:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CLEOPATRA JONES
CLEOPATRA JONES
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2004-09-05
FILM
Sexy Cleopatra Jones (Tamara Dobson) is een geheim agent voor de Amerikaanse regering. Als ze een immens grote drugsvoorraad laat vernietigen, is drugsbarones Mommy (Shelley Winters) vastbesloten om haar voor eens en altijd uit te schakelen. Mommy gebruikt haar corrupte politieconnecties om vrienden van Cleopatra Jones tegen te werken en har op die manier uit haar tent te lokken...

Cleopatra Jones was in 73 een succes - wat trouwens resulteerde in de veel betere sequel Cleopatra Jones & the Casino of Gold (1975) - en groeide in de loop der jaren uit tot een heuse klassieker in het Blaxploitation-genre. Maar of de prent vandaag nog dezelfde indruk maakt valt zeer te betwijfelen. De wulpse en steeds kleurrijk geklede Tamara Dobson (Chained Heat, Amazons) probeert weliswaar de stoere babe uit te hangen, maar haar gevechtskunst is op zijn zachtst gezegd van een bedenkelijk niveau. Hetzelfde geldt voor het 'acteerwerk'  van de gehele cast. Vooral Hollywoodlegende Shelley Winters is gruwelijk miscast als "Mommy", het hoofd van de misdaadorganisatie. Met haar onnozele acteerprestatie gaat elke hoop op een lekker ruige - serieuze - Blaxploitation volledig overboord. Voeg dsaar bij dat Cleopatra Jones zo goed als helemaal gespeend is van bloed, seks en geweld - toch belangrijke elementen van het genre. Cleopatra Jones is  dan ook weinig overtuigend en een behoorlijk flauwe (lees: brave) Blaxploitationprent. Geef ons dan maar the real deal zoals Coffy en de originele Shaft!

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch uitgevoerde 2.35:1-beeld bevat voldoende detail met warme en heldere kleuren. Er is wel wat filmgrain aanwezig en de gebruikte print bevat een redelijke hoeveelheid vuil en beschadigingen (waaronder enkele opvallende cigaretburns). De Engelse monotrack klinkt voldoende, met heldere en steeds verstaanbare dialogen. Ruis hebben we niet opgemerkt.

EXTRA'S
De lekker cheesy bioscooptrailer van Cleopatra Jones had er nu toch wel opgekund!

CONCLUSIE
Cleopatra Jones geldt tegenwoordig  als klassieker in het Blaxploiationgenre, maar is daar in onze ogen véél te braaf voor. Neem daarbij de tenenkrommende acteerprestatie van Shelley Winters en het is zo klaar als een klontje dat Cleopatra Jones een misser van formaat is! Warner bracht de film uit met een aanvaardbare beeld- en geluidkwaliteit, maar extra's zijn totaal afwezig.


cover
Studio: Warner

Regie: Jack Starrett
Met: Tamara Dobson, Bernie Casey, Shelley Winters, Antonio Fargas, Caro Kenyatta

Film:
4/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1973

Leeftijd:
12

Speelduur:
85 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931112758


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Duits Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Fins, Zweeds, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Kroatisch, Sloveens, Arabisch, Turks, Engels CC, Duits CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij