:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DETROIT ROCK CITY
DETROIT ROCK CITY
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2000-11-05
FILM
(opgelet: er volgen enkele spoilers)
Detroit Rock City, dat zich afspeelt eind jaren zeventig, is geen KISS-film maar handelt wel over vier tieners - Lex, Hawk, Trip, Jeremiah - KISS-fans in hart en nieren en fel gekant tegen de populaire discomuziek. Hun oefenkamer hangt vol KISS-spullen, hier vormen ze zelf een band en spelen ze bekende en grote hits van KISS na. Ze kijken vol ongeduld uit naar een concert van hun favoriete groep in Detroit, waarvoor ze vier kaartjes konden bemachtigen. Dit is echter zonder de tussenkomst van Jeremiah's moeder gerekend, een strenge katholieke vrouw die KISS als Satan's helpers beschouwt. Zij verbiedt deze muziek en wanneer ze haar zoon betrapt met vier concerttickets breekt de hel los. Zij verbrandt de kostbare tickets in zijn bijzijn, terwijl de drie anderen van op een afstand toekijken. Zwaar aangeslagen doordat haar zoon het 'slechte' pad bewandelt, stuurt ze hem naar een kostschool waar hij zal heropgevoed worden. Trip slaagt er ondertussen in om via een radiowedstrijd vier tickets te winnen. Ze 'lenen' een auto en zullen trachten hun kameraad uit de strenge kostschool te bevrijden. Die poging lukt, weliswaar in een zeer stupide scène, en ze begeven zich naar Detroit om het concert bij te wonen. Eénmaal aangekomen bij het radiostation om hun tickets op te halen, blijkt dat Trip tijdens het gesprek de telefoon overhaast heeft ingehaakt. Geen tickets dus en iedereen is de wanhoop nabij. Op de zwarte markt worden uiteraard tickets verhandeld maar dit is niet aan hun budget besteed. Elk gaan ze op zoek naar een oplossing om tickets te bemachtigen. Zo ontstaan er vier kleine subplots en verzeilen ze in enkele benarde situaties. Het concert is nu minder dan twee uren verwijderd, de tijd dringt dus...

Detroit Rock City is een film die zich, wat mij betreft, in de middenmoot bevindt. Met momenten is de film wel best grappig (vooral dan dankzij Jeremiah's moeder, gespeeld door actrice Lin Shaye), hier tegenover staan dan weer idiote grappen en domme scènes die her en der de kop opsteken, maar door het juiste doelpubliek van deze film waarschijnlijk wel best verteerd zullen worden. Het is wel jammer dat enkel de moeder van Jeremiah in het daglicht gesteld wordt, van de overige ouders horen we niets.

Op het vlak van regie komt Rifkin soms heel modern en creatief uit de hoek, hetgeen niet doorheen heel de film wordt volgehouden. Het einde van de film is ook redelijk voorspelbaar, en dat was wel een beetje te verwachten. Een pluspunt is zeker de soundtrack, die vele rockklassiekers weer tot leven brengt. Een vlaag van nostalgie zal bij de 30-plussers onder jullie hoogstwaarschijnlijk de kop opsteken. Detroit Rock City biedt je de nodige fun. Verstand op nul, en genieten maar. Meer zit er jammer genoeg niet in.

BEELD EN GELUID
De film heeft een anamorf 2.35:1 beeldformaat dat er over de gehele film constant uitstekend uitziet. Het geluid krijgt een Dolby Digital 5.1 mix die simpelweg fantastisch klinkt. De film opent met een luide en snedige gitaarsolo en meteen is de toon gezet. Gedurende de film knallen de rockklassiekers uit de boxen waarbij alle kanalen effectief benut worden: o.a. AC/DC, Thin Lizzy, Van Halen, en KISS zelf uiteraard passeren de revue. Volume open en genieten maar! Dialogen blijven bij dit gitaargeweld perfect verstaanbaar. Een meer dan geslaagde transfer.

EXTRA'S
Detroit Rock City krijgt een volwaardige behandeling op DVD, waarbij de extra's uiteraard niet mogen ontbreken. Ten opzichte van de regio 1 versie zijn er bij deze regio 2 editie wel enkele extra's gesneuveld. Dutch FilmWorks is er toch in geslaagd om het grootste deel van deze extra's te behouden.

Om te beginnen is er de audio commentaar door de regisseur Adam Rifkin, zelf een KISS-fan. Hij vertelt allerhande weetjes omtrent het totstandkomen van de film, de productie, enz. Jammer genoeg blijft Rifkin met momenten maar herhalen wat de ideëen en motivaties achter de tienerrebellie en KISS betekenden, alsof we het nog niet gesnapt hadden. Halverwege zijn uiteenzetting ben ik dan maar overgeschakeld naar de tweede audio commentaar door de KISS-leden zelf. Deze track vond ik persoonlijk interessanter dan deze van Rifkin. Het begint met Gene Simmons die een groot deel voor zijn rekening neemt, vervolgens worden de overige drie leden telefonisch gecontacteerd (minpunt) die op hun beurt de nodige uitleg verschaffen over de film, hun fans, hun muziek, enz.

Verder krijgen we een Behind The Scenes (37 min.) met interviews (cast, crew en KISS) en vele beelden waaronder de opnames van de fotoshoot van KISS en de acteurs. Deze feature voldoet echter niet aan de verwachtingen, men heeft dit blijkbaar niet echt serieus aangepakt, we raken ook niet echt wijzer van de interviews.

Er is tevens een multi-angle feature opgenomen, nl. Detroit Rock City KISS Concert. Deze videoclip kan je desgewenst bekijken uit vier verschillende multi-angle standpunten, alsook een vijfde die je via een split screen een overzicht biedt van de vier multi-angles.

Om af te ronden bevat deze schijf eveneens 4 verwijderde/langere scènes, 2 muziekvideo's, een bioscooptrailer, en filmografieën.

De extra's worden niet ondertiteld.

CONCLUSIE
Een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit, een heleboel (maar weliswaar magere) extra's, een knallende soundtrack en een middelmatige film. Ben je niet zeker of deze film je zal bevallen? Eén advies: huur deze DVD eerst alvorens tot aankoop over te gaan.


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Adam Rifkin
Met: Edward Furlong, Lin Shaye, Giuseppe Andrews, James Debello, Sam Huntington, Natasha Lyonne, KISS

Film:
5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
12

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045204709


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Audio commentaar door regisseur
• Audio commentaar door KISS
• Behind The Scenes (37 min.)
• Detroit Rock City KISS Concert (5 multi-angles)
• 4 Verwijderde scènes
• 2 muziekvideo's
• Bioscooptrailer
• Filmografieën

Andere recente releases van deze maatschappij