmuziek en slagen er met elke cd in om de creativiteit te laten zegevieren.

Halber Mensch is een samenwerking van Einstürzende Neubauten en Sohgo Ishii, de invloedrijke Japanse cultcineast. We zien de band tijdens hun tournee in Japan in 1985. De muziek op deze dvd komt voor het grootste deel uit hun legendarische cd met dezelfde titel. De meeste nummers zijn live versies en staan in een andere uitvoering op plaat. Halber Mensch is in een leegstaande fabriekshal gefilmd. 2 songs springen in het oog: Halber Mensch & Z.N.S, videoclips opgenomen met Japanse Butho- dansers, die op een zeer vervreemdende manier omgaan met deze muziek uit het westen. Butho is een dansbeweging ontstaan in Japan na de 2de wereldoorlog als reactie op de waanzin van de atoombom. De dansers zijn bijna naakt en over het hele lichaam wit gepoederd. Ze bewegen schokkend en spastisch over de toneelvloer of hangen ondersteboven aan kettingen tot net boven de grond.

TRACKLIST
Armenia (live)
Sehnsucht (live)
Letztes Biest
Abfackeln! (live)
Zerstörte Zelle (live)
Halber Mensch
Z.N.S.
Die Zeichnungen des Patienten O.T. (live)
Der Tod ist ein Dandy (live)
Schaben

BEELD EN GELUID
Het beeld op de DVD is extra opgepoetst. Het geluid heeft ook een extra beurt gehad. Geen bijzondere opmerkingen.

EXTRA’S
Op de dvd staat de extra-track Zerstörte Zelle.

CONCLUSIE
Deze live-registratie is een interessante en boeiende uitwerking van een zeer mooie cd. Het is een uitstekend document over Einstürzende Neubauten op één van de spraakmakendste momenten uit hun bestaansgeschiedenis. Voor wie meer wil dan de hitparade en Stubru.


cover
Studio: Neubauten.org

Regie: Sogho Ishii
Met: Einstürzende Neubauten

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Muziek

Versie:
Duitsland

Jaar:
2005

Leeftijd:
AL

Speelduur:
58 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
4015698756586


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Duits / Japans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij