:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FIREFOX
FIREFOX
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-09-29
FILM
Kolonel Mitchell Gant (Clint Eastwood) wordt door de Amerikaanse spionagedienst onder lichte dwang op missie naar de Sovjet-Unie gestuurd om er een prototype te stelen van een geheel nieuw type vliegtuig, de MIG 31, codenaam Firefox. Het toestel is quasi onzichtbaar voor de radar, haalt Mach 6, en vooral het wapenbesturingssysteem wordt bestuurd door de gedachten van de piloot, waardoor een cruciaal paar seconden kan gewonnen worden in beslissende gevechten. Gant is echter niet bepaald een geschikte keuze voor de job, want als Viëtnamveteraan heeft hij voortdurend last van het post stress-syndroom, waarin hij telkens zijn traumatische ervaringen als gevangene van de Vietcong herbeleeft. Maar hij is de enige die aan het profiel voldoet: niet alleen heeft hij ruwweg dezelfde postuur als de testpiloot, maar als zoon van een Russin kan hij Russisch praten én denken, wat een essentieel vereiste is om het wapensysteem van de Firefox te kunnen bedienen. Zijn contactpersoon in Moskou is de dissidente joodse wapendeskundige Pyotr Baranovich (Nigel Hawthorne), die er quasi zeker van is dat hij, nadat hij bedankt is voor bewezen diensten, zal worden gedeporteerd naar een streek waar het niet goed toeven is... Tot zijn ontstentenis verneemt Gant bovendien dat er een tweede prototype is gebouwd, en Baranovich en zijn assistente Natalia (Dimitra Arliss) zullen, terwijl Gant Firefox I steelt, pogen om Firefox II te beschadigen. U mag eens raden of hen dat lukt...

We geven het toe: films over ultramodern vliegspul hebben bij ons een streepje voor. Airwolf, Blue Thunder en ook deze Firefox volgen ongeveer allemaal hetzelfde straatje. Getraumatiseerde Viëtnam- of andere veteraan, koude oorlog, geheim prototype dat in de handen van de bad guys is gevallen (of zoals hier, door de bad guys gemaakt), en de Amerikanen die zonodig weer eens hun rol van politieman van de wereld moeten spelen. Firefox is een typisch Eastwood eerst-schieten-en-dan-vragen-stellen-produkt, waarbij de man naast de hoofdrol ook de regie op zich nam, en voor de eerste keer ook een film produceerde. De verfilming van de high-tech spionage-thriller van Craig Thomas is vergeven van de clichés en de ééndimensionale karakters. Er wordt een flink potje geknokt, onderweg is er heel wat collateral damage te betreuren, en zoals alle goede Hollywoodtradities het voorschrijven spreken alle Russen Engels, zelfs als ze van zichzelf zeggen dat ze Russisch aan het spreken zijn. Wat wél opvalt in deze prent is dat de rollen van de Sovjets allemaal vertolkt worden door Britse en andere Europese acteurs, zoals de bekende Duitse krimi-acteur Klaus Löwitsch. Anderzijds zijn de laatste 45 minuten van de film een waar festijn voor liefhebbers van luchtgevechten, want van het ogenblik dat Eastwood achter de stuurknuppel van het science-fictionachtige supersonische vliegtuig kruipt, worden alle remmen letterlijk en figuurlijk losgegooid. De speciale effecten zijn niet over de hele lijn geslaagd, maar het idee dat de getormenteerde eenzaat Gant als enige capabel is om het toestel naar het Westen te brengen omwille van zijn kennis van de Russische taal, is wel geloofwaardig, en dit tempert het anders niet echt geloofwaardige verhaal dat de eerste de beste spion op het hoogtepunt van de koude oorlog zomaar een Russisch (!) vliegtuig dat decennia voorsprong heeft op alle bestaande technologie, eenvoudig onder de ogen van de KGB kan wegkapen. En zo wordt niet alleen de wereld, maar ook nog eens de film van de ondergang gered. Alstublieft!

BEELD EN GELUID
Niet alle oudere Clint Eastwood-films zijn even goed gerestaureerd, maar deze Firefox mag gerust gezien worden. Het beeld oogt goed scherp, zonder naar te veel edge enhancement te neigen, de vele scènes in de donkere steegjes van Moskou zijn toch nog scherp genoeg afgelijnd, en de huidstinten zijn natuurlijk, alhoewel wat aan de donkere kant. Er is een lichte ruis aanwezig die we niet weg kunnen praten, en sommige artefacts verraden het blue screen-karakter van de luchtgevechten. Het geluid is opgewaardeerd naar een Dolby Digital 5.1-track, wat een meerwaarde betekent voor een film die het vooral van de laatste drie kwartier spijkerharde actie moet hebben. Speciaal voor deze editie is in deze remix het geluid van de voorbijsnerende vliegtuigen, of van de helikopter uit de openingsscène, extra benadrukt, wat het geheel tot een aangename filmervaring maakt, met een hoop ruimtelijkheid en een flinke sneer subwoofer. De soundtrack is een bizarre mengeling van synthesizermuziek en (al dan niet een echt) symfonisch orkest, van de hand van Maurice Jarre, die in sommige scènes wel en in andere niet past bij de film.

EXTRA'S
Naast een statische pagina met een overzicht van de cast en de trailer - in het juiste beeldformaat nog wel - is de enige extra op deze disc een documentaire "Clint Eastwood - Director" van op de kop af een half uur. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat dit niet de briljantste making of-documentaire aller tijden is, en dan drukken we ons nog voorzichtig uit.

CONCLUSIE
Vijf kwartier matige koude oorlogsactie, gevolg door drie kwartier spektakel van de bovenste plank. We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat uit het gegeven méér te halen viel. Op technisch vlak heeft Warner uit deze release weten te putten wat maximaal mogelijk was.

OPGELET!
Op Imdb.com vonden we, na een klacht van een oplettende lezer, de volgende opmerking aangaande de versie van de film:

After its initial release, Clint Eastwood recut the film by 13 minutes; this 124-minute version has aired on cable TV. Full 137-minute original version restored for video and later network television releases.

Deze versie is dus de versie zoals die op televisie is uitgezonden, en dus niet de bioscoopversie. Voor deze laatste zal U de regio 1 moeten aanschaffen, die dus 13 minuten langer duurt (met de PAL-speedup zelfs 17 minuten), een verschil dat dus niet te verklaren is door het verschil tussen PAL en NTSC!cover
Studio: Warner

Regie: Clint Eastwood
Met: Clint Eastwood, Freddie Jones, David Huffman, Warren Clarke, Ronald Lacey, Kenneth Colley, Klaus L÷witsch, Nigel Hawthorne

Film:
7/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1982

Leeftijd:
12

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931112192


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Roemeens, Bulgaars, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Castinformatie,
• Trailer,
• Documentaire "Eastwood: regisseur"

Andere recente releases van deze maatschappij