:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BEFORE SUNRISE
BEFORE SUNRISE
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-04-19
FILM
Jesse (Ethan Hawke) is een Amerikaan die na een stukgelopen relatie een rondreis door Europa maakt om zijn liefdesbreuk te verwerken. Op de laatste dag, net voor zijn vertrek terug naar huis, ontmoet hij op de trein ter hoogte van Wenen Celine (Julie Delpy), een Franse toeriste. De twee raken toevallig aan de praat en blijken heel wat stof ter discussie te hebben. Onder de indruk van deze onverwachte band die ze lijken te hebben, overhaalt Jesse Celine om samen met hem in Wenen uit te stappen en van de laatste avond en nacht die hem nog in Europa resten iets moois te maken. Celine hapt toe, wetende dat ze slechts samen tijd kunnen doorbrengen tot op het ogenblik dat de zon weer opkomt.

Wat oorspronkelijk een banaal romantisch drama of zelfs een doordeweekse romantische komedie lijkt, pakt na enkele minuten in de film volledig anders uit. Reeds tijdens het eerste gesprek tussen Jesse en Celine wordt duidelijk dat de gesprekken die de twee zullen voeren geen prietpraat is. Tijdens het beloop van de film zijn we getuige van heel wat verschillende standpunten inzake cultuur, opvoeding, zelfontplooiing, psychologie en zelfs filosofie. Before Sunrise is een dialoogfilm. Een film die voor de volle honderd procent gedragen wordt door Ethan Hawke en Julie Delpy en die voortdrijft op visies, ideeën en discussies, en waarin actie ondergeschikt is. Ga deze film dus vooral niet zien wanneer je zin hebt in een “no-brainer”, een popcornfilm of een film die zich ontplooit als licht amusement. Ga deze film vooral wel zien wanneer je zin hebt om twee mensen de ziel uit hun lijf te zien spelen, te filosoferen over het leven en om na beloop van de film zelf nog een tijdje met je kijkpartner te kunnen napraten. Kijk ook vooral naar Before Sunrise als je getuige wil zijn van een film die zo realistisch over het scherm vloeit alsof het lijkt dat je er zelf bij bent. Een aantal situaties en gesprekken kwamen bij ons uit de persoonlijke leefwereld alleszins bekend voor. De kijker is in staat om zichzelf tot op zekere hoogte te identificeren met de twee hoofdrolspelers. De camera lijkt onzichtbaar en we krijgen de indruk dat alles zich in real-time voor onze ogen afspeelt. Deze film, die dicht tegen het echte leven aanleunt, werd opgebouwd door de transparante regie van Richard Linklater (Tape). De regisseur schreef ook het scenario en kon tijdens het filmen nog vrij sleutelen aan de dialogen. Hij liet ook veel ruimte voor improvisatie. Het is wel duidelijk dat sommige scènes uit de film het werk zijn van de twee hoofdrolspelers die zich één voelen met hun personage. Sommige scènes werden gefilmd in één lange take. Geen cuts, geen camerabewegingen, enkel twee acteurs die de film maken. Het kan niet genoeg onderstreept worden welke prestaties Hawke en Delpy hier geleverd hebben. Zowel voor Hawke als Linklater was deze film de voorbode voor Tape nog zo’n ijzersterke dialoogfilm, die zelfs nog een stapje verder gaat door zich voor de volledige speelduur af te spelen in één en dezelfde hotelkamer. Before Sunrise kreeg bijna tien jaar na dato bovendien nog eens een ijzersterke sequel: Before Sunset, die we zodra die verkrijgbaar is op DVD ook op deze site zullen bespreken. Vergeet dus wat je meent te weten over Amerikaanse romantische pulp als Serendipity, Sleepless In Seattle en You’ve Got Mail en geef Before Sunrise een eerlijke kans, je zal zeker niet teleurgesteld zijn.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 beeld is van erg goede kwaliteit. De scherpte laat door de hoge compressiegraad soms wat te wensen over, maar kleur en contrast zijn ruimschoots voldoende. Het Dolby Digital 2.0 surroundgeluid is voor een dialoogfilm als deze uitstekend. Dialogen komen netjes uit de center, de sub blijft zoals te verwachten volledig buitenspel terwijl de muziek een mooie spreiding kreeg over de voorste kanalen. Zelfs het achterste surroundkanaal doet vrolijk mee bij omgevingsgeluiden. De klank is voor dit genre van film perfect.

EXTRA’S
Naast de bioscooptrailer van Before Sunrise krijgen we ook die van de sequel Before Sunset. Dit zijn de enige extra’s op het schijfje.

CONCLUSIE
Before Sunrise is een intelligent romantisch drama dat volledig gedragen wordt door hoofdrolspelers Ethan Hawke en Julie Delpy. Hun acteerprestaties zijn ijzersterk en, mede door verschillende improvisaties, zeer realistisch en geloofwaardig. De film straalt een onbezoedelde vorm van puurheid en echtheid uit en is op geen enkel vlak melig of overdreven. Deze film mag met geheven hoofd naast andere grote romantische drama’s gaan staan en spreekt zowel het verstand als het hart aan. Gaat dat zien beste mensen!


cover
Studio: Warner

Regie: Richard Linklater
Met: Ethan Hawke, Julie Delpy

Film:
8/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1995

Leeftijd:
AL

Speelduur:
095 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931025317


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Bulgaars, Roemeens, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij