:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LAUREL & HARDY SILENTS 1 & 2
LAUREL & HARDY SILENTS 1 & 2
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2004-08-15
FILM
Universal sluit hun inmiddels befaamde Laurel & Hardy DVD-collectie af met de release van de stille kortfilms van het komische duo. Deze zogenaamde Silents werden opgenomen in de Hal Roach studio’s tussen 1927 en 1929. Alle 29 films werden gebundeld in de Silents-box die bestaat uit vier dvd’s, die ook afzonderlijk verkrijgbaar zijn als twee dubbel-dvd’s. Net als bij de twee vorige verzamelingen (Talkies 1-3 en Features 1-4) werden beeld en geluid (in het geval van de Silents gaat het uiteraard enkel over de begeleidende muziek) grondig opgepoetst. Laurel & Hardy fans allerlanden, zoek niet verder: deze box is de ultieme manier om de collectie mee af te ronden. Wie alle drie de boxen koopt en de bijgesloten zegeltjes opstuurt naar Universal krijgt een grote opbergdoos waar alle drie de boxen (bestaande uit 9 dubbel DVD’s) in kunnen plaatsnemen. Daar nog eens bovenop krijg je een DVD met speciale collector extra’s. Deze MEGA box, bestaande uit 19 DVD’s van Laurel & Hardy, is binnenkort ook in zijn geheel te koop. Elke serieuze Laurel & Hardy fan doet met deze box(en) de aanko(o)p(en) van zijn/haar leven! We overlopen even samen welke filmpjes er allemaal inzitten...

Silents 1 (dvd 1 & 2)

Duck Soup (1927): Laurel & Hardy zijn twee zwervers die bij een achtervolging verzeild raken in een leegstaande villa. De eigenaar, Colonel Blood, is op vakantie. Als een Britse Lord en zijn Lady zich melden als tijdelijke huurders, verkleedt Ollie zich als de kolonel en Stan als het dienstmeisje. Alles gaat goed, tot de echte kolonel terugkeert omdat hij zijn pijl en boog vergeten is.

With Love And Hisses (1927): Rekruut Stan arriveert na een onrustige treinreis in een opleidingskamp. Oliver Hardy is daar sergeant en James Finlayson kapitein. Ze maken het hem niet gemakkelijk.

Do Detectives Think? (1927): Rechter Finlayson wordt bedreigd door een moordenaar die door hem tot de strop is veroordeeld. Als de schurk ontsnapt, belt de rechter een detectivebureau en vraagt om bescherming door de twee dapperste mannen op de loonlijst. Hij krijgt Stan en Ollie. De moordenaar poseert als butler van de rechter als de jongens zich aan de deur melden.

Flying Elephants (1928): In het stenen tijdperk beveelt de koning van de Holenmensen dat alle mannen boven de 18 en onder de 96 binnen 24 uur moeten trouwen op straffe van verbanning of de dood, of beide. In het geval van Stan (als Twinkle Star) en Ollie (als Mighty Giant) is dat gemakkelijker bevolen dan gedaan.

The Second Hundred Years (1927): Laurel & Hardy, allebei kaalgeschoren, ontsnappen uit de gevangenis. Eenmaal buiten de muren doen ze zich voor als schilders. Ze bewerken alles en iedereen met de witkwast. Door een merkwaardig toeval keren ze als gasten in de bajes terug, nu vermomd als hoge Franse functionarissen die het Amerikaanse penitaire systeem komen bestuderen.

Putting Pants On Philip (1927): Oliver Hardy halt zijn Schotse neefje af van de boot en ontdekt tot zijn schrik dat het joch niet alleen een rokkenjager is, maar ook zelf een rok draagt! Pogingen om hem een broek aan te meten lopen op niks uit.

The Battle Of The Century (1927): Het eerste deel behelst een bokswedstrijd met Stan als verliezer en Ollie als zijn manager, geïnspireerd door de zogenaamde "Fight Of The Century" in de herfst van 1927 tussen Gene Tunney en Jack Dempsey. Van de tweede akte bestaat alleen nog de finale met het beroemde taartengevecht dat een einde maakt aan alle taartengevechten.

Angora Love (1929): Een geit volgt de jongens overal, zelfs tot in een pension waar huisdieren verboden zijn. Hospes Charlie Hall ruikt onraad, maar hij kan niet voorkomen dat Stan en Ollie een teiltje pakken om de geit in bad te doen.

Leave 'Em Laughing (1928): Bij de tandarts wordt een verkeerde tand getrokken, namelijk die van Ollie terwijl Stan pijn had! Beiden raken onder invloed van lachgas. Onmachtig om hun auto naar behoren te besturen, veroorzaken ze met hun slappe lach een chaos op een druk kruispunt waar Edgar Kennedy het verkeer moet regelen.

The Finishing Touch (1928): De jongens zijn bouwvakkers die een forse beloning in het vooruitzicht wordt gesteld als ze een half afgebouwd huis de volgende maandag kunnen opleveren. Maar ze mogen geen lawaai maken, want vlakbij ligt een ziekenhuis.

You're Darn Tootin' (1928): Stan en Ollie zijn muzikanten in een harmonie, maar ze worden door de dirigent wegens incompetentie ontslagen. Ze gaan als straatmuzikanten aan het werk, krijgen ruzie, schoppen tegen elkaars schenen en steken met hun vreemde gedrag steeds meer voorbijgangers aan. Ten slotte worden op grote schaal broeken losgescheurd en/of omlaaggetrokken.

Their Purple Moment (1928): De jongens gaan stieken een avondje uit, maar Stans echtgenote laat zich niet bedotten. Ze heeft ervoor gezorgd dat ze onvoldoende geld bij zich hebben om in de nachtclub de rekening te betalen.

Early To Bed (1928): Een berooide Stan en Ollie zitten met Buster op een bankje in het park. Ollie opent zijn post en ontdekt dat hij een grote erfenis heeft gekregen. Hij neemt zijn intrek in een herenhuis met zijn vriend Stan als butler. Als Ollie na een avondje pierewaaien licht beschonken thuiskomt, plaagt en treitert hij Stan net zolang tot deze in razernij ontsteekt, alles kort en klein slaat en Ollie achtervolgt tot in de tuin. Een fontein daar spuit water uit stenen koppen die sprekend op het hoofd van Ollie lijken.

That’s My Wife (1929): Ollie krijgt een leuke erfenis, op voorwaarde dat hij netjes getrouwd is. Als oom Bernal arriveert om dit te controleren, heeft Ollies vrouw net haar koffers gepalt. Stan wordt door zijn vriend gevraagd voor haar in te vallen. In een nachtclub valt ‘vrouwtje Stan’ door de mand.

Big Business (1929): Stan en Ollie slopen als kerstboomverkopers het huis van Finlayson. Als vergelding vernielt die hun auto.

Silents 2 (dvd 3 & 4)

Slipping Wives (1927): Ferdinand Flamingo (Stan Laurel) komt olieverf bezorgen bij een uithuizige kunstschilder. Hij wordt door de vrouw van de artiest, die zich in haar liefdesleven verwaarloosd voelt, overgehaald om haar man jaloers te maken. Hardy speelt Jarvis, de butler van het echtpaar.

Love 'Em And Weep (1927) Finlayson is een geslaagde en keurig getrouwde zakenman die wordt gechanteerd door een vroegere vlam. Zijn medewerker Romaine Rockets (Stan Laurel) krijgt een opdracht om de ex-vriendin zoet te houden zolang Finlayson thuis gastheer moet spelen op een soirée met andere notabelen uit de stad. Eén van hen is rechter Chigger, een kleine rol van Oliver Hardy.

Why Girls Love Sailors (1928) Een zeekapitein ontvoert het liefje van een matroos (Stan Laurel) naar zijn schip. Stan verkleedt zich als vrouw en maakt gebruik van zijn verleidingskunsten om de bemanning uit te schakelen en zijn vriendin te redden. De Tweede Stuurman (Oliver Hardy) is een geducht obstakel.

Sailors, Beware! (1927) Stan is een taxichauffeur die per ongeluk met auto en al aan boord van een cruiseschip wordt gehesen. Op volle zee raakt hij verwikkeld in de activiteiten van een juwelendievegge (Anita Garvin) en haar man. De echtgenoot is een lilliputter, die zich vermomt als baby om zijn vrouw beter te kunnen helpen bij haar misdadige praktijken. Oliver Hardy is de purser op het schip.

Sugar Daddies (1927) Finlayson is een miljonair die de bloemetjes buitenzet en per ongeluk getrouwd raakt. Nu wil hij breken met zijn vrouw en met haar schurkachtige, chanterende familie. Hij roept de hulp in van zijn juridische raadsman (Stan) en zijn butler (Ollie). De familie achtervolgt en bedreigt het drietal, dat uit een hotel ontsnapt met Stan verkleed als vrouw op de schouders van Fin. Het verhaal eindigt in een lunapark.

From Soup To Nuts (1928) Stan en Ollie zijn butlers op een chique diner dat wordt gegeven door Anita Garvin. Stan krijgt de opdracht "to serve the salad undressed" en geeft daar (bijna) letterlijk uitvoering aan. Een ander hoogtepunt: Anita probeert met een lepel een kers naar de mond te brengen, maar wordt daarbij gehinderd door een tiara, die haar steeds voor de ogen valt.

Should Married Men Go Home? (1928) Stan en Ollie maken op de golfbaan kennis met twee vrolijke meisjes. Een conflict met medegolfer Kennedy eindigt in een modderbad voor iedereen.

Two Cars (1928) Stan en Ollie zijn matrozen met verlof. Ze pikken twee meisjes op voor een ritje met de auto maar lopen vast in een file. Onder de geïrriteerde automobilisten ontstaat een escalerende vechtpartij die van de file een autokerkhof dreigt te maken. Maar als de opstopping voorbij is, blijkt alles nog te kunnen rijden, schuiven, hobbelen, behalve de geplette motorfiets van een verkeersagent.

Habeas Corpus (1928) De jongens zijn zwervers die komen bedelen aan de deur van een getikte professor. Ze kunnen een zakcentje verdienen, als ze deze man van de wetenschap een lijk bezorgen om mee te experimenteren. Op het kerkhof wordt het griezelen.

We Faw Down (1928) Stan en Laurel zitten onder de plak bij hun echtgenotes, maar ze weten een smoes te verzinnen voor een avondje uit. Ze hebben een leuke tijd met twee vrolijke lachebekjes, maar krijgen thuis het lid op de neus.

Liberty (1929) Als ontsnapte gevangenen krijgen Stan en Ollie van een helper burgerkleren, maar per ongeluk trekken ze mekaars broeken aan. De pogingen om de vergissing ongedaan te maken verplaatsen zich van een vismarkt naar de bouwlift van een wolkenkrabber in aanbouw. De tweede helft speelt zich af op duizelingwekkende hoogte tussen de ijzeren balken. Bovendien heeft Stan een krab in zijn broek.

Wrond Again (1929) Misverstanden rond een paard dat Blue Boy heet, net als een beroemd schilderij van Gainsborough. In het huis van een miljonair manoeuvreren Stan en Ollie het paard boven op een concertvleugel, omdat hun verzocht is Blue Boy (het schilderij) daar te deponeren.

Double Whoopee (1929) De jongens zijn bij gebrek aan beter aangenomen als portiers van een duur hotel op Broadway. Uit het buitenland wordt een koninklijke gast verwacht en de sfeer is nerveus. Als de prins in een smetteloos wit uniform arriveert, duikelt hij door het toedoen van de nieuwe portiers hals-over-kop in een modderige lichtschacht.

Bacon Grabbers (1929) Als hulpjes van de sheriff komen de jongens een radio in beslag nemen bij Edgar Kennedy, die slecht van betalen is. Als Stan en Ollie er eindelijk in geslaagd zijn hem het vorderingsbevel in handen te geven, moeten ze nog bij hem inbreken om de radio in beslag te nemen.

BEELD EN GELUID
Beeld en geluid werden voor deze dvdreleases naar best vermogen opgepoetst en digitaal geremastered. Uiteraard kan je er niet onderuit dat dit materiaal reeds meer dan vijftig jaar oud is. Toch hebben al de films een zeer bevredigende beeldkwaliteit, hier en daar ontbreken wat frames, zijn haren en "cigaret burns" zichtbaar, maar alles is uitermate goed te volgen en overstijgt ruimschoots de kwaliteit van de versies die je voorheen misschien eens als TV-uitzending hebt gezien. Het geluid bestaat uit enkel uit de muziek en die werd in Dolby Digital 2.0 stereo op de schijf gezet. De muziek bevat weinig tot geen ruis. Een betere beeld- en geluidskwaliteit zou gezien het bronmateriaal, met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, onmogelijk geweest zijn.

EXTRA'S
Elke dubbele disc-set werd uitgerust met een booklet waar bio’s, produktieaantekeningen en weetjes over de tot standkoming van de films uit de doeken wordt gedaan. Alles staat netjes per titel gerangschikt en over elke film zijn synopsis en achtergrondinformatie terug te vinden. Leuk had nog een documentaire of een audiocommentaar door een filmcriticus geweest, maar aangezien alle discs reeds nokvol zitten met de 29 kortfilms is dit geen wereldramp. Zeker niet als je weet dat er binnenkort een aparte disc met extra’s te verkrijgen is voor de grote Laurel & Hardy fans.

CONCLUSIE
Alweer is Universal er in geslaagd om een voortreffelijke release af te leveren met de twee finale delen uit de Laurel & Hardy dvd-collectie. Beeld en geluid werden volledige digitaal geremastered en voorzien van stereo muziek. De extra's zijn minimaal, maar dankzij de verhelderende booklets bij de dvd kom je toch nog een heleboel leuke info te weten. De fans zijn wellicht al onderweg naar de winkel bij het lezen van deze conclusie, en gelijk hebben ze!


cover
Studio: Universal

Regie: Fred L. Guiol, Hal Roach, Clyde Bruckman
Met: Stan Laurel, Oliver Norvell Hardy, Edgar Kennedy, Charlie Hall, James Finlayson, Anita Garvin

Film:
7,5/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1927 - 1929

Leeftijd:
AL

Speelduur:
580 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582195651


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• 2 Booklets

Andere recente releases van deze maatschappij