:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DINOSAUR
DINOSAUR
Bespreking door: Ronny - Geplaatst op: 2001-09-30
FILM
Een dinosaurusei komt door omstandigheden bij een lemurengemeenschap terecht. Als de kleine dino uit zijn ei komt, wekt hij zodanig veel symphatie op dat de lemuren besluiten om hem te laten blijven en op te voeden, ondanks de verhalen over deze bloeddorstige wezens. Aladar groeit op tussen de apen die hij als zijn familie beschouwt en die een zorgeloos leventje leiden. Tot er op een dag meteoren uit de hemel vallen en Aladar zijn familie moet redden uit de vernietigende regen. Ze kunnen wegkomen, maar zullen elders een onderkomen moeten vinden want hun woongebied is volledig verwoest. Ze gaan op pad en sluiten zich aan bij een grote groep dinosaurussen die op weg zijn naar hun broedgebieden. Het avontuur en de gevaren houden hier niet op en de reis zal een echte uitdaging worden.

Vaak heeft deze animatie iets weg van "Tarzan". Opgroeien ver van je eigen soort, opkomen voor je nieuwe "familie", verliefd worden op een vrouwelijke lid van je eigen soort. Maar als we elke film op deze manier bekijken dan blijven er uiteraard niet zo veel over. Het mooie aan deze productie is het verhaal dat zich afspeelt in een wereld vol digitale dinosaurussen die zich bewegen in een wereld die grotendeels bestaat uit echte onvervalste natuurbeelden. Het is deze mooie samensmelting en de manier waarop het verhaal gebracht wordt die van Dinisaur een bijzonder film maken. in de extra's zie je in het kort hoe men sommige beelden heeft samengesteld. Dat is zo goed gedaan dat je niet ziet waar de realiteit stopt en het digitale sprookje begint.

BEELD EN GELUID
Wat betreft de recente releases van Disney zijn we op kwaliteitsvlak niets te kort gekomen. Deze dvd volgt die lijn en levert een zeer goede transfer met levendige kleuren, hoog detail en is vrij van beschadigingen of compressiefouten. Het geluidsspoor is zeer goed in evenwicht, met gebruik van alle kanalen, waarbij de achterste vooral voor omgevingsgeluid gebruikt worden. Je zit er midden in en dat draagt natuurlijk bij tot het geslaagde resultaat.

EXTRA'S
Op het eerste gezicht zitten er veel extra's bij deze dvd, maar ze zijn grotendeels gericht op het jongere publiek. Voor wie meer de technische toer op wil gaan, stellen ze niet veel voor. Wens je meer achtergrond over deze productie, dan zal je je toevlucht moeten nemen tot de special edition.

CONCLUSIE
Een meesterwerk van de Disney Studio's waarmee op technisch vlak opnieuw een stap voorwaarts is gezet. Een must in de collectie, maar je kan ook opteren voor de special edition waarop een hoop interessante extra's staan..cover
Studio: Buena Vista

Regie: Eric Leighton & Ralph Zondag
Met: D.B. Sweeney, Alfre Woodard, Ossie Davis, Max Casella, Hayden Panettiere, Samuel E. Wright, Julianna Margulies, Peter Siragusa, Joan Plowright, Della Reese

Film:
9/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
AL

Speelduur:
78 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711875928451


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Vlaams Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Aladar’s zoektocht
• Dinoweetjes
• Bouw de Dino’s
• Een kijkje achter de schermen
• Toegevoegde scènes
• Orange Blue muziekvideo
• Begeleidend audiocommentaar
• Atlantis trailer

Andere recente releases van deze maatschappij