:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SEVEN SAMURAI
SEVEN SAMURAI
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2005-02-03
FILM
Een 16e eeuws Japans dorp wordt aangevallen door een bende bandieten die zich in de bergen schuilhoudt. Ze roven de rijstoogst, verkrachten de vrouwen en steken de huizen in brand. De mannen van het dorp besluiten om iets te ondernemen tegen de roversbende en gaan opzoek naar een aantal samurai die hun dorp kunnen verdedigen. Maar de dorpelingen hebben niet veel meer te bieden dan een kom rijst en in de stad vinden ze moeilijk kandidaten voor hun onderneming. Een oudere samurai (Takashi Shimura) brengt begrip op voor hun hachelijke situatie en probeert nog vijf andere samurai te overtuigen hem te volgen in een wat hij noemt 'weinig eervolle en financieel oninteressante' onderneming. Eén man, Kikuchiyo (Toshiro Mifune), meldt zich zelf aan als kandidaat. Hij is moedig, voortvarend en met een grote bek, maar hij heeft weinig ervaring. Met z'n zevenen gaan ze op pad naar het dorp dat over enkele dagen aan de gierstoogst begint.

Maar in het dorp zijn er niet alleen strategische en militaire uitdagingen. De boeren zijn bang dat de samurai hun dochters zullen misbruiken en wanneer de zeven in gezelschap van een paar dorpsstrijders arriveren, ligt het marktplein er verlaten bij. Niet direct een vriendelijk onthaal voor zeven heren van hoge afkomst. Kikuchiyo, die de boerenstand beter schijnt te kennen, slaagt erin de partijen tot elkaar te brengen. Geleidelijk aan verdwijnt het wederzijds wantrouwen en richten samurai en boeren zich op de verdediging van het dorp, de oogst, de vrouwen en de kinderen.

Seven Samurai is Akira Kurosawa's grote meesterwerk uit 1954. Hij liet zich voor de verfilming inspireren door Amerikaanse cowboyfilms van o.a. John Ford en leverde met deze meer dan 3 uur durende samuraiverfilming een indrukwekkende productie af die op haar beurt een aantal Amerikanen zou inspireren. John Sturges' The Magnificent Seven is een remake van Seven Samurai en tegelijk een western die tot op de dag van vandaag geldt als een klassieker in het genre.

Seven Samurai is het verhaal van zeven mannen die een verbond sluiten met elkaar én de inwoners van een dorp om het gevaar dat van buitenaf komt het hoofd te bieden. Het spreekt vanzelf dat ze daarvoor moeten samenwerken en van elkaar moeten leren en Akira Kurosawa gebruikt alle beschikbare technieken om de kijker het welslagen van die onderneming te laten meemaken op een geloofwaardig, meeslepend en humoristisch manier. Kikuchiyo (Toshiro Mifune), de steracteur van Kurosawa, die in elke film onder een nieuwe gedaante verschijnt, steelt ook deze keer de show met een personage dat brutaal en zelfverzekerd is, maar ook clownesk en meelijwekkend wanneer een kameraad wordt gedood. "Zacht en hard", "strelen en slaan", dat zijn de methodes die de Japanse regisseur voortdurend hanteert, terwijl hij vakkundig en precies de karakters uittekent die de kijker behoort te kennen om zich in het verhaal in te leven. De bijtende taal van de samurai wordt verzacht door hun menselijke gelaatsuitdrukkingen; de afschuwelijk lelijke gezichten van het boerenvolkje vertellen over onuitgesproken ontbering en misbruik.

Seven Samurai gaat over kameraadschap en geloof in elkaar, over wederzijds vertrouwen, over de moed van een enkeling en de overgave van een groep. Het tempo is hoog en de acties volgen elkaar heel snel op om even later plaats te maken voor een samurai die tussen de bloemen ligt te dromen van een meisje. Kurosawa creëert vaker poëtisch momenten in een zee van modder en eindeloze regens. De gezichten verraden meer dan de dialogen zeggen en de grote gebaren van de acteurs zijn kopieën uit de periode van de stomme film: groteske en opvallende bewegingen die eigenlijk alleen maar een goede soundtrack nodig hebben. Seven Samurai is tijdloos door de manier van opnemen en monteren, door het onderwerp dat van alle tijden is en door een reeks acteerprestaties die buiten verdenking staat.

De decors zijn als van ouds indrukwekkend en gedetailleerd en ook de aankleding van de personages is met veel zorg uitgevoerd. Jammer van het zwart-witformaat, want de kleuren van de baniers, de wapenuitrustingen en de kimono’s zijn bij Akira Kurosawa altijd prachtig. Zoals gebruikelijk maakt de geluidsband een zeer westerse indruk met af en toe zachtere Japanse klanken in de rustige fragmenten en marsmuziek tijdens de gevechtenscènes.

BEELD EN GELUID
Het beeld van deze Japanse film staat in 4.3 en is redelijk van kwaliteit. Er is geen poging gedaan om de originele filmkopie te verbeteren en vlekken, witte punten en beschadigingen weg te nemen. Dat is jammer, vooral omdat het hier over een film gaat die verdient om onder de beste voorwaarden te worden getoond. Het contrast tussen licht en donker is vrij goed en er is geen waarneembare vervorming. Hetzelfde geldt voor het geluid. Dat is weliswaar naar Dolby Digital omgezet, maar de kwaliteit van het monospoor is niet echt indrukwekkend. De klankband stuitert een paar keer en het geluid kraakt en ruist. Soms lijkt het uit een regenton te komen.

EXTRA'S
Deze dvd bevat geen extra's.

CONCLUSIE
Seven Samurai is één van de beste films die Akira Kurosawa heeft gemaakt in zijn lange carrière. Het is tegelijk een actiefilm en een oorlogsverhaal, en vertelt over moed en samenhorigheid tussen mensen en over de wreedheid en de gruwelen van de oorlog. Doorspekt met heel veel humor en diepe gevoelens van trouw en respect, is dit een zeer onderhoudende en indrukwekkende film.

Seven Samurai maakt deel uit van de Akira Kurosawa box 1.


cover
Studio: Total Film

Regie: Akira Kurosawa
Met: Takashi Shimura, Toshiro Mifune, Isao Kimura, Daisuke Kato

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1954

Leeftijd:
12

Speelduur:
207 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789085140306


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Japans Dolby Digital 1.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij