:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BLOW
BLOW
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-01-17
FILM
Blow is gebaseerd op het levensverhaal van de legendarische druglord George Jung (Johnny Depp, die hier wederom een onvergetelijke prestatie neerzet), de Amerikaanse partner van de Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar. Gedreven door enorme rijkdom en avontuur werd Jung gedurende de jaren 70 en 80 de grootste importeur van Colombiaanse cocaïne in de Verenigde Staten. In die periode kwam 85% van de in de VS aanwezige cocaïne via Jungs handen het land binnen. Hij creëerde als het ware de markt en zorgde dat het verdovende middel via acteurs en muzikanten zijn weg vond naar alle lagen van de Amerikaanse bevolking. In deze verfilming van de spectaculaire opkomst en tragische ondergang van Jung hebben zijn vader (Ray Liotta), zijn vrouw (Penelope Cruz) en dochter een erg belangrijke rol. Blow is een misdaaddrama dat opgedeeld  is in drie naadloos aan elkaar geweven delen. De film start heel vrolijk en kleurrijk (het verhaal over Jungs jeugd). Vervolgens wordt de prent erg hip en decadent (bij het hoogtepunt uit Jungs carrière) om vervolgens in mineur als (misdaad-)drama te eindigen (de teloorgang van Jungs imperium). Het thema van Blow is verwant aan dat van films als Scarface en Goodfellas, terwijl de blitse montage en stijl dan weer af toe doen denken aan Cidade de Deus (City Of God).

De New Yorker Ted Demme (neefje van Silence Of The Lambs-regisseur Jonathan Demme) regisseerde in zijn korte carrière enkele interessante films waarvan Beautiful Girls een mooi voorbeeld is. De parel uit zijn palmares is ongetwijfeld Blow. In deze film bewijst Demme voor de volle 100% een begenadigd regisseur te zijn. Hij is in staat om een complex en zeer uitgebreid levensverhaal, van één van Amerika’s grootste narcotica-criminelen, op een vlotte en begrijpbare manier samen te vatten in een twee uur durende film. Blow zit boordenvol spitsvondige camerabewegingen, beeldovergangen, montagekunstjes en droombeelden met voice-overs. Demme zou later ongetwijfeld nog op de proppen gekomen zijn met andere, misschien nog betere films, ware het niet dat hij begin 2002 het leven liet na een overdosis cocaïne. Of hoe een filmmaker zelf het slachtoffer wordt van een thema belicht in één van zijn films.

BEELD EN GELUID
De film staat in het oorspronkelijke anamorfe 2.35:1-breedbeeldformaat op de dvd. Omdat alle extra’s, en dat zijn er nogal wat, op één en hetzelfde schijfje staan; zit de dubbellaagse dvd van Blow erg vol. Daarbij komt nog dat de film bijna twee uur duurt zodat je de gevolgen al kan raden. Er komt aardig wat beeldcompressie aan te pas en het beeld is niet altijd even scherp. Wel is filmgrain tot een strikt minimum herleid en zijn er nergens aliasing- of andere fouten te detecteren. Het contrast is ook prima, terwijl de kleuren redelijk tot goed verzadigd zijn over de gehele lijn.
Het Dolby Digital 5.1-geluid klinkt erg warm. De muziek van componist Graeme Revell (The Crow, Strange Days, From Dusk Till Dawn, Pitch Black…) heeft een bijzonder goede spreiding over alle geluidskanalen. Zelden hoor je een soundtrack die zo goed in balans is als in deze film. Ontzettend veel omgevingsgeluiden zijn in split-surround opgenomen terwijl ook de subwoofer aardig zijn best doet om op te vallen. De dialogen zijn mooi gecentreerd en voor je het weet word je als het ware opgeslorpt door het geluid zodat je je als kijker midden in de film voelt.
Mooie technische prestatie!

EXTRA’S
Audiocommentaar: regisseur Demme verschaft heel wat nuttige informatie over de tot stand koming van de film. Voormalig drugbaron George Jung doet ook hier en daar z'n zegje, maar komt nergens uitgebreid aan het woord.

George Jung Interviews: de regisseur nam een uitgebreid interview met Jung op in de gevangenis waar hij nog tot 2015 dient te vertoeven. De hoogtepunten zijn samengevat in een achttal kleine fragmenten die ook chronologisch kunnen worden afgespeeld. De totale speelduur bedraagt om en bij de vijftien minuten. Vreemd en grappig tegelijk is dat het interview gefilmd is met een groothoeklens waardoor Jung precies in een glazen bol lijkt te zitten.

Lost Paradise - Cocaine's Impact on Colombia: een documentaire van een kleine vijfentwintig minuten over het grootste exportproduct van Colombia: cocaïne. De documentaire is volledig in het Spaans en heeft geen Nederlandstalige ondertitels. Een grote blunder.

Addiction - Body and Soul: een kleine featurette van ruim vijf minuten over de gevolgen van druggebruik. Verslaafden, psychologen, geestelijken e.a. komen even aan het woord om over hun ervaringen te praten.

Production Diary
: in dit filmdagboek dat de regisseur bijhield, zien we in een tiental fragmenten hoe het eraantoe ging achter de schermen van de film. Deze extra met een speelduur van een kleine vijfentwintig minuten geeft ons een goed beeld over wie allemaal meewerkte en hoe bepaalde scènes werden ingeblikt. Het is eens wat anders dan een perfect geregisseerde en gemonteerde ‘making-of’ zoals je die bij veel andere films aantreft.

Deleted Scenes: tien scènes haalden de finale versie van de film niet. Regisseur Demme geeft tijdens de vertoning woord en uitleg over waarom precies dit beeldmateriaal diende te sneuvelen.

Character Outtakes: een zestal acteurs vertelt kort over welke band ze met George Jung (Johnny Depp) hebben. Een grappige extra, maar uiteraard niet echt informatief.

Music Video: Nikka Costa brengt het nummer "Push And Pull", een videoclip van het eindgenerieknummer.

Theatrical Teaser & Trailer: de enige extra’s met Nederlandse ondertiteling.

Cast & Crew: filmografiëen van de regisseur en de hoofdrolspelers.

Rijkelijke extra’s dus, waarbij enkel het bijna ontbreken van Nederlandstalige ondertitels als groot minpunt dient te worden opgetekend.

CONCLUSIE
Deze prent moet het hebben van de som der delen: een erg knappe en vlotte regie, een uitgebreid en boeiend verhaal en prima acteerprestaties. De goede beeld- en uitstekende geluidskwaliteit zorgen er op hun beurt voor, samen met de extra’s, dat dit een must-have dvd is die thuishoort in zowat elke collectie. Zeker gezien de lage prijs zou niets je mogen tegenhouden. Blow is dan ook simpelweg een grote aanrader.


cover
Studio: Paradiso

Regie: Ted Demme
Met: Johnny Depp, Franka Potente, Penelope Cruz, Ray Liotta, Rachel Griffiths

Film:
8,5/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
16

Speelduur:
2001 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5410504968419


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailers
• George Jung Interview
• Lost Paradiso (Documentaire)
• Addiction Body & Soul (Featurette)
• Audiocommentaar
• Production Diary (Making-of)
• Deleted Scenes
• Character Outtakes
• Music Video
• Cast & Crew Info

Andere recente releases van deze maatschappij