:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ARE YOU BEING SERVED? - SERIES 1 T/M 5
ARE YOU BEING SERVED? - SERIES 1 T/M 5
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2005-01-06
SERIE
Een van de meest succesvolle Britse comedies aller tijden is zonder twijfel Are You Being Served?, vandaar dat de serie ook meer dan 10 jaar op de buis te zien was met nieuwe afleveringen.

In Are You Being Served? volgen we de grappen en grollen van het Ladies & Gents Departement van het warenhuis Grace Brothers. Afdelingsverantwoordelijke is Captain Stephen Peacock (Frank Thornton), hij ontvangt de klanten en begeleidt ze vervolgens naar ofwel het Ladies department aan de ene kant van de lift, of het Gents departement aan de andere kant. Aan het hoofd van de Ladies Department vinden we Mrs. Slocombe (Mollie Sugden) terug, een kranige dame, naar eigen zeggen nog jong van geest en lichaam, die erg bezorgd is om haar poesje. Aan de toonbank vinden we daar ook nog Shirley Brahms, de assisente van Mrs. Slocombe. Aan de overzijde van de afdeling staan Mr. Grainger, Mr. Humphries en Mr. Lucas steeds klaar om de klanten verder te helpen, als ze tenminste even tijd hebben. Mr. Grainger werkt al jaren bij Grace Brothers en is dan ook hoofd van het departement. Zijn rechterhand is Mr. Humphries, die naar eigen zeggen niet uitsluitend vrienden heeft, maar ook de nodige vriendinnen. Deze laatsten genieten dan weer voortdurend van de aandacht van Mr. Lucas, die een regelrechte flapuit is. Hoofd van de verdieping is Mr. Rumbold, die bekend staat om zijn erg goede ideeën (al komen die meestal van het personeel en niet van hemzelf) en nogal traag vallende 0,025 euro. Grote baas van Grace Brothers is Young Mr. Grace, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is Young Mr. Grace om en bij de 80. Old Mr. Grace komt niet echt veel meer buiten.

Een typische Britse comedie steunt vooral op woordspelingen en terugkerende grappen, dat is bij Are You Being Served? niet anders. Natuurlijk is dat een soort humor waarvoor je al dan niet te vinden bent. Ben je daar wel voor te vinden dan kan je het met deze set niet beter treffen. Warner bundelde namelijk alle 34 afleveringen uit de eerste 5 series in 1 set, inclusief de verschillende kerstspecials die door de jaren heen gemaakt werden. De eerste aflevering van de serie staat in zwart-wit op DVD, aangezien het origineel in kleur niet meer bestaat. Alle andere afleveringen zijn echter wel in kleur, wanneer we de wisselende haarkleuren van Mrs. Slocombe te zien krijgen is dat natuurlijk enkel een voordeel. De gebruikte humor is bij tijden een beetje gedateerd, maar went wel en zo kan je na enkele afleveringen het geheel toch nog best appreciëren. Voor elke iets of wat verouderde grap die er in zit, zitten er namelijk nog 10 in die zowel in 1970 als nu nog steeds hilarisch zijn. Ook de wisselwerking tussen de verschillende personages voegt erg veel toe aan het geheel, de personages vullen elkaar perfect aan. Het is dan ook daarin dat veel van de hilarische omstandigheden hun oorsprong vinden. Maar niet alleen de dialoog tussen de verkopers zelf is grappig, ook de gebruikte verkoopstechnieken zijn zo gek als je ze kan bedenken.

Are You Being Served? is kortom Britse humor op zijn best. Liefhebbers van het genre moeten we waarschijnlijk al lang niet meer overtuigen en aan alle anderen kunnen we deze serie enkel aanbevelen.

BEELD EN GELUID
Voor serie die om en bij de 30 jaar oud is, mogen we niet echt klagen over de beeldtransfer. Zeker aangezien in tegenstelling tot veel gewonen films of een deel andere series uit die tijd, deze serie volledig op video geschoten werd. De kwaliteit daarvan is natuurlijk erg beperkt en dat uit zich ook in deze transfer. Grootste probleem is dat het beeld af en toe een beetje soft wordt, vooral in de overzichtsshots is dit een probleem. Kleuren en contrast zijn dan weer erg goed te noemen, zeker gezien de leeftijd van de afleveringen. Spijtig genoeg heeft men geprobeerd om op die plaatsen waar het beeld een beetje soft is, dat kunstmatig te verhelpen. Dit uit zich dan ook in edge enhancement, dat op bepaalde plaatsen wel erg opvalt. Gelukkig is dit niet overal en altijd het geval en stoort het ook niet altijd. Aan de beide zijkanten van het beeld viel ons trouwens enige verkleuring en vervorming van het beeld op, dit is natuurlijk een bijproduct van het feit dat de serie op video opgenomen werd in plaats van film. In de meeste gevallen zal de kijker daar echter niks van merken aangezien de verkleuringen buiten beeld vallen door de overscan die tv's toepassen. Kort samengevat kunnen we dus stellen dat de aangeboden kwaliteit hier zeker niet van HT niveau is, maar naar alle waarschijnlijkheid is dit ook het beste dat er is en ooit zal zijn. Positief is wel dat de kleuren nog steeds even fris en helder ogen als 30 jaar geleden het geval was.

Net als het merendeel van de series uit die tijd is ook Are You Being Served? opgenomen in mono. Dat is dan ook de geluidstrack die we terugvinden op de DVD's, deze is over het algemeen vrij van ruis en beschadingingen, al durven deze wel al eens voorkomen. Wat ons nog het meest stoorde is dat de lachband de dialoog bij tijden volledig overschaduwde wat betreft volume, waardoor de dialogen op dat moment iets moeilijker te verstaan waren.

EXTRA’S
Als enige extra's vinden we een aantal pagina's met trivia en biografiën van de personages terug op deze set. Het spijtige van de zaak is dat de regio 1 release van de eerste 5 series wel nog een aantal extra's meegeleverd krijgt op een 7e schijf.

CONCLUSIE
Als je van Britse humor houdt, dan is deze set een must-have. De humor mag bij tijden dan wel een beetje gedateerd zijn, in veel gevallen zijn de situaties en woordspelingen nog altijd even grappig als 30 jaar geleden. De beeld- en geluidstransfer zijn zo goed als het bronmateriaal toelaat, spijtig moeten we het zonder de extra's stellen die wel op de regio 1 release te vinden zijn.


cover
Studio: Warner

Regie: Ray Butt, Bob Spiers, David Croft, John Kilby, Martin Shardlow, Bernard Thompson, Gordon Elsbury, Harold Snoad
Met: Mollie Sugden, John Inman, Frank Thornton, Wendy Richard, Nicholas Smith en Trevor Bannister

Film:
9,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
72-77

Leeftijd:
AL

Speelduur:
997 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931969994


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Wie is wie?,
• Trivia

Andere recente releases van deze maatschappij